Tradicions
Postres 05/04/2023

Lluc Crusellas i Pilarín Bayés fan la mona: “L’elefant té la senzillesa de la grandesa”

El xocolater i la dibuixant comparteixen a Vic una jornada de feina per enllestir els preparatius de Pasqua

5 min
La dibuixant Pilarín Bayés traça un elefant davant de la filera de mones del pastisser Lluc Crusellas, que l'observa atent

VicSom a l’obrador de pa i pastisseria PaVic, als afores de Vic, on el xocolater Lluc Crusellas està acabant els gairebé 150 elefants de xocolata que ha creat per a aquesta Setmana Santa. Els ha fet per petició popular, literalment, perquè després d’haver-ne creat un de dos metres i vint centímetres a París, que el va convertir en el millor xocolater del món, la gent l'hi demanava. Mentre s'explicava ha arribat la dibuixant Pilarín Bayés. L'hi ha acompanyat una amiga amb cotxe, i en baixa amb el somriure dibuixat en aquella cara de bonhomia, amable i bonica, culminada amb cabells de neu. Saluda Crusellas i el felicita efusivament: “Has situat Vic al costat de poblacions xocolateres de primer nivell. Ara tot el món sap que ha de comprar xocolata a Bèlgica, a Suïssa i, a Catalunya, a Vic”. Riuen i s’encaminen cap a l’obrador, on s’asseuen en uns tamborets alts, davant del taulell on el xocolater té arrenglerats els elefants de xocolata. 

El xocolater Lluc Crusellas explica a Pilarín Bayés com ha fet la mona d'elefant.

Els dos artistes han treballat junts aquesta Pasqua, però no és cap novetat, perquè ja fa quatre anys que ho fan. Tenir-se tan a prop i amb disciplines creatives tan semblants, malgrat que pugui no semblar-ho, els va portar a conèixer-se. Així que Bayés ha dibuixat les capses de cartó que embolcallaran els elefants de xocolata (i altres mones) que Crusellas ha creat per a aquesta Pasqua. “Fixa’t, Lluc, que jo també hi he dibuixat elefants, a la capsa, però jo hi he fet com un ninot, i a més els he dibuixat petits, vull dir que és un elefant jove”, diu la dibuixant, i afegeix que "l'elefant té la senzillesa de la grandesa", que és el màxim que es pot tenir en aquesta vida. 

Per la seva banda, Crusellas opina que el seu elefant té un punt agressiu. És tal com el va imaginar a París, on el va muntar després d’haver transportat les peces desmuntades de xocolata, ja fetes, conduint ell mateix una furgoneta refrigerada. “Però és un elefant diferent, malgrat que sigui agressiu, perquè una part del seu perfil és futurista, així que pots considerar-lo únic”, opina la dibuixant, que tot d’una agafa un full blanc i un retolador negre i comença a dibuixar-ne un amb aquella traça que té que meravella. “Sempre començo pels ulls perquè penso que són cabdals, i a partir d’aquí tot agafa forma”, diu Bayés. Quan el té enllestit, el compara amb l’elefant de xocolata de Crusellas. “Dius que el teu elefant és agressiu, però jo, en canvi, em fixo en el moviment que té i penso que estic contenta perquè està venint cap on soc jo”. 

Cinc motlles i dues hores de feina

En la figura de xocolata, en la novetat de Pasqua, l’elefant combina tres xocolates: amb llet per a la base, negra per a la figura i blanca amb caramel per als guarniments. Pesa un quilo i mig, i el pastisser ha necessitat cinc motlles per donar-li forma. “I en cada figura, hi ha dues hores de feina”, diu. Cada un costa 75 €, i no es poden encarregar amb antelació. “Els tenim a la venda a la pastisseria El Carme, i allà els anem venent a mesura que va venint la gent”. Bayés n’anirà a buscar un, però necessita més mones, d’altres, perquè en regala quinze, inclosos els seus quatre fillols. “A tots els nets, siguin fillols o no, els regalo una mona; la xocolata, només, que acostuma a ser un ou, perquè ens ajuntarem tots Dilluns de Pasqua”, diu. I tot seguit assenyala que la mona d'elefant enllaça amb la tradició africana de les nostres mones de Pasqua. “Per una banda, teníem l’anyell pasqual, el pollet, la gallina, i, per una altra, el mico i ara l’elefant”. Cinc figures de xocolata, que han conviscut amb els ous de xocolata, el gran símbol de la primavera, del renaixement de la natura, en què destaquen els xocolaters Enric Rovira i Jordi Roca, que ha creat ous de drac amb unes escates tan ben perfilades que les mans se n’hi van per tocar-les.

L'elefant de paper de la Pilarín, dibuixat començant pels ulls, té una forma diferent de l'elefant del xocolater

Pels mateixos ous ha apostat també Lluc Crusellas, que n’ha creat un, amb una forma singular, que permet que el sommelier i elaborador de vins David Seijas hi pugui posar a dins un vi, el Gallina de Piel Wines. És el segon any de la mona per a adults, la idea que tots dos van inventar l’any passat, i que amb la bona acollida de l’any passat han posat al mercat també enguany. Porta per nom #NoMona, i el vi d’aquest any és un vi bullit, una reinterpretació dels vins dolços que tradicionalment s’elaboraven en olles de coure. Per això l’ou té color d’aram, i per això el vi sembla que surti de l’ou, que Crusellas ha fet amb xocolata amb llet i notes cítriques de llima. La #NoMona amb el vi Dolç de Foc i l’ou de xocolata també estan a la venda a la mateixa pastisseria El Carme, al costat dels elefants, i costa 35 €.

Entre l'elefant i la girafa

Bayés explica que, quan era petita, la seva mare la portava al Zoo de Barcelona, on hi havia l’elefant Perla. “Sempre em va agradar, i potser per això, per aquest record del Zoo, els he tingut presents”. De gran, a dos països diferents, a Cambodja i a l’Índia, com a turista, va poder pujar a sobre d’un elefant i hi va fer un passeig. “No em feien por, però sí impressió perquè són imponents”, diu, i afegeix un tercer ingredient de la seva memòria lligada amb els elefants: la pel·lícula de la factoria Disney Dumbo. “Era de la meva època, i ara no en sabria explicar els detalls concrets, però ens va marcar molt en Dumbo”. Al seu costat, Crusellas l’ha estat escoltant, i li ha acabat d’explicar que ha necessitat un munt d’eines per esculpir el cos de l’elefant de Pasqua, perquè la xocolata negra del cos tingui els doblecs de l’animal. “Pilarín, ¿saps que vaig arribar a dubtar molt si al concurs de París havia de fer un elefant o una girafa? Al final em vaig decantar per un elefant, i amb tot el que m’has explicat avui ho tinc més clar que mai”, assenyala. Quan acabi Setmana Santa, Crusellas se n’anirà a Londres a muntar al magatzem de Harrods el mateix elefant de dos metres que va fer a París. “I una altra vegada, seré jo qui conduiré la furgoneta amb les peces desmuntades de xocolata a dins”. A Londres el muntarà, i serà un punt d’atracció perquè els passavolants entrin Harrods per comprar-ne, en forma de rajola amb un perfil d’elefant a fora.

stats