Info/gràfica

Descobriu les varietats d'oliva conreades a Catalunya

El fruit de l’olivera és un dels aperitius més desitjats però també la base per fer l’oli, indispensable a la nostra cuina

Obertura Infografica Olives

L’olivera

Al cap de set anys que hàgim plantat una olivera, començarà a donar el fruit, l’oliva. Just agafades de l’arbre, les olives no es poden menjar perquè serien amargues. Cal netejar-les amb aigua, i de vegades amb altres components, perquè perdin l’amargor.I un cop les puguem menjar, finalment, hi trobarem gairebé els cinc sabors bàsics. Potser per això són un dels aperitius més desitjats.

Una olivera plena de fruit a Roses

Ho sabies?

Per elaborar un litre d’oli d’oliva es necessiten uns cinc quilos d’olives

Ho sabies?

Per elaborar un litre d’oli d’oliva es necessiten uns cinc quilos d’olives

Ho sabies?

Per elaborar un litre d’oli d’oliva es necessiten uns cinc quilos d’olives

Arreu del món

En total hi ha més de 200 varietats d’olives diferents al món, però n’hi ha que es conreen de forma més estesa. Són l’arbequina i l’empeltre, i també la grossal i l’hojiblanca.

Un camp d'oliveres a l'illa de Lesbos, a Grècia

Les varietats del territori

Un viatge pel nostre país a través de les oliveres ens fa veure que no totes les olives són iguals. Tant el seu pes com el seu gust són diferents, i el resultat són olis de gustos singulars segons amb quina varietat s’hagin elaborat.

Corbella

Verdal de Manresa

Llei de Cadaqués

Vera del Vallès

Grossal, negral

Gravell

Sarrut

Verdiell

Argudell

Becarut

Palomar

Rojal

Menya

Arbequina

Fulla de salze

Empeltre

Morrut

Argudell

Llei de Cadaqués

Grossal, negral

Corbella

Sarrut

Verdal de Manresa

Gravell

Vera del Vallès

Verdiell

Empeltre

Becarut

Palomar

Rojal

Fulla de salze

Menya

Morrut

Arbequina

Argudell

Llei de Cadaqués

Grossal, negral

Corbella

Sarrut

Gravell

Verdal de Manresa

Vera del Vallès

Verdiell

Empeltre

Becarut

Palomar

Rojal

Fulla de salze

Menya

Morrut

Arbequina

Arbequina

Arbequina

  • Una de les varietats més estimades a Catalunya, i també estesa per tot el món.
  • Prové de la població d’Arbeca (les Garrigues), i es coneix també amb el nom arbequí.
  • És una oliva resistent al fred i de gran producció.
  • L’oli resultant és dolç, amb petits tocs molt lleugers de picant i amarg.
  • Aquestes característiques la fan atractiva en cuina perquè fan que el seu gust no sigui dominant.
  • Una oliva arbequina pesa 1,20 grams.
Argudell

Argudell

  • És la varietat de la Denominació d’Origen Protegida Empordà, territori que l’aprecia amb devoció.
  • És una varietat poc productiva, però l’arbre es pot adaptar a diferents terres.
  • L’oli resultant és de color verd intens, de gust picant i amarg, que també desprèn un sabor dolç, però que no destaca, i hi queda tapat.
  • En conjunt, el sabor és potent.
  • Una oliva argudell pesa 2,23 grams.
Corbella

Corbella

  • També és coneguda amb els noms de montserratina, corbell o curbiella.
  • Es cultiva a les comarques del Bages, el Solsonès, la Segarra i l’Urgell.
  • És una de les varietats més productives, ja que resisteix algunes de les plagues habituals de les oliveres.
  • Madura de forma primerenca i, a més, tot el fruit de l’arbre madura gairebé alhora.
  • L’oli resultant és molt aromàtic, i en boca és dolç i al final té un toc picant.
  • Una oliva corbella pesa 2,31 grams.
Palomar

Palomar

  • També es coneix amb el nom d’olesana.
  • Es conrea al Baix Llobregat i l’Anoia, i el seu punt d’origen és Olesa de Montserrat.
  • Té una productivitat mitjana.
  • Madura de forma primerenca, i és molt sensible a les plagues habituals de l’olivera.
  • L’oli resultant és afruitat, i en boca és dolç, amb un toc picant i amarg.
  • Una oliva palomar pesa 2,96 grams.
Empeltre

Empeltre

  • També és coneguda amb els noms d’aragonesa, negral, farga o terra alta.
  • És la varietat principal de la Denominació d’Origen Protegida Terra Alta, i es cultiva a la vall de l’Ebre, i també a Castelló i les illes Balears.
  • És una varietat productiva, que madura de forma primerenca.
  • Té resistència a la sequera, i també a plagues típiques de les oliveres.
  • L’oli resultant és intens; en boca, amarg i picant, però també dolç. I en cuina, molt apreciat.
  • Una oliva empeltre pesa 3,14 grams.
Morrut

Morrut

  • És la varietat de les comarques del Baix Ebre i el Montsià, i prové de la població dels Reguers (Tortosa).
  • No té gaire resistència a la sequera, és molt sensible al fred.
  • L’oli resultant és picant, amarg i astringent, i també té tocs dolços.
  • Tot plegat fa que la sensació final sigui fresca.
  • Una oliva morrut pesa 2,98 grams.
Infografia al paper de l’ARA Diumenge
Font: Oficina de l’Oli (Rural.cat)
stats