La setmana del peix salvatge: cinc novetats a Barcelona

La 'Cartellera llaminera': descobreix què hi ha de nou per menjar a la ciutat i més enllà

4 min
El restaurant Dos Pebrots, al Raval de Barcelona, participa en la setmana de peixos salvatges provinents d'Alaska

És impossible seguir el ritme de les noves propostes gastronòmiques, així que intentem posar-hi una mica d'ordre. Noves cartes, nous restaurants, nous menús i noves botigues que ens ajuden a gaudir més de la bona taula, sigui quan ens posem davant dels fogons o quan sortim a menjar fora. En aquesta secció, que hem batejat com a Cartellera llaminera, us informarem periòdicament de tot el que es cou de nou a casa nostra. Mai més ben dit!

1.
Temps d'espàrrecs

Vint restaurants porten el vegetal a la carta

El plat d'espàrrec del Batea.

Després de quatre edicions a Madrid, han decidit desembarcar a Barcelona per fer gala del seu millor producte de temporada: l'espàrrec de Navarra. Fins al 15 de maig, 20 restaurants catalans han incorporat a la carta un plat amb aquest vegetal que per anar bé ha de ser blanc, tendre, recte i amb la punta tancada. I sobretot, esclar, que no hagi quedat buit per dins, un defecte molt habitual. Alguns dels restaurants que participen de la 1a Jornada Gastronòmica de l’Espàrrec de Navarra són el meravellós jardí de l'Hotel Alma, on el serveixen en tres formats: laminat, en espuma i amb ou i caldo; el Suculent, on el serveixen al caliu amb emulsió d'estragó, mantega de miso i botarga; el Besta, amb tàrtar de taronja i el seu propi pil-pil, i Ca la Nuri, on el trobareu amb pernil ibèric, ou dur i maionesa casolana. La resta de restaurants que hi participen són Nectari, Virens, Pura Brasa, Batea, Bar Pimentel, Bar Galán, Maggiorata, Leche de Tigre, Camarasa, La Xarxa, Assalto, Carballeira, Quirat, Catalina Gavà Mar i Les Magnòlies.

2.
Rosa i formatge

Deu restaurants uneixen Sant Jordi amb Emmentaler AOP

Un dels plats de la inciativa.

Del 16 al 26 d’abril, deu restaurants de Barcelona celebren Sant Jordi amb una tapa elaborada amb formatge Emmentaler AOP i una rosa que regalaran a qui la demani. Juntament amb els deu restaurants, dues-centes botigues de les comarques de Barcelona s’han sumat a la celebració. Entre els deu restaurants hi ha Per Feina, de Rafa Zafra; La Gormanda, de Carlota Claver; Thonet, d’Albert Ventura; Galileo, de Gabriele Milani; Cruix, de Miquel Pardo; La Tartareria, de Pedro Silva; Llamber, d’Ángel Palacios; Tramendu Encenem els Fogons, de Jordi Marzo, i La Esquina, d’Alexis Peñalver. Sobre el formatge Emmentaler AOP, cal dir que és el suís original amb forats, que prové de la vall del riu Emme i que està elaborat amb llet de vaca. El diàmetre de les rodes està entre els 80 i els 100 centímetres i el seu pes mitjà és de 90 quilos. 

3.
Un restaurant de vi i producte

Público s'estrena al carrer Enric Granados amb ganes de convertir-se en un referent

Un arròs de Público.

És un restaurant gran, tot i que d'entrada discreta. Público, la nova proposta al carrer Enric Granados, defensa el següent concepte: vi (bo i divers) i bon producte. Pel que fa a la carpeta vi, està fet a mida per als que se l'estimen molt. A copa en tenen fins a 35 referències; en ampolla, unes 200. I no només això, en venen a preu de botiga i podeu parar-hi només a comprar una ampolla. Ah, i no us perdeu el vi dolç que tenen en una damajoana. Pel que fa al producte, menjar reconeixible de molta qualitat: amanida de patata amb gambetes salades i musclos; steak tartar amb brioix i mantega fumada o bé el mar i muntanya de calamars farcits amb ceps, avellanes i botifarra negra de Cal Rovira, sobre un llit de mongetes de Santa Pau i patata. El local no tanca en cap moment del dia (de dimarts a dissabte) i té prou espai per poder fer-hi una cosa informal, com un vinet amb formatges, o un senyor àpat. Hi trobareu racons íntims, taules llargues i tamborets davant la cuina oberta. Un restaurant totterreny.

Fins

4.
La setmana salvatge

Viatge al mar d'Alaska

Peix madurat

Fins al 30 d'abril, onze restaurants de la ciutat de Barcelona tindran a la carta propostes amb peixos salvatges provinents del mar d'Alaska. La iniciativa coincideix amb la fira Seafood Expo Global 2024, en què es vol difondre el consum del peix salvatge de forma responsable. Els restaurants on podreu trobar els plats que se sumen a la proposta són Vraba, Dos Pebrots, Sun Taka, Dos Palillos, El Japonés, Rojo, El Japonés Escondido, Ikoya Izakaya, Robata i Kintsugi. I els peixos que han triat per elaborar els plats són salmó vermell salvatge d'Alaska, ous de salmó salvatge i bacallà negre d'Alaska, que també és conegut com a gindara. Segons afirmen els organitzadors, Alaska és pionera en el desenvolupament de la gestió responsable i sostenible de peixateries, fins al punt que en la seva Constitució assegura que tots els productes del mar que faran servir mantenen el principi de rendiment sostenible.

5.
Ruta de tapes

La cuina dels porxos del Port

Arròs.

Fins al 30 d’abril, set restaurants situats als porxos del port de Barcelona ofereixen tapes elaborades per sis euros. Es tracta dels restaurants La barra del 7 Portes, H10 Port Vell, Perikete, Bodega Vidrios y Cristales, Cadaqués cuina Mediterrània, Oaxaca cuina Mexicana i Arousa. Les tapes són tan diferents entre tots aquests restaurants que es pot començar per un còctel d’Aperol Spritz o un còctel Martini Espresso a l’hotel H10 Port vell i continuar amb una paella de verdures a La Barra del 7 portes havent passat per una ostra al restaurant Cadaqués. El preu de la tapa inclou la beguda, i quines begudes! Les ostres es mariden amb una copa de Corpinnat Júlia Bernet, per exemple.

Més propostes de plans i activitats

stats