Nous vins, cerveses, bombolles i licors: de l'absenta prèmium a la ratafia cooperativa

'Txin-txin': descobreix què hi ha de nou per beure, degustar i compartir

3 min
Un 9% dels catalans no beu ni per fer un brindis

La beguda ja sabem que ha de ser poca i bona. Per això us volem fer arribar les millors novetats. Dels cellers que no paren d'innovar, treure de les seves entranyes vins únics, propostes que porten el paisatge dins la vostra copa. De la gent que s'anima a fer sake, o ginebra, o ratafia. Tant és. Begudes per gaudir, per assaborir i per compartir. En aquesta llista de novetats us anirem explicant què hi ha de nou perquè trobeu més del que ja us agrada, i perquè sigueu una mica gamberros i tasteu coses diferents. Compreu-vos unes copes de qualitat i que comenci l'aventura. txin-txin i amunt les copes!

1.
L'absenta, a Barcelona

Tres cocteleries inclouen l'Abisinthe, una reinterpretació que ha fet Hendrick’s del famós licor

Un còctel d'Absinthe Colada.

L'Abisinthe és una reinterpretació de l'absenta que ha fet Hendrick’s, que inclou la clàssica infusió de roses i cogombre de la marca de ginebra. Des de mitjans de novembre es pot tastar només en 12 cocteleries d'Espanya, tres de les quals es troben a Barcelona i que reben el nom de The Absinthe Alchemy Society. Són les següents: Especiarium Bar (carrer Princesa), Somnia FX Cocktail Bar (carrer Montserrat) i Solange Cocktails & Luxury Spirits (al carrer Aribau). A l'aura de misteri i bohèmia que ha acompanyat sempre el licor, s'hi suma el de l'exclusivitat. Només es podrà beure durant sis mesos en un còctel especial que preparen en aquestes cocteleries de prestigi.

2.
El fruit de les troballes de Família Torres

Gonfaus, el vi que recupera varietats ancestrals

Gonfaus

La fil·loxera va canviar el paisatge a casa nostra, però no se'n va sortir del tot. Malgrat que els nous ceps van haver d'arribar d'Amèrica, n'hi ha que van resistir. El celler Família Torres fa 40 anys que ho investiga, i a poc a poc ha aconseguit treure al mercat el fruit de les seves troballes. El Gonfaus 2021 és el sisè vi que el celler elabora amb varietats anteriors a la fil·loxera. És el tercer monovarietal de producció limitada i el primer que prové de finca pròpia, anomenada Purgatori, i situada a les Garrigues (Costers del Segre). Si us agraden els vins aromàtics, amb bona acidesa, que és el que fa que un vi sigui fresc i elegant alhora, el Gonfaus 2021 és el vostre vi, que us podrà acompanyar tot un àpat sencer, de principi a fi. Preu: 47 euros.

3.
Dos caves que fan festa

L'Alta Alella Laietà i l'Alta Alella Laietà Rosé, dues ampolles esveltes i modernes

Alta Alella LAIETÀ Rosé.

¿Sabeu quan us conviden a dinar i us diuen "tu porta el cava per a les postres" i tu saps perfectament que el cava serà per a l'aperitiu, el primer, el segon i les postres i penses "ja faré pedagogia a l'arribar"? Doncs bé, un dels caves que us faran quedar bé (però que molt bé) són aquestes dues propostes d'Alta Alella. En primer lloc, perquè la família Pujol-Busquets ha triat una ampolla espectacular. Alta i elegant. Acaba d'arribar al mercat l'anyada 2019 de l'Alta Alella Laietà (pansa blanca, chardonnay i pinot noir), i la seva versió Rosé (monastrell). Durant l'àpat podeu fer-vos els entesos i explicar que aquest celler és ecològic, fa la verema manual i segueix un procés d’elaboració meticulós seguint el mètode tradicional, i que el cava té una criança pacient d’almenys 36 mesos. Podeu fer el joc de recordar què fèieu fa 36 mesos, mentre degusteu aquestes bombolles mediterrànies d'uns ceps que viuen prop del mar. L'Alta Alella Laietà Gran Reserva val 21,65 euros, i el Rosé 23,30 €.

4.
Cérvoles negre, un vi per quedar bé

La viticultura de muntanya, a més de 700 metres d'altura

Cérvoles negre.

La sequera està fent canviar la viticultura, ara bé a Cérvoles Celler fa vint-i-cinc anys que cultiven la vinya en altura. Per la seva manera de cultivar-la i d'elaborar vins de finca d'alta qualitat, forma part de l'associació de prestigi Grandes Pagos. Dit això, és clar que el Cérvols negre 2020 és d'aquells vins que us faran quedar bé allà on el porteu. Té un cupatge de quatre varietats de raïm, ull de llebre, syrah, garnatxa i cabernet sauvignon, que el fa ideal tant per a entrants amb ingredients de tardor (moniatos, bolets) com amb segons plats. A més, estareu bevent un vi que compleix les pràctiques respectuoses amb el medi ambient, i que just per això té molt de futur. Preu: 25 euros.

5.
La primera ratafia cooperativista de Catalunya

Fa cinc anys que produeixen licors des de Santa Coloma de Farners


Ratafia Sobirana.

La Sobirana s'ha sumat des de fa cinc anys a la tradició de Santa Coloma de Farners, capital catalana de la ratafia. És un projecte de cinc joves de la Selva interessats en la cultura dels licors catalans que busquen donar un nou impuls a la producció de begudes amb alcohol casolanes. Estan constituïts com a cooperativa sense ànim de lucre i busquen elaborar les seves ampolles des d'una òptica d'economia social, sostenible i de proximitat. Tenen l'obrador al rovell de l'ou del poble i el comparteixen amb altres elaboradors que ho necessitin. El seu producte estrella és La Penjada, una ratafia artesanal que es caracteritza per utilitzar com a base de la barreja un aiguardent aromatitzat amb taronja, que llavors es macera amb la mescla d'herbes oportuna. També elaboren un aiguardent de taronja amb el nom d'El Penjat, fet a partir de la recepta singular de l'avi de dos socis de la cooperativa. Cada ampolla val 13 euros.

Més propostes de plans i activitats

stats