Croissant-dònut, el crònut casolà farcit de xocolata

El pastisser Lluc Guix, de S'Ambosta Obrador, la botiga de menjar per emportar des Mercadal de Menorca, explica com preparar-lo a casa

El crònut casolà, farcit de crema de xocolata

El pastisser Lluc Guix, de S'Ambosta Obrador, situat a la població des Mercadal, a Menorca, explica com fer a casa les postres que són un híbrid entre el croissant i el dònut, invent del pastisser francès Dominique Ansel. A casa, el procés necessita paciència, bàsicament per les hores de repòs que ha de fer la massa de mantega. Al final, es fregeix amb oli d'oliva suau i es farceix del gust preferit.

Ingredients per a 8-10 crònuts

Per a la primera massa

  • 60 ml de llet
  • 60 g de mantega freda
  • 65 ml d'aigua calenta
  • 125 g de farina de blat
  • 6 g de llevat
  • 125 g de farina de força
  • 1/2 culleradeta de sal

Per fer els plecs

  • 150 g de mantega freda en total

Per a la decoració final

  • Crema de xocolata
  • Sucre llustre
  • Ametlla trossejada

Per al fregit final

  • Oli d'oliva suau

Elaboració

  1. Per començar, col·loqueu en un bol la llet i l’aigua calenta. Barregeu-ho bé.
  2. Tot seguit incorporeu-hi el llevat, i remeneu-ho bé perquè s’hi dissolgui bé. És molt important que el llevat s’integri entre els líquids; que no hi deixi grumolls. Quan ho tingueu fet, reserveu-ho.
  3. En un bol a part, barregeu la mantega, freda, amb els dos tipus de farina, i pasteu-ho amb l’ajut d’una cullera de fusta fins que n’obtingueu una massa farinosa.
  4. Aleshores, aboqueu la massa farinosa al bol on teniu la llet, l’aigua i el llevat.
  5. Afegiu-hi ara el sucre. 
  6. Pasteu-ho tot junt fins que quedin tots els ingredients integrats i homogenis.
  7. Us ha de quedar tot plegat en forma de bola.
  8. I ho haureu de treballar una estona fins que la bola no se us enganxi a les mans, i no hi veieu cap grumoll.
  9. Quan ho hàgiu aconseguit, deixeu reposar la massa a la nevera durant dues hores.
  10. Passades les dues hores, traieu-la de la nevera.
  11. Tireu una mica de farina al taulell de cuina, i amb l’ajut d’un corró, estireu-la, i després doneu-li forma de rectangle, que tingui un centímetre de gruix, que pot semblar un llençol.
  12. Doblegueu la massa en tres parts, una damunt de l’altra, i a la primera de totes poseu-hi cent cinquanta grams de mantega.
  13. Deixeu-ho reposar a la nevera durant trenta minuts.
  14. Passat aquest temps, traieu-ho de la nevera, i repetiu el procés.
  15. És a dir: primer estireu la massa amb l’ajut d’un corró.
  16. Després feu-hi un rectangle, com si fos un llençol.
  17. Doblegueu la massa per dins en tres plecs, i al primer de tots poseu-hi cent cinquanta grams de mantega.
  18. Deixeu-ho reposar de nou durant trenta minuts.
  19. Passat aquest temps, torneu-hi. En total heu d’haver estirat i doblegat la massa un total de tres vegades, perquè esteu fent les capes del croissant, de l'interior, però només en el primer procés hi heu de posar els cent cinquanta grams de mantega.
  20. L’última vegada que ho feu, els plecs han de tenir més de mig centímetre, i ha d’estar quatre hores a la nevera de repòs.
  21. Passades les quatre hores, agafeu un tallapasta de forma rodona. 
  22. Heu d’aplicar-ho a la massa i fer-hi forma de crònut, rodó amb el forat al mig.
  23. El forat el podeu fer amb l’ajut de la boqueta de la mànega pastissera.
  24. Fet el crònut, deixeu-lo fermentar a temperatura ambient durant una hora.
  25. Passada l’hora, fregiu-lo en una paella amb oli d’oliva suau i abundant. Hi ha d’agafar una temperatura de 160°.
  26. Fregiu-lo tomba i tomba.
  27. Quan el tingueu daurat, traieu-lo de la paella. 
  28. Deixeu-lo reposar damunt d’un plat on haureu col·locat paper de cuina absorbent.
  29. Quan sigui fred, partiu-lo per la meitat, i farciu-lo de crema de xocolata.
  30. A la tapa de sobre, podeu acabar el crònut o bé amb sucre llustre o bé amb una capa de crema de xocolata, al damunt de la qual enganxareu trossets d'ametlla.
L'interior del crònut

Notes

La crema de xocolata la podeu substituir per una melmelada, la que més us agradi.

Farina

Les farines contenen poc greix i sí que tenen fibra i proteïna quan no són refinades, és a dir, quan no són farines a les quals s'ha extret gran part dels components durant el procés de fabricació.

Xocolata

És el dolç amarg que pot fer millorar l’estat anímic gràcies a dos compostos químics, la feniletilamina i l’anandamida, que estan relacionats amb l'efecte plaent, la relaxació i la sensació de benestar, creats per l’alliberament d’endorfines. Per aconseguir-ne els beneficis, el consell és menjar una xocolata amb un alt percentatge en cacau i ingerir-ne entre 8 i 20 grams com a màxim al dia.

Oli d'oliva

Essencial en els plats del nostre receptari, les seves propietats nutricionals són infinites. Entre d'altres, prevé malalties degeneratives i actua contra l’envelliment gràcies a la seva elevada quantitat d’antioxidants naturals.

 

stats