Menú de degustació líquid

La millor cocteleria del món, Sips de Barcelona, proposa ara beure glops petits

Acaba d’estrenar l’espai interior Esencia by Sips, en què es podrà fer un menú de degustació curt o llarg de còctels petits

3 min
El bartender Marc Àlvarez mentre prepara un dels glops creatius en el nou espai interior del Sips, anomenat Esencia by Sips

Si vols beure un dels 26 millors còctels del món pots entrar a Sips, al carrer Muntaner. Si vols fer un menú de 9 (versió curta) o 12 còctels (versió llarga), has de fer reserva a la pàgina web de la cocteleria, entrar a l’apartat “Esencia” i fer-hi la reserva en línia. És el mitjà per poder accedir al que es coneix en el món de la cocteleria com a speakeasy, i que es troba en un espai interior de Sips, al qual s’arriba d’una manera que sorprèn (i que és millor no revelar per no fer-li perdre la màgia). El nou espai està pensat per interactuar amb el bartender i observar com pas a pas prepara el menú líquid, que en paraules d’un dels propietaris de Sips, Marc Àlvarez, “té denominadors en comú amb els menús de degustació sòlids". "Però en cap moment ens hi volem comparar, el que fem és fer-ne una seqüència seguida un darrere l’altre, com es fa amb els plats”, afegeix.

Per començar, el got d’aigua, sempre servida des del principi, per continuar el primer còctel, inspirat en Tòquio, un sake amb Oporto amb aranja, que li aporta un color rosat, que es beu acompanyat d’un dau d’aranja. En boca, la graduació alcohòlica és suau, com tots els còctels següents, una de les claus del menú líquid, “perquè l’alcohol, si és excessiu, podria amagar els altres sabors”. L’atractiu es troba en la delicadesa de sabors i el recipient en què es beu, un petit bol de vidre molt delicat. 

Tot seguit, i amb l’espera justa perquè cada client vagi bevent al seu ritme el petit glop (d’entre 60 i 80 ml), arriba el segon, preparat amb la fruita calamanci i whisky fumat. “Menys és sempre més”, afirma Àlvarez per explicar el perquè dels dos únics ingredients, que una altra vegada destaquen per l’aspecte visual i per l’impacte en boca dels dos ingredients: les notes fumades es barregen amb els tons àcids i cítrics de la fruita calamanci. 

Arribats al tercer glop, comença el rock'n'roll. Apareix el gel, que és per als bartenders el que els fogons per als cuiners. Enmig d’un bol, una bola de neu amb cinc branquillons banyats amb mel d’Aveto, que cal llepar primer, perquè després el bartender hi aboqui el còctel, preparat amb vi de Jerez, licor de pi i sucre. “Volem imitar la manera com trobem la neu a la natura, i n’hem fet una seqüència; aquest és el primer pas, i tot seguit arribarà el segon, en què menjarem primer un cristall de gel, tal com si fos una volva de neu”. La segona seqüència de la neu és de color verd clar, que li atorga la salicòrnia, barrejada amb tequila i vermut sec. 

Els tres següents còctels estan inspirats en Andalusia, i són un viatge gustatiu als rebujitos, olorosos, palos cortados i vins de Xerès. El rebujito inventat per Esencia by Sips fins i tot té soda de menta preparada pels mateixos coctelers, que barregen amb fino

I, per acabar, els dos últims glops, un joc creat per recordar la beguda que tradicionalment s’ha recomanat de prendre per atenuar els efectes d’una ressaca, el Bloody Mary. En un bol, novament delicat, apareix un glaçó que amb els llums de l’espai agafa formes geomètriques singulars, al qual aboquen el Bloody Mary, molt clarificat per convertir-lo en boca en el que més agrada, el tomàquet amb un punt picant dels condiments. L’última seqüència és un glop nou de Bloody Mary, culminat amb una flor delicada (apareixen sovint en el menú líquid i hi afegeixen sabors). L’experiència té un cost de 65 €, i els bartenders asseguren que no hi ha referències semblants al món de cocteleries que proposin el que ells just estrenen, llevat del que fa el cuiner Gran Achatz del restaurant Alinea a Chicago a la cocteleria que té, The Aviary.

stats