Guardons
Xefs 30/06/2023

La Direcció General de Turisme premia Ferran Adrià per posar Catalunya al capdavant de la gastronomia mundial

La primera edició dels guardons Bite i Mos ha premiat també els cuiners Nandu Jubany i Ada Parellada, la periodista Ruth Troyano i el col·lectiu Associació Catalana de Dones de la Mar

4 min
Ferran Adrià amb al rebre el premi

El cuiner Ferran Adrià confessava la seva satisfacció i alegria al recollir el premi Bite Honorary Award, el màxim guardó de la primera edició dels premis Bite i Mos, impulsats per la Direcció General de Turisme, que s'han entregat aquest dijous al vespre al Teatre Nacional de Catalunya, dins del marc de la Gala Nacional de l’Enoturisme i la Gastronomia.

En una professió plena de reconeixements externs, en què de vegades els cuiners treballen per complir els requisits de sortir a les guies prescriptores, rebre un premi a casa i donat pels de casa és tot un honor. Mai més ben dit. “Em sento molt content per rebre aquest premi, que és nou, però he de dir que a Catalunya m’han tractat molt bé; reconec que tinc tots els premis possibles, i tinc la Creu de Sant Jordi des del 2003”, explicava pletòric Adrià, que el 15 de juny passat va inaugurar el seu projecte professional més ambiciós, el museu El Bulli 1846. En aquesta ocasió, el premi el rebia per haver estat responsable de la revolució culinària que va posar Catalunya al capdavant de la gastronomia mundial i també per ser "conceptualitzador" de continguts, com la Bullipèdia.

Els premis, distribuïts en dues categories, amb els noms sinònims en anglès i en català, Bite i Mos, s’han creat per subratllar la feina fonamental dels creadors de continguts digitals en enoturisme i gastronomia. Així, el cuiner Ferran Adrià és qui millor ha posat en valor la cultura culinària catalana a través de contingut digital. En aquest sentit, Marta Domènech, directora general de Turisme, detallava que els premis tenen com a objectiu “posar en relleu els agents que expliquen digitalment el binomi taula i terra, que arriba al turista enogastronòmic, el qual gasta fins a cinc vegades més que un altre turista”. De fet, Domènech subratllava la força que té el turista que busca bons restaurants i bons vins, i si els troba és en part per la tasca que fan comunicadors i prescriptors catalans (que van rebre ahir els premis Mos) i també estrangers (que van rebre els premis Bite).

El cuiner Ferran Adrià acompanyat del President de la Generalitat

En la categoria d’estrangers que difonen la gastronomia i l’enologia catalanes, els guardonats van ser Peter Atzen (premi Best Foodie), que també és conegut per la difusió de les llistes 50 Best Restaurants i Michelin. El premi Best Winefluencer va ser per a Tom Matthews, que recordava com va començar a escriure el 1987 per a la revista Wine Spectator, i va acabar convertint-se en el seu editor executiu. I el Best Food Traveller el va recollir el periodista gastronòmic Rafael Tonon, col·laborador de Fine Dining Lovers o Eater, i conegut especialment per les seves xarxes socials.

En la categoria dels premis Mos, la periodista Ruth Troyano, col·laboradora de l'ARA a través del suplement Camp de Tarragona, va recollir el premi com a millor prescriptora del vi. Per la casuística d’una gala amb molts premiats, Troyano no podia fer cap discurs, però comentava amb el premi a la mà que la paraula prescripció no li acabava de fer el pes. “Em considero periodista, n'exerceixo i voldria ser reconeguda com a periodista del vi”. A més, Ruth Troyano també comentava que les xarxes socials “són el jardí del periodista”, però no l’eina principal de treballar. I ho deia amb la seguretat de remarcar que al món del vi a casa nostra “li fa falta profunditat de contingut, treball de fons”. I acabava les seves reflexions a peu de la gala, fora de la tarima, revelant que se sentia "molt contenta" pel premi, que l’esperona a "continuar escrivint".

Per la seva banda, l’Associació Catalana de Dones de la Mar recollia el premi a millor col·lectiu. L'entitat, que va néixer el 2018, agrupa dones del litoral de Catalunya que treballen per visibilitzar i divulgar la feina que fan. Totes les dones que treballen a la mar, tant en esports nàutics, vela, submarinisme, com també pescadores, científiques i divulgadores, s’han agrupat, i han fet també congressos en què han posat en comú la seva tasca. L’any vinent tenen previst fer un altre congrés, que serà a la primavera, coincidint amb la Conferència de la Dècada dels Oceans, que tindrà lloc a Barcelona entre el 10 i el 12 d’abril. Cal dir que en un primer moment l’entitat va començar agrupant les dones pescadores, que donaven suport al seu home pescador, i que tenien una feina invisible, però a poc a poc l’entitat s'ha obert a altres perfils de dones que igualment treballen a la mar, i sempre amb els valors de responsabilitat i respecte. 

Finalment, el cuiner Nandu Jubany s’estrenava en la gala amb el premi com a millor ambaixador “per la seva incansable tasca de divulgació i manteniment de la cuina catalana i també per les seves xarxes socials, que inspiren la població a cuinar”. De fet, el mateix cuiner Nandu Jubany recordava que arran de les receptes difoses pel seu compte d’Instagram durant la pandèmia, va autoeditar-se un llibre, que va ser una obra conjunta familiar. I Ada Parellada alçava el guardó de millor prescriptora de la cuina catalana, “per les dècades de divulgació de la cuina catalana, i també pel seu compromís amb una alimentació sostenible i l’ús de les xarxes socials”. 

stats