El cuiner Carles Abellan reinventa el Bar 24, Nandu Jubany fa torrons i tres novetats més
La 'Cartellera llaminera': descobreix què hi ha de nou per menjar al país
És impossible seguir el ritme de les noves propostes gastronòmiques, així que intentem posar-hi una mica d'ordre. Noves cartes, nous restaurants, nous menús i noves botigues que ens ajuden a gaudir més de la bona taula, sigui quan ens posem davant dels fogons o quan sortim a menjar fora. En aquesta secció, que hem batejat amb el nom de Cartellera llaminera, us informem periòdicament de totes les novetats que es couen a casa nostra. Mai més ben dit!
Diversos restaurants italians serveixen plats de Les Marques
La gastronomia italiana és una de les que més triomfen a escala planetària. Però si ens mirem amb detall la gastronomia del país transalpí descobrirem que en són moltes, les gastronomies, i que cada regió té els seus plats típics. És per això que la Cambra de Comerç Italiana a Barcelona i el Consolat organitzen Itàlia con gusto, una setmana per fer conèixer en aquest cas la gastronomia de les Marques (le Marche en italià) a 15 restaurants italians autèntics de la ciutat comtal. Els participants són Xemei, Menudo Pau, Punta, Gravin, Can Sardi, Le Cucine Mandarosso, Raffaelli, Algrano Bistró, Casa Maestro, La Bottega, Ostaia, Galú, Bocca di Bonifacio, Santo Porcello i Cecconi’s. Allí hi trobareu un plat tradicional de la zona, acompanyat d'una copa de vi també d'aquesta regió banyada per l'Adriàtic. No badeu perquè dura del 16 al 24 de novembre.
Can Bo és la proposta del Grand Hotel Central de la mà d'Oliver Peña
L'edifici que ocupa el Grand Hotel Central és una finca històrica de la Via Laietana construïda per Francesc Cambó. Recentment, l'hotel va fer una reforma fent ressaltar aquest patrimoni i ara estrena el restaurant Can Bo. Fent un joc de paraules amb el significat i amb el llegat de l'edifici, que encara conserva la casa del polític català a l'àtic. El restaurant que ens ocupa, però, es troba a peu de carrer i té entrada pròpia (tot i que podeu entrar per l'hotel si us fa gràcia treure-hi el nas). L'oferta gastronòmica l'ha fet el reconegut cuiner Oliver Peña, del restaurant Teatro, i ha recorregut als seus proveïdors de confiança pel que fa a la carn (unes mandonguilles excel·lents), les maduixes del Lluís (que serveix amb nata i amb tija i són un vici indescriptible) o els calamars farcits amb botifarra negra que compra al mercat de Santa Caterina i hi posa el romesco (recepta de la seva mare). És un lloc ideal de platets per compartir: ensaladilla russa, gilda, braves... Cal destacar també la fantàstica tria de vins que ha fet el sommelier Amador Marín, i la gran oferta que hi ha de vins per prendre a copes. De fet, hi ha referències que només trobareu allí gràcies a la mà de Marín.
Palo Verde fa cinc anys en plena forma
Fa cinc anys que Palo Verde funciona i és important que les noves obertures no ens tapin el bosc. Perquè com ja sabem el que és difícil és mantenir el nivell durant molt de temps. En aquest restaurant hi trobem brasa, artesania i producte de temporada. El cuiner és Ludwig Amiable i el veureu desenvolupant el talent amb discreció i diligència, perquè la cuina és oberta. En els seus platets, pensats per compartir, hi canten els àngels. A més, la proposta de vins és genuïna (i dels que l'endemà no us amargaran el matí) i molt ben explicada pel sommelier Daniel Luque. Tenen 400 referències per triar i remenar. El restaurant té una atmosfera pròpia i és dels llocs ideals per tenir-hi una bona conversa amb els amics o la parella. Aquest mèrit és del tercer soci, Andrés Bluth, que abans de posar-se al camp de la restauració era dissenyador. Per cert, la carta és curta i no hi ha marge d'error, però no us podeu perdre els dos plats obligats: l'escalivada amb pols d'oliva i salsa hoisin i els nyoquis amb llimona i bolets.
Està situat a l'avinguda Diagonal, cantonada amb Tuset
El número 24 sempre ha anat lligat amb el cuiner Carles Abellan. Va ser al restaurant Comerç 24 on va aconseguir una estrella Michelin, i va ser el primer a assolir-la fent tapes. El restaurant estava situat al número 24 del carrer Comerç, i Abellan va decidir tancar-lo el 2015. Ara, el mateix cuiner reprèn el número per batejar el restaurant que el seu equip dirigeix a l'avinguda Diagonal, cantonada amb carrer de Tuset, i hi posa al capdavant la paraula bar, més popular. Abellan –que hi fa a assessor, perquè els dos restaurants de Barcelona els va traspassar a l'equip– ha creat una carta nova basada en platets de cuina tradicional (no hi falta el fricandó) ni els bolets ni les carxofes, i hi destaca amb gran excel·lència el calamar, que Abellan anomena "calamar de la Barceloneta a la planxa", a l'estil de com el preparava al seu altre restaurant, La Barra, on també va aconseguir una estrella Michelin. Com a bon bar, els plats per picar són ben atractius. Hi trobareu gildes, pernil ibèric, el famós biquini de pernil ibèric, mozzarella i tòfona, croquetes de pollastre rostit o truita de patates i botifarra. I la gran novetat del Bar Vint-i-quatre: els esmorzars de forquilla basats en ous, cuinats de totes les maneres possibles –ferrats, en truites, remenats o escalfats– i amb llesques de pa de pagès.
Amb la marca Torrons Vicens, n'ha tret al mercat tres varietats diferents
El Nandu Jubany és un gran defensor de les tradicions catalanes, i els torrons toquen per Nadal. Juntament amb la marca Torrons Vicens, ha tret al mercat tres varietats que considera que poden convertir-se en les preferides: el de trufa al whisky (vegeu-lo a la foto); el de bunyols de crema, elaborat amb un praliné de bunyol amb anís, crema a l’interior i recobert de bunyol cruixent, sucre i anís. I el tercer, el que més expectació aixeca: el torró de crema cremada, el torró que prepara per encàrrec, perquè està pensat per ser fet i menjat poc després. Això és així perquè el preparen amb crema acabada de cremar; i no està envasat al buit. Així doncs, és un torró amb una data de caducitat curta, tal com passa amb els torrons o els pastissos artesans. Els ingredients amb què estan fets són massapà artesà, aromes de pell de llimona, pell de taronja, canyella i vainilla, i un recobert caramel·litzat cruixent acabat de cremar.
Es tracta d’un torró elaborat com es fa als obradors de les botigues de Torrons Vicens. La diferència amb els torrons cremats tradicionals és que aquest arribarà a les botigues just acabat de cremar.