Cervesa
Vins i caves 17/04/2023

Com tirar la canya sense que et tremolin les mans

Óscar Puertas, del Bar Martínez, guanya la segona edició del Concurs de Tiratge de Cervesa Estrella Damm

4 min
Per una cervesa catalana de veritat

Tirar la canya és tot un art, no és cap secret (o potser sí), però ara té premi. Des de fa dos anys Estrella Damm marca al calendari el Concurs de Tiratge de Cervesa, que enguany ha guanyat Óscar Puertas, del Bar Martínez, un establiment de barri de Barcelona que ofereix menús diaris a 12 euros i que els caps de setmana tanca perquè el seu servei, alimentar els treballadors i els veïns, ja està fet de dilluns a divendres. 

Óscar Puertas, del Bar Martínez de Barcelona, ha guanyat els 2.000€ del premi.

L’Óscar ha concursat davant del jurat, en el qual hi havia la sommelier Meritxell Falgueras, i ha aconseguit el que es considera que és l’excel·lència a l’hora de tirar la cervesa en copa perquè conservi gust i aromes. Per començar, ha obert al màxim l’aixeta del tirador, després ha deixat que caigués a fora un primer raig, i tot seguit ha col·locat la copa sota el raig, inclinada quaranta-cinc graus, perquè s’anés omplint fins a la mida marcada de 33 cl, clarament esgrafiada en el vidre. Llavors ha tancat l’aixeta del tirador, i al cap d'un moment l’ha obert de nou, però ara només un quart de l'obertura, perquè es tractava de crear l'escuma. I, atenció: en aquest quart de l’obertura de l’aixeta, ha tornat a deixar caure a fora el primer raig i, tot seguit, ha posat la copa, ara ja recta, perquè hi caigués els tres centímetres exactes d'escuma.

Explicat així sembla fàcil, però els passos són una ciència exacta, i segurament no tan difícils de fer sense que un jurat de sis persones t’observi amb atenció enmig d'un silenci expectant que es creava cada cop que els concursants sortien a la barra a tirar la cervesa (dues vegades cada un).

I per què ha guanyat l’Óscar? Perquè ha seguit els passos sense que els nervis s’apoderessin de les mans, sense que la copa toqués el tub metàl·lic del sortidor del tirador i perquè ha servit a taula la copa amb un posavasos a sota i amb el logo de cara al client, en aquesta ocasió, el jurat. Mestratge aconseguit a còpia d’anys? “Què va”, ha respost després del concurs, que ha tingut lloc a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. "Fa dos anys que hem posat tiradors al bar, i ho vam fer perquè volíem aportar un plus al bar, perquè tirar la cervesa a la copa davant del client sempre és un plus, és com dir-li: «Ara mateix ho estic deixant tot i ho estic fent tot per a tu»". De fet, aquesta és la realitat. Tirar la cervesa davant de qui la vol consumir vindria a ser com una petita representació, passa en directe, i ho fem “per servir bé”, diu l'Óscar, que també explica quins són els altres consells perquè el client se senti ben servit: “una bona cuina, ben feta, i un local molt net; tant és així, que al barri ens coneixem com el Bar Limpio, i no tant com el Bar Martínez”, que va obrir les portes el 1969.

Mentrestant, el segon classificat Ismael Barón Vázquez, del Bar Marisquería Ismael, de Santa Perpètua de Mogoda, explicava que fa 25 anys que tira la canya, i sempre amb la mateixa escrupolositat amb què ho havia fet davant del jurat. Per això, l'Ismael era seguretat pura. Per això, i perquè la mare, la Celia Vázquez, de 76 anys, l’observava de prop, i també altres familiars. “M’agrada servir una bona cervesa tal com s’ha de fer, perquè és com dir-li al client: «T’estic servint el millor per a tu ara mateix»”. En aquest sentit, doncs, coincidia amb el primer classificat, l'Óscar, del Bar Martínez, que també indicava que tenir tiradors de cervesa els ha permès omplir les neveres d’altres referències, variades i de gustos molt diferents. En certa manera, és com si els tiradors els haguessin fet guanyar espai, i, a més, poden oferir “cerveses torrades, sense gluten, sense alcohol i moltes altres”.

Marta Jiménez (Rústic Barcelona), Óscar Puertas (Bar Martínez) i Ismael Barón (Bar Marisquería Ismael), els tres primers classificats.

Per acabar, la tercera classificada, Marta Jiménez Martí, de Rústic Barcelona, mostrava l’alegria per haver guanyat el tercer premi. Amb el xec gegant que Estrella Damm havia donat als guanyadors (en el cas de la Marta, de 500 €) es feia fotografies davant de la porta de l’Antiga Fàbrica Estrella Damm amb un somriure d’orella a orella. Era l’única guanyadora dona, però, en un concurs amb deu participants entre els quals hi havia sis dones i quatre homes. Com que la igualtat encara és un repte, remarcar les xifres és una tasca que cal fer. I la presentadora de l'acte, la periodista Carme Gasull, recordava que l'any passat, en la primera edició, qui va guanyar el primer premi va ser una dona, Jenifer Tejada, del Bar Homer de Mollet del Vallès.

stats