Un restaurant grec, un que canvia de pell, pasta de qualitat...: cinc novetats gastronòmiques

La 'Cartellera llaminera': descobreix què hi ha de nou per menjar a la ciutat i més enllà

4 min
Un dels plats que se serveixen al restaurant grec Margarit, al barri del Poble-Sec.

És impossible seguir el ritme de les noves propostes gastronòmiques, així que intentem posar-hi una mica d'ordre. Noves cartes, nous restaurants, nous menús i noves botigues que ens ajuden a gaudir més de la bona taula, sigui quan ens posem davant dels fogons o quan sortim a menjar fora. En aquesta secció, que hem batejat amb el nom de Cartellera llaminera, us informarem periòdicament de tot el que es cou de nou a casa nostra. Mai més ben dit!

1.
Un grec al Poble-Sec

Margarit, un restaurant purament mediterrani

Un plat del Margarit.

Stefanos Balis cuina plats grecs com skordalià o tarama, però no a Atenes, sinó al barri del Poble-sec de Barcelona. Aquest agradable restaurant és com una mena de taverna grega passada pel sedàs de les cases de menjar senzilles i modernes de Barcelona. Hi podreu tastar vins de varietats gregues no gaire conegudes a Catalunya i sucar el pa de massa mare de Can Serra amb l'oli dels sogres de l'Stefanos, que se'l fa portar de Grècia, així com les olives de kalamata. Amb l'ajuda d'un altre xef, Jordi Fenoll, i del coneixement que li han donat els anys que fa que viu aquí, en molts dels plats hi trobareu una influència clarament catalana, com ara en el suquet o en el mar i muntanya, de manera que els plats el que acaben sent és essència del Mediterrani.

2.
Arrossos i la mediterraneïtat tranquil·la

Al restaurant Salt del W Barcelona

Arrós de sèpia i Gamba del SALT

Els senyals de l'arribada de l'estiu poden ser molts i al W Barcelona en trobareu un de ben gros. Aquesta setmana l'hotel en forma de vela ha presentat la reforma integral –tant per l'interiorisme com pel contingut de la carta– de Salt, un espai gastronòmic que celebra la mediterraneïtat. Els colors càlids, la fusta de les taules i cadires i uns llums que recorden les làmines de sal del Mediterrani donen la benvinguda a un espai amb vistes al mar tant des de l'interior com a l'exterior. La llarguíssima carta pretén seduir tots els paladars sempre respectant els productes de temporada i territori i amb un catàleg de vins naturals ideat per als més sibarites. El viatge per la costa catalana comença amb la truita de sobrassada de Mallorca, la bomba de la Barceloneta o unes albergínies cruixents amb mel de romaní per als que no mengin carn, i culmina amb un dels sis arrossos –un indispensable per als amants del socarrat– que s'ofereixen a la carta. Però això no és tot: al juliol també obrirà el seu germà petit, el Salt Beach Club, un petit local on picar, menjar tapes i prendre còctels d'autor estirats a les gandules de la platja de Sant Sebastià. 

3.
Insolents a la plaça del Sol

Tradició i innovació al cor de Gràcia

El xuixo de l'Insolent

A la plaça del Sol fa un any que quatre joves hi han plantat el seu projecte: l'Insolent. Allí hi trobareu vins catalans, perquè ells advoquen pel quilòmetre zero i per servir vins d'elaboradors que hagin pogut visitar, i cuina tradicional molt ben elaborada. "Sense tradició no hi ha innovació", diu Julià Castelló, un dels seus cuiners. Hi trobareu un xuixo salat, que elaboren conjuntament amb els xuixos Castelló de Girona. El fan farcit de pesto de cacauet, mascarpone i figa. O bé el mar i muntanya: mandonguilles de botifarra negra, blanca i del perol amb calamar arrissat, patates i salsa chili crab que elaboren ells. També podreu gaudir d'un fantàstic arròs. I alerta, que el fan en ració individual, en aquest establiment no hi ha la tirania d'haver de ser dues persones per menjar-se un bon arròs. Els plats canvien molt en funció de la temporada –ara per exemple arriba l'amanida de stracciatella, maduixa, síndria i tomàquet– però el que no varia és el nivell de la tècnica emprada ni la voluntat de fer uns emplatats preciosos. L'Insolent és un restaurant de nivell sense cap voluntat de ser-ho.

4.
Un plat de pasta bona, sisplau

Al Maggiorata, al carrer d'Enric Granados

Un plat de pasta

La cuina italiana s'ha estès per tot el món, i arreu es pot trobar un restaurant de pasta o una pizzeria. Ara bé, quan es troba un plat de pasta dels bons cal remarcar-lo i aplaudir-lo. A la Maggiorata, del cuiner italià Daniele de Luca, els raviolis, els espaguetis s'assaboreixen al costat dels antipasti i també els suggeriments del dia. El millor, a més, és el menú del migdia, a 16 euros, en què cada dia hi ha una selecció dels plats de la carta. Per a aquells que busquin plats de pasta sense gluten, el Maggiorata també és el seu restaurant referent. Per acabar, com a bon restaurant italià, els embotits i les postres típiques com el tiramisú no hi falten. El Maggiorata està situat al carrer d'Enric Granados de Barcelona. I els horaris: cada dia, de 13.00 a 17.00 i de 20.00 a 23.00, excepte els diumenges a la nit.

5.
A peu de platja

Si voleu arròs, el Sal Mar no us fallarà

L'arròs del Sal Mar

Hi ha dies que el clima demana un arròs i a peu de platja. Si us trobeu en una d'aquestes situacions, a la Barceloneta hi trobareu el Sal Mar, una molt bona opció per a tots els públics. El restaurant es troba un cop baixeu les escales per anar directament a la sorra, així que difícilment es pot estar més a prop del mar. En aquest restaurant de cuina marinera no hi trobareu floritures, però es fan ells tots els fons per fer els arrossos o la fideuada. A més, hi tenen peix fresc que compren cada dia a la llotja, que tenen ben a prop. El servei és atent i eficient i és prou ampli perquè hi trobeu lloc fins i tot els dies amb més afluència, i això a la capital catalana ja és tot un luxe.

Més propostes de plans i activitats

stats