La tria de l'Empar

Bombolles fines i ecològiques per Sant Joan

L’escumós de vinyes ecològiques que vol fer-nos pensar en el planeta, en l’espai

Una ampolla de Terra terrae.
21/06/2025
2 min
  • Varietat: xarel·lo, macabeu i parellada
  • DO: cava
  • Anyada: NV
  • Volum: 750 ml
  • Productor: Celler Covides
  • Per prendre sol tot escoltant 'La nit de Sant Joan', de Jaume Sisa i llegint el 'Llunari'.

S’acosta Sant Joan, que és la nit de les bombolles. Per això aquest diumenge i el següent —encara que ja hagi passat— beurem escumosos.

El Cristophe Marquet és director comercial i membre del comitè de direcció d’una cooperativa penedesenca: Covides. Ens agraden les cooperatives, no ho podem negar. És enginyer agrònom, estudia a França, però ve a Barcelona a estudiar negocis a Esade. Treballa, un cop ha acabat, en una farmacèutica, però no li fa el pes. Durant onze anys, s’està al grup Moët Hennessy i el 2005 entra a formar part de la cooperativa. És la més gran de Catalunya, amb 600 socis. Tenen vinya pròpia i fan les pròpies collites. No compren vi base.

Terra Terrae és l’escumós, de vinyes ecològiques (i fa molt que la cooperativa treballa en ecològic) que vol fer-nos pensar en el planeta, en l’espai. A l’etiqueta, de fet, hi ha el cosmos. Com que és un vi ecològic, tot el que l’envolta també ho és. El paper d’aquesta etiqueta, tan ben il·lustrada, és “paper de pedra”. No fan servir ni arbres ni aigua. És un cava que costa de trobar, i per això el recomanem. Només el venen per a restauració i a les botigues especialitzades. Mai al súper. Sobretot, l’exporten. Va als països nòrdics, Finlàndia, Dinamarca, el Japó, els Estats Units... I a Catalunya, les Balears i el País Valencià.

Varietats clàssiques

És, és clar, un cava amb les tres varietats clàssiques nostres. Però hi domina la xarel·lo. Fa criances llargues. Si el brut jove està obligat, per la DO, a fer-ne de nou mesos, el seu en fa catorze. El brut reserva en fa entre vint i vint-i-dos. De vegades més, segons el que els sembli. Al nas, doncs, hi trobaran la pastisseria, la fruita seca... Totes les aromes d’aquesta criança. Són caves molt gastronòmics. El brut, per a arrossos. El brut reserva, per a carns potents, un rostit, una costellada... La clau d'aquest escumós és Sant Joan i Cap d’Any. Som-hi.

Si seguim amb les aromes, hi trobarem, a part, fruita blanca, poma, pera. A la boca és persistent, que és una cosa que no demanes a la teva parella, però sí a un cava. La bombolla és fina, s’entén que ha sortit de la màgia del mètode tradicional. “Som el cinquè o sisè productor de cava de Catalunya, molt lluny, és clar, dels tres primers, que treballen amb capital estranger, però comencem a ser una empresa gran”.

Per mirar el cosmos, mirar-se als ulls i brindar. Fer dringar les copes. Aquesta és la meva idea de la civilització.

Tens ganes de tastar-lo?

Si tens curiositat per tastar el vi recomanat, compra'l aquí o bé adquireix el pack de juny amb un 15% de descompte.

Una ampolla de terra terrae.
On llencem les ampolles?

Les ampolles buides van al contenidor verd sense el tap! El vidre és un material 100% reciclable infinites vegades: d'un envàs de vidre reciclat se'n pot fabricar un altre amb les mateixes propietats.

Patrocinat per:
stats