De les croquetes de rostit a la ruta del formatge Le Gruyère: 5 novetats de restaurants i botigues a Barcelona
La 'Cartellera llaminera': descobreix què hi ha de nou per menjar a la ciutat i més enllà

És impossible seguir el ritme de les noves propostes gastronòmiques, així que intentem posar-hi una mica d'ordre. Noves cartes, nous restaurants, nous menús i noves botigues que ens ajuden a gaudir més de la bona taula, sigui quan ens posem davant dels fogons o quan sortim a menjar fora. En aquesta secció, que hem batejat com a Cartellera llaminera, us informarem periòdicament de tot el que es cou de nou a casa nostra. Mai més ben dit!
Simón Coll obre la seva primera botiga a Barcelona
Els productes de Simón Coll es podien comprar en diversos llocs a Barcelona, però no tenien botiga pròpia. Fins ara. Maria Coll, de la sisena generació de Simón Coll, va ser l'encarregada d'inaugurar-la la setmana passada al número 88 de la rambla de Catalunya (a la Casa Queraltó). Els xocolaters de Sant Sadurní d'Anoia, on tenen l'obrador, elaboren delícies des de 1840 i han incorporat a la botiga un espai per a la marca creada a Barcelona el 1797 Chocolate Amatller, de la qual segur que en reconeixeu els dissenys. En aquest nou emplaçament hi podreu tastar també totes les novetats que Simon Coll ha previst per Nadal, com el bombó de xocolata amb llet i cor cruixent de praliné suau d'avellana amb un punt de sal. Aviat, l'empresa familiar té previst obrir una altra botiga al Born.
La Esquina una ofereix cuina catalana al centre de Barcelona
Entre el carrer Pelai i el carrer Bergara hi trobem un lloc que es diu La Esquina i que, òbviament, fa cantonada. El lluminós restaurant fa temps que hi és, però des de fa uns mesos ha canviat completament. Adeu brunch, adeu portàtils. El que ha entrat per la porta són la croqueta de rostit i el matrimoni, i plats com l'albergínia rostida amb sobrassada, romesco i mató. També hi tenen plats de cullera, com el fricandó que posen sovint fora de carta o un bon arròs de gamba vermella. El responsable del gir és Alexis Peñalver (de La Pubilla, l'Extra i l'Hermós), a qui li hem d'agrair que ens faci arribar una gastronomia desterrada del centre: la cuina tradicional.
A l'Hotel The One Barcelona, fins al 3 de desembre
Els cuiners Miguel Muñoz i Tiago Valente cuinen fins al 3 de desembre, al restaurant efímer Mood Rooftop Bar de l'Hotel The One Barcelona, un menú basat en el bacallà, que pretén unir les ciutats de Barcelona i de Lisboa. I és així perquè el xef Tiago Valente coneix bé les receptes de la capital de Portugal, perquè és el cuiner de l'Hotel The One Palácio da Anunciada de la ciutat, mentre Muñoz és el seu homòleg a Barcelona. Així doncs, junts, han preparat plats com l'amanida xatonada amb foie de bacallà, una versió del xató del Garraf, a la qual ha posat fetges de bacallà. I també el mar i muntanya de bacallà amb cremós de mongetes, pesto de pèsols i salsa de caragols. Cocotxes de bacallà al pil-pil. I també les reconegudes receptes portugueses, com el pastís de bacallà amb formatge; el bacallà à Brás (amb molles de bacallà, patates palla i ous remenats); bacallà à lagareiro (fet al forn amb patates esqueixades), els bunyols de bacallà (pataniscas) o el bacalhau com todos (bacallà bullit, ou dur i verdures). El menú es completa amb postres dolces tradicionals de Barcelona i Lisboa. La trobada gastronòmica que uneix la cuina de l'Atlàntic i del Mediterrani compta amb la bacallaneria Perelló com a patrocinador de les jornades.
El formatge Le Gruyère AOP marida amb els millors plats
Fins al 13 de desembre, deu restaurants de la ciutat de Barcelona han sumat el formatge suís Le Gruyère AOP a les seves creacions. Es tracta dels establiments Xemei, de Max Colombo, que proposa una llesca de pa amb formatge fos Le Gruyère AOP i radicchio; Casa de Tapas Cañota, d'Aitor Gómez, amb mochi de formatge i Le Gruyère AOP trufat; Nectari, de Jordi Esteve, amb risotto de Le Gruyère AOP i gírgola de castanyer; Maleducat, de Víctor Ródenas, amb esquena de xai de raça xisqueta, crema de Le Gruyère AOP, rossinyols, tomàquets confitats, mató i alfàbrega; Mediamanga, de Fran Agudo, amb cassoleta de Le Gruyère AOP, picanha madurada, patata i anet; Mirch, d'Ivan Surinder, amb entrepà de xai, Le Gruyère AOP i espècies; Dos Pebrots, de Takeshi Somekawa, amb pasta etrusca i Le Gruyère AOP; Tapas 24, amb brioix de pastrami, Le Gruyère AOP, xucrut, cogombre i mostassa; Teòric Taverna Gastronòmica, d'Oriol Casals, amb macarrons de cardenal i Le Gruyère AOP; i Ca La Nuri, d'Álex Jiménez, amb arròs melós de pollastre, ceps, carbassa i Le Gruyère AOP. Els plats es poden menjar a partir de 4 € i la proposta és de les que permet fer ruta, per visitar els restaurants un a un.
Arròs, peix i el millor del Mediterrani davant del mar
Al cap de pocs mesos de l'obertura, hi ha plats que ja s'han alçat com els més desitjats al nou restaurant Sofia by Picnic, del grup Matas Arnalot. Es tracta de la croqueta de marisc i les de mitjana, l'arròs de pops i també el d'ànec i foie i el llamàntol a l'estil de Formentera, amb patates i ous ferrats (vegeu la foto). Per descomptat que a la carta l'oferta es completa amb més plats, especialment els de carn i els de peix. També hi ha una oferta de còctels que el restaurant proposa prendre a la tarda i al vespre, maridats amb la proposta de la carta més informal. El Sofia by Picnic és situat al passeig Marítim de Sitges, just davant un altre dels restaurants del grup i referent de referents, el Pic Nic.