La DO Penedès ha aconseguit convertir-se en la primera del món certificada oficialment com a ecològica
130 cellers amb un total de 5.400 hectàrees de vinyes al Penedès han entrat en aquesta qualificació de prestigi, amb què volen captar el consumidor local per la seva qualitat


Cabrera d'AnoiaFa anys que hi treballaven, i per fi ho han aconseguit. Aquesta propera verema tot el raïm que entrarà amb el registre de DO Penedès serà ecològic. Ho afirma el president de la DO, Joan Huguet, just els dies en què els viticultors es preparen per a la verema. En total, aquesta certificació, la primera del món per a una denominació d’origen, implica cent trenta cellers, amb un total de 5.400 hectàrees cultivades amb agricultura ecològica. “Al Penedès hi ha un total de 14.000 hectàrees de vinya però estan inscrites en altres denominacions d’origen, com són la DO Catalunya, la DO Cava o bé Corpinnat”, diu Huguet. Per reglament, doncs, a partir d’aquesta verema, els vins que vulguin entrar dins de la DO Penedès hauran de ser ecològics; si no, en quedaran exclosos.
“Aquest pas, important, l’hem aconseguit gràcies al lideratge de Josep M. Albet i Noya, del celler Albet i Noya de Sant Pau d’Ordal, que va ser el primer elaborador de bons vins ecològics d’Europa”, explica Joan Huguet, i remarca l’expressió “bons vins”. Quan Albet i Noya va treure vins ecològics al mercat, ja n’hi havia, “però no de la qualitat que va fer ell, que és molt lluitador i líder en el cultiu ecològic”, diu el president de la DO Penedès.
Ser ecològic al 100% com a denominació d’origen vol dir no fer servir productes de síntesi de química artificial com a adob a la terra; i tampoc fitosanitaris. Implica respectar la natura sense afegir-hi cap element extern que provingui de la química, però, en canvi, sí de la natura: “les sals minerals o les tisanes, que són tes bullits amb herbes, fan de preventius, a la vinya”. Per fer una comparació amb el cos humà, Joan Huguet recorre als sucs de taronja o als antibiòtics. “Si cada dia prenem un suc de taronja com a prevenció per a constipats, aleshores no has de prendre antibiòtics; doncs els mètodes preventius naturals que apliquem a la vinya és el mateix: fer servir solucions naturals per no haver de recórrer a cap químic".
La terra, per al futur
El camí fins a arribar a la verema del 2025, totalment ecològica, no ha estat fàcil. Els cellers han d’haver superat la certificació oficial del CCPAE, l’organisme de control administratiu, que ha passat la inspecció de totes les vinyes registrades dins de la DO Penedès. Ha estat una feina lenta i constant; i, a poc a poc, tots els cellers han entès que era la manera de buscar la qualitat i la distinció amb altres denominacions d’origen. “També perquè preservar la terra passa per un cultiu ecològic; volem que la terra estigui viva i no que sigui una sorra de platja, és a dir, morta”, afirma Joan Huguet, que també és elaborador de vins al celler Can Feixes, a Cabrera d’Anoia, i d’escumosos, dins de Corpinnat.
Des que la DO Penedès va decidir virar cap a l’agricultura ecològica hi ha hagut uns quants canvis, que el president quantifica. “El 2022 es van vendre 19 milions d’ampolles; el 2023, 17 milions, i l’any passat, el 2024, 15 milions”, diu. Això vol dir que hi ha hagut cellers que no han volgut continuar a la DO Penedès per no haver de canviar el mètode de conreu a la vinya. I, alhora, hi ha altres motius que expliquen el descens d’un 25% en les vendes, com pot ser la baixada del consum de vi. “Però sobretot és perquè, aquests anys, hi ha hagut baixes de vins dins de la DO Penedès, perquè no han acceptat els mètodes d’agricultura ecològica”, diu Huguet, que afegeix que no tenen quantificats quants cellers se n’han anat a la DO Catalunya.
Malgrat això, per al president, Joan Huguet, ser ecològics vol dir que els vins tenen un valor afegit; estaran més valorats en tots els sentits; en el respecte a la natura i pel que comporta de cuidar la terra, i també en un preu més elevat, perquè els costos de producció per al viticultor són més alts. “Sobretot perquè els elaboradors de la DO Penedès tenim clar que de terra només n’hi ha una, i ens ha de sobreviure perquè l’hem de deixar als nostres fills”.
Sobre el valor afegit, Joan Huguet comenta que l’objectiu final de la DO Penedès és liderar la tendència de l’ecologia, i alhora aconseguir que el consumidor local triï els vins del Penedès per la seva alta qualitat. “Quan érem petits, el vi blanc que tots teníem a casa era del Penedès, però ara segur que hi trobaríem d’altres denominacions d’origen que no són catalanes”, diu Huguet, que afegeix: “no som gens xovinistes, i l’únic que defensem com a propi és el FC Barcelona; amb la resta, ens decantem per altres marques foranes quan a casa en tenim de bonínissimes”.
Seguint el fil dels vins blancs, el president de la DO sosté que “a Barcelona se’n venen cinc vegades més de la DO Rueda que del Penedès; i això no té cap sentit”. És clar que hi pot haver molts motius que expliquin per què el Penedès no lidera el mercat: “ha viscut a l’ombra de la DO Cava, que és el que donava més valor afegit; té a prop Barcelona, que no es casa amb ningú, cosa que no passa amb les altres capitals catalanes que tenen denominacions d’origen a prop, com és el cas de Girona, Tarragona o Lleida”. Per tot plegat, Joan Huguet creu que la certificació ecològica serà una oportunitat per demostrar la qualitat del Penedès, on es fan uns vins blancs, negres i escumosos de gran qualitat.