Obertura

S'ha acabat la pols i el soroll: El pastisser Christian Escribà reobre la pastisseria modernista de la Rambla de Barcelona

La tornarà a tancar al gener perquè aleshores començaran les reformes de la vorera, enllaçades amb la canalització d'aigua

El pastisser Christian Escribà, davant de la façana de la pastisseria just en el moment que l'acabava de reobrir després de cinc mesos de tenir-la tancada
4 min

Barcelona“Han estat cinc mesos llargs”, explica el pastisser Christian Escribà el mateix dia que ha apujat la persiana de la seva pastisseria a la Rambla. És dimecres, 3 de desembre, i Escribà està content perquè podrà afrontar durant uns dies la campanya de Nadal. Quan van començar les obres de condicionament de la gran artèria que connecta la ciutat amb el mar, el pastisser mantenia l’establiment obert, però hi va haver un moment que es va adonar que només hi entrava “pols i soroll”, així que va tancar fins que tot plegat s'hagués acabat. “I només n’ha acabat una part, perquè el 15 de gener hauré de tornar a tancar perquè començarà una nova fase de les obres, les de la vorera, que van lligades amb la canalització d’aigua”, diu. Malgrat tot això, el pastisser reobre amb alegria i amb canvis a la botiga que va adquirir el 1986, quan tenia 25 anys. 

La persiana de la pastisseria tal com la tenia abans, i tal com l'ha deixada per a la reinauguració d'aquesta setmana.

I què ha passat durant tot aquest temps? La mateixa persiana metàl·lica de canaleta de la pastisseria és diferent. “He contactat amb dos grafiters de Sitges, de nom Roby i Berok, que hi han fet un dibuix preciós: "fixa't que bé que ha quedat; “tal com tenia les persianes de grafitis semblava el barri del Bronx de Nova York”, diu. Per tant, un dels primers passos per reobrir la pastisseria de la Ramba va ser netejar-les i el segon fer-hi uns grafitis nous, perquè al pastisser li han assegurat que l’estratègia per tenir bé les persianes és tenir-hi un grafiti fet. “M’han dit que els grafiters no es trepitgen entre ells, així que si hi tinc un grafiti fet, que ocupa totes les persianes, no m’hi dibuixaran a sobre tot allò del Bronx que tenia abans”, comenta el pastisser, que afegeix que comprovarà si la teoria és certa.

A l’interior de la pastisseria ha embellit els mosaics. La botiga està catalogada i és d’estil modernista, una de les grans joies de la Rambla de Barcelona. Tot llueix més que mai, perquè tant els passavolants que hi entren, compren i en surten com els que s’hi queden asseguts a menjar puguin contemplar-ho.

Un pernil de xocolata amb pa i oli

I ara anem a la teca, que n’hi ha, i de bona. “He preparat peces de brioixeria, que són els croissants, el xuixo de crema, el cremadet [pasta de full farcida de crema, doblegada i arrebossada de sucre, que es caramel·litza al forn], crema catalana, assortiment de quatre postres individuals i xocolata desfeta”, diu Escribà. Aquests dolços són els que es podran tastar a la mateixa pastisseria o comprar per emportar, però, a més, Escribà també ha posat a la venda els productes de Nadal: torrons, massapans, neules i panettones.

Abans de reobrir aquest matí, han enllestit els últims detalls per embellir la pastisseria, coneguda com antiga Casa Figueras

“Al final no he fet el panettone de crema catalana que tenia pensat, i no l'he fet perquè m’he dedicat a unes altres postres que han tingut molt bona acollida i de les quals estic molt content”. Es tracta d’un pernil –sí, un pernil– de xocolata, que ven embolicat com si es tractés de l’embotit, i que va acompanyat de torrades, oli d’oliva, sal i un ratllador. “Amb el ratllador fas làmines de xocolata i les vas col·locant damunt de la torrada amb oli d’oliva i sal”. La idea forma part del joc imaginatiu de Christian Escribà, i es ven a 65 euros. “Comprovo que està agradant tant que quan s'acabi el Nadal continuaré fent-lo perquè es quedi a la venda durant tot l’any”, diu.

El pernil de xocolata amb torrades, oli d'oliva extra verge i sal, una de les creacions de Nadal del pastisser Christian Escribà.

Avui, el primer dia de reobertura, i tots els d’aquesta primera setmana no tindrà col·locada la terrassa exterior. “He contractat un equip nou i estem de rodatge, així que necessitem uns dies de prova, però la meva idea és que la setmana vinent ja hi puguem posar les taules i les cadires”, diu, i afegeix que sap que era un espai desitjat, que alguns paradistes de la Boqueria, veïns i turistes triaven per esmorzar.

Parlant de veïns, el pastisser relata que s’ha reunit amb els càrrecs directius de la Boqueria i de l’Associació d’Amics de la Rambla i li han fet saber que a la Rambla tan sols hi ha censades cinquanta famílies. “La resta són pisos turístics, però jo no vull donar l’esquena a aquests veïns, perquè vull cuidar el barri”. El pastisser és conscient que en el tram on està situat és l’única pastisseria, per això pensa que ho ha de fer molt bé, que ha d'oferir “una oferta d’alta gamma”. Escribà comenta que també vol reprendre les relacions amb el Liceu per oferir-hi dolços que es puguin menjar abans o enmig de les funcions. “Tot plegat són els projectes en què em baso, i sobretot estic esperançat perquè sé que l’Ajuntament vol apostar per la cultura, i aquest fet és molt bo perquè els que consumeixen cultura tenen un nivell adquisitiu més elevat, i per tant ens beneficiarà a tots”, conclou.

stats