Nandu Jubany: "Si segueixes les meves receptes, els plats surten"

El xef d'Osona publica un llibre amb totes les receptes que va preparar en directe per xarxes durant els mesos de confinament

5 min
Nandu Jubany i Anna Orte fotografiats entre els fogons de Can Jubany

BarcelonaSi el confinament va començar el 14 de març del 2020, el cuiner Nandu Jubany començava a gravar-se fent el dinar per a la seva família el mateix 18, al cap de quatre dies. “El pare ja ens havia fet endreçar el garatge i els armaris i es va calmar quan va començar a cuinar”, explica el fill gran del cuiner de Calldetenes, Eudald Jubany. I mentre ho diu, la seva mare, parella del Nandu i cap de sala del restaurant Can Jubany, Anna Orte, comenta: “Hi va haver un moment que els nens s’amagaven a casa perquè el pare no els manés fer més coses. Per al Nandu cuinar va ser la manera de mantenir-se calmat”.

El cuiner revela més detalls del perquè dels vídeos del confinament, que publicava a Instagram, i que van tenir un èxit fulgurant i van fer que es disparessin els seus seguidors, que actualment són més de 280.000. “Tinc un equip que es dedica a comunicar la meva activitat a les xarxes socials amb regularitat. Però en aquell moment estava tancat a casa i em preguntava: «Què expliquem ara?»”, diu Jubany. Així que va trobar la solució: gravar-se a la cuina de casa seva cuinant. “Ho vam començar a fer entre tots”, diu l’Eudald, que afegeix que s’ho anaven combinant per torns amb la família, perquè van començar a dedicar-hi moltes hores.

La família Jubany dinant a casa seva, una de les imatges del llibre

 

El resultat és un llibre de 400 pàgines, Receptes per compartir en família, que proposa les mateixes receptes que Jubany va cuinar des del 18 de març fins al 31 de maig, i també té una gran sorpresa culinària, la revelació de la recepta dels seus famosos canelons, que fins ara no havia explicat mai, o com a mínim no ho havia fet amb tant de detall. “Per al llibre, ho he volgut fer, i per això l’he situat al final del llibre, com a conclusió”, diu el cuiner. La recepta potser és una de les que està més ben detallada gràficament, amb dues pàgines d’il·lustracions del pas a pas de l’Eudald –que també és autor de totes les altres il·lustracions– i també amb fotografies (del fotògraf Ivan Raga) que retraten des dels primers passos, el rostit, fins als últims, quan els canelons estan gratinats en una safata blanca de porcellana.

Els canelons de Nandu Jubany

El llibre, doncs, és visual, “i també molt modern i actual”, perquè "cada una de les receptes conté un codi QR que et remet a la recepta, penjada al canal de YouTube", diu el cuiner. Dels vídeos n'hi ha que són els que Jubany va penjar durant el confinament des de casa seva, però explica que hi ha altres receptes que ha hagut de gravar de nou expressament per al llibre: "Perquè quan les fèiem no pensàvem que acabaríem fent això".

Si les receptes publicades a Instagram durant el confinament van tenir una gran acollida, el llibre també esperen que la tingui. “El mateix dia que el vam presentar en vam vendre 500”, diu el cuiner, que opina que el secret de tot plegat són les receptes. "Les receptes surten. Si et poses davant del meu llibre i del vídeo, ho clavaràs, i podràs menjar el plat tal com jo el faig", opina Jubany. També hi ha més explicacions. “Els ingredients amb què proposo cuinar les receptes són els que podem tenir tots a casa. Va ser així perquè quan les vam fer érem a casa, confinats, i també perquè entenc que hi ha gent que no cuina perquè quan comença a llegir la recepta, quan ha començat per la llista dels ingredients, ja ha renunciat a fer-la perquè s’ha adonat que a casa no tenia ni la meitat del que es necessita”.

Sigui com sigui: “Les receptes que jo explico, amb els vídeos, i amb els passos dibuixats, de l’Eudald, surten bé, i si algú em diu que no se n’ha sortit li diria que es dediqui a alguna altra cosa”, diu el cuiner, que confessa que ha sigut molt transparent a l’hora d’explicar-les. De fet, aquest és un dels trets que més destacaven els seus seguidors a Instagram, i que ells han remarcat a les primeres pàgines dels llibres, en què han recollit alguns dels comentaris que els deixaven relacionats amb les receptes. Algunes de les frases recollides són "Quina energia! M’encanta! Naturalitat al 100%! Fantàstic! Felicitats a tot l’equip!" o "Fantàstic, m’encanta veure l’entusiasme que hi poses, gràcies. Nandu, tot anirà bé".

Un dels vídeos que va fer durant el confinament

Cal fer un matís sobre els ingredients amb què cuinava les receptes. Sí que són senzills, però potser no tothom té un xai o una costella de vaca sencera per dinar, com ell ensenyava en els vídeos. “Posem-ho en context. Tenia els ingredients de tots els restaurants que dirigeixo i l’Hotel Mas Albareda, i com que ens van tancar de cop, vaig repartir-ne entre els treballadors, vaig congelar-ne i també en tenia a casa”. Ensenyar aquests ingredients a l’engròs també va ser un dels motius que va atreure seguidors a les seves receptes.

I dels ingredients als textos que hi ha escrit el cuiner: “Ho fem tot entre nosaltres, pròlegs inclosos, però he de dir que he aprofitat per explicar anècdotes que em lliguen a les receptes”. Per exemple, la famosa ensaladilla de la tieta Mercè. “He explicat en la introducció de la recepta que la vaig començar a fer quan tenia uns 12 anys”. El cuiner de Calldetenes agraeix al pare que li ensenyés el costum de rectificar la preparació de vinagre i sal, i de la tieta Mercè diu que va ser com una segona mare per a ell, que sempre li va fer costat. “Que maco poder tenir aquests records i poder donar les gràcies a tota la gent que hem tingut la sort que ens acompanyés durant el camí”, escriu Jubany en el llibre, que conté pàgina rere pàgina mil i un agraïments del cuiner a totes les persones que l’envolten. "Mira aquesta doble pàgina ara, a la pàgina vuitanta-sis i vuitanta-set, surto fotografiat amb l’Elsa, que és una de les persones més importants de la nostra família. Com que tenim els horaris que tenim, és la que ens ajuda amb les tasques de casa, i qui ha cuidat i cuida també els nostres tres fills. Per això en el llibre he escrit: «No sé què hauríem fet si no l’haguéssim tingut a casa»". Una altra anècdota, la que escriu en la recepta del plàtan amb rom. "El plàtan em torna boig i em dona energia. Quasi cada dia en menjo, i no és perquè pensi «De lo que se come se cría», no, és perquè m’encanten. Amb nous, amb xocolata, amb xocolata desfeta, dins d’unes creps amb xocolata i nata..."

 

Per acabar, l’edició del llibre també l’han fet a casa. “Si ens ho hagués fet una editorial, hauria costat 90 euros, perquè les editorials i les distribuïdores haurien d’haver guanyat la seva part també, esclar”. Però “com que ens ho hem fet tot nosaltres, fins i tot els pròlegs, hem pogut aconseguir que un llibre de fotografies, de pàgina bona, de qualitat, i de 400 pàgines costi 39 €”. El volum es podrà adquirir en tots els restaurants que dirigeix (quatre a Formentera; un a Eivissa; un a Andorra; un a Barcelona; l’Hotel Mas Albareda a Sant Julià de Vilatorta; l’Hotel Majestic a Barcelona; dos a Singapur, i la insígnia, el Nandu Jubany de Calldetenes). “També el vendrem pel web, i els enviarem per la Península”, explica. I el més important, la dedicatòria. “Com que treballo setze hores diàries, avui m’he adonat que no puc passar-me’n dues fent dedicatòries als llibres, així que em faré un tampó amb les frases per escriure-hi a la pàgina inicial, i alhora faré un vídeo perquè veieu que és veritat que les frases les he escrites jo”, diu el cuiner, que conclou que la idea és molt habitual al Japó, i ell l’ha trobat ideal per continuar cuinant cada hora que té el dia. I més.

 

 

 

 

 

 

 

stats