Consum

La torrada de pa amb alvocat que menges alimenta menys que la d’oli d’oliva de tota la vida (i a més, és insostenible)

Fins avui a les vuit del vespre, a la plaça Catalunya de Barcelona, cinquanta elaboradors d'oli d'oliva verge extra catalans fan el primer mercat de l'oli nou, obert a tothom

Llesques de pa suca amb tomàquet i oli d'oliva extra verge, una bomba nutricional, ple de beneficis per a l'organisme
4 min

BarcelonaLes modes en alimentació són com les onades gegants al mar: ho devasten tot perquè res quedi igual. La torrada amb alvocat, la gran moda, que perdura en la restauració i també a les cases des de fa temps, ha arrasat la del pa amb oli d’oliva verge extra, sucat amb tomàquet. A més de passar-li al davant, també està provocant que el paisatge dels conreus canviï, perquè el cultiu de l’alvocat s’ha estès fins al punt que alguns camps de tarongers i d’altres cultius tradicionals del País Valencià ja s’han començat a substituir per camps d'alvocaters, que són poc sostenibles perquè requereixen molt més reg. A més, la fruita verda mai no podrà igualar les propietats nutricionals de l’oli d’oliva verge extra ni tampoc podrà ser tan sostenible com ho és una olivera. En nutrició i en consum d’aigua, l’oli d’oliva verge extra guanya totes les batalles.

A la Universitat de Barcelona, la catedràtica Rosa Maria Lamuela afirma que menjar una torrada de pa amb oli d’oliva és ingerir polifenols, és a dir, aconseguir que el nostre organisme consumeixi més compostos antioxidants i antiinflamatoris, que ajuden a combatre els radicals lliures, que són els que provoquen l’envelliment cel·lular, amb totes les conseqüències que té aquest fet. Justament aquesta és una de les grans diferències amb l’alvocat, amb qui manté una batalla des de fa anys en el primer àpat del dia. “L'element que comparteixen l'alvocat i l’oli d’oliva verge extra és l’àcid oleic. Aquest greix és beneficiós per a l’organisme perquè preveu malalties cardiovasculars”, diu Lamuela, que afegeix que, malgrat això, “tenim més evidència científica dels beneficis de l’oli d’oliva verge extra que de l’alvocat”.

Una torrada amb oli d'oliva verge extra sucada amb tomàquet.

Per explicar-ho amb altres paraules, diríem que l’alvocat i l’oli d’oliva verge extra són greixos bons. “En el cas de l’oli sabem que és tan bo, que fins i tot ajuda a augmentar l’absorció d’altres components bioactius d’altres aliments”, assenyala Lamuela. Així, una torrada de pa amb oli d’oliva si se suca amb tomàquet de penjar tindrà més propietats nutricionals que si no està sucada, perquè l’oli ajuda a absorbir millor el licopè del tomàquet, un antioxidant molt potent. I a més, una torrada de pa amb oli d’oliva verge extra té menys índex glucèmic que una que no en té, perquè l’oli fa disminuir l’absorció de la glucosa, de manera que fa que no hi hagi una pujada de sucre en sang després d’ingerir pa –o altres ingredients farinacis.

Més regadiu per als alvocats

Ara bé, hi ha un factor que allunya l'alvocat i l'oli d'oliva, que és la sostenibilitat. La quantitat d'aigua que necessita un alvocater és molt més alta que la d'una olivera, estesa per la Mediterrània des de fa mil anys. Les diferències en metres cúbics són altes, sempre superiors en els alvocaters, però les xifres canvien segons qui hagi fet l’estudi. Quan l'han fet els col·lectius defensors de l’alvocat, són xifres inferiors que quan les fan col·lectius vinculats amb la pagesia en general. “El que sabem amb seguretat és que cultivar alvocats no és sostenible, perquè el regadiu necessari és alt”, diu la catedràtica de la Universitat de Barcelona.

Per la seva banda, el metge i professor de la Universitat de Barcelona Ramon Estruch sosté que l’alvocat i l’oli d’oliva, com cap altre aliment, no s’han de comparar. “En la dieta mediterrània parlem de la recomanació de prendre entre quatre o cinc cullerades d’oli d’oliva verge extra al dia, acompanyada de la ingesta de verdures i fruites, i dins de les fruites és quan entrarien els alvocats”. El cas, doncs, és que l’alvocat és una fruita, que aporta àcid oleic, és a dir, el greix saludable, i per això “l’alvocat és una fruita saludable”.

Ara bé, els beneficis de l’oli d’oliva verge extra són superiors respecte a l’alvocat, perquè l’àcid oleic s’absorbeix millor si és líquid que sòlid. A més, Estruch coincideix amb Lamuela en indicar que els polifenols que aporten l’oli d’oliva extra verge són un valor sobreafegit, perquè són tan importants que tenen una alta capacitat de prevenir les malalties cardiovasculars. I tot plegat “sempre absorbit bé per l’organisme perquè l’ingerim de forma líquida”.

Per continuar, el metge, vinculat a la Fundació Dieta Mediterrània, indica que hi ha estudis dels Estats Units que asseguren que menjar un alvocat al dia és sa. “Esclar, ells consumeixen menys oli d’oliva i més alvocats, i d’aquí ve que tinguin altres mirades, però en el nostre context de dieta mediterrània, l’oli d’oliva és molt rellevant”.

1r mercat d'oli nou, a la plaça Catalunya de Barcelona

Durant tot diumenge, i fins a les vuit del vespre, la plaça Catalunya de Barcelona acull el primer mercat de l'oli nou, en què cinquanta elaboradors d'oli d'oliva verge extra d'arreu de Catalunya venen el seu oli a més de demostrar el seu ús a la cuina.

stats