Amanida freda de moniato amb envinagrats

La recepta del cuiner Oriol Sabé

Amanida de moniato

El cuiner Oriol Sabé explica com fer a casa una recepta que es pot preparar i desar a la nevera per menjar-la quan vulguem. Amb aquesta acció, aconseguim que els hidrats de carboni del moniato es converteixin en més nutritius encara.

Ingredients per a 4 persones

  • 2 moniatos
  • Taronja 
  • Fulles de canonges i ruca
  • Coriandre

Per als envinagrats

  • Pastanaga 
  • Nap 
  • Coliflor
  • Vinagre
  • Aigua mineral
  • Sucre

Per a la vinagreta

  • 1 cullerada sopera de vinagre de poma 
  • 8 cullerades soperes d’oli oliva extra verge
  • 1 cullerada sopera de mostassa antiga 
  • Fruits secs: pipes, avellana, nous de macadàmia
  • Sal i pebre

Elaboració

  1. Poseu els moniatos al forn, embolicats amb paper metàl·lic o bé en un estoig al vapor. Comprovareu que els moniatos estaran cuits quan hi claveu el ganivet, i comproveu que són tendres.
  2. Apagueu el foc, retireu-los-en, i deixeu-los refredar.
  3. Quan siguin freds, partiu-los per la meitat, com si fossin dues barquetes, i traieu-ne també la polpa interior, ho podeu fer amb l’ajut d’una cullera.
  4. Dins de cada una de les meitats, poseu-hi daus de taronja natural, pelada, i els vegetals envinagrats (trossos de pastanaga, nap i coliflor). 
  5. Per preparar els envinagrats a casa, si és que no els compreu bo i fets, agafeu els vegetals que us agradin, de temporada, i cobriu-los amb vinagre i aigua, a parts iguals els dos líquids, i afegiu-hi una cullerada petita de sucre. Si ho feu dins d’un pot hermètic, millor. 
  6. Tot seguit col·loqueu el pot, tancat, a la nevera. El recomanable seria que hi fossin un parell de dies.
  7. Per continuar, damunt dels ingredients que heu posat a la barqueta de moniato, poseu-hi unes fulles de ruca i canonges.
  8. Tot seguit prepareu la vinagreta. Agafeu un pot de vidre, i col·loqueu-hi a dins tots els ingredients, és a dir: el vinagre de poma, l’oli d’oliva verge extra, la mostassa antiga i els fruits secs, prèviament esmicolats. És important que respecteu les mesures dels ingredients, perquè la proporció d’oli d’oliva i de vinagre acostuma a ser de 8 cullerades d’oli, per una de vinagre.
  9. Tapeu el pot de vidre amb la tapa, i sacsegeu-lo.
  10. Amaniu la barqueta de moniato amb la vinagreta que acabeu de preparar.
  11. Decoreu-ho finalment amb una mica de coriandre. I ja estarà.

Moniato

És ric en hidrats de carboni dels qualificats de complexos. També té sucres, i just és per aquest motiu que té un gust dolcet. No aporta greixos. I malgrat la seva relació amb la patata, el moniato s'ha considerat sempre molt més nutritiu, especialment per les vitamines que aporta i l'àcid fòlic.

Coriandre

Les propietats estudiades estan relacionades amb una ingesta mesurada de cent grams. Si és així, el coriandre destaca en provitamina A, en vitamina C i en K, i a més té un efecte diürètic, que ajuda a no tenir retenció de líquids.

Pastanaga

De les pastanagues en destaquen els betacarotens, que són precursors de la provitamina A, que és la que està relacionada amb la bona visió, també amb la producció de melanina, i té efectes antioxidants i antienvelliment. 

stats