Corpinnat

El viticultor del Penedès que ha elaborat el seu primer escumós amb 2.000 ampolles i ha entrat a Corpinnat

Es diu Pep Bages, i el celler, que està situat dins de la casa familiar de Gelida, Demost

El viticultor de Gelida Pep Bages, al seu celler Demost, on acaba d'elaborar el primer escumós, de xarel·lo cent per cent
4 min

GelidaEl viticultor de Gelida Pep Bages explica dues novetats de cop: ha tret al mercat el seu primer escumós i ha entrat a Corpinnat després d’haver passat fins a un total de tres auditories en què la marca col·lectiva ha comprovat que el mètode que fa servir per elaborar-lo compleix totes les normatives reglamentàries. Per a Corpinnat, Demost, que així s’anomena el celler del viticultor, suposa incorporar-hi el celler número dissetè, i alhora acostar-se a les previsions que l’antiga directiva (formada pels elaboradors Ton Mata i Xavi Nadal) va anunciar, i que l’actual (els elaboradors Pere Llopart i Roc Gramona) continua afirmant: acabaran l’any gairebé amb vint cellers Corpinnat. Així doncs, la marca d’elaboració d’escumosos es va eixamplant. Arribaran a la vintena entre final del 2025 i principis del 2026, i treballen perquè hi hagi un dia en què deixin de comptar per les desenes de cellers que s’hi hauran acollit.

El primer escumós del viticultor Pep Bages.

Però tornem a Gelida. Després d’uns revolts sinuosos a la carretera, que deixen enrere la població, s’arriba a la casa familiar del viticultor. És petita, discreta, i després d’haver travessat una persiana metàl·lica grisa, no t’imagines que a dins hi ha les tines que han permès a Pep Bages elaborar el seu únic escumós, el brut Nature Arter.

De joc a professió

Per explicar la història de tot plegat, el Pep es remunta a la seva infància. “El meu avi i el pare veremaven, i tinc records de la infància de tirar-me a sobre de la brisa, que estava calenta, i que tot seguit m’esbronquessin per haver-ho fet”, explica. De petit era un joc; de gran, va entendre que era una il·lusió, i així s’ho va plantejar seriosament fa gairebé vint anys, el 2006. Així doncs, va començar a formar-se, i a casa va anar fent proves d’escumosos: “El mateix 2006 en vaig fer aixafant el raïm amb els peus; el 2007 em vaig comprar una desrapadora”, comenta. El recorregut formatiu ha estat llarg, i va passar per cursos específics, també per feines en cellers, com Vins el Cep. El 2011 va comprar més vinyes. “M’ho vaig prendre seriosament, i sempre marcant-me un objectiu: fer els meus escumosos”, afegeix el Pep.

El 2021, va posar nom al somni: celler Demost, perquè l’origen de l’escumós és el suc de raïm, el most. “Si optava pel meu cognom, vaig pensar que crearia confusió d’orígens”, explica. I amb el nom triat va fer el primer escumós, un monovarietal de xarel·lo, que surt al mercat amb una criança de vint-i-quatre mesos. Si la normativa Corpinnat indica que els escumosos han de tenir-ne una de mínima de divuit mesos, el viticultor Pep Bages l’ha superat en mesos. Posats a estrenar-se al mercat, ja no venia de comptar-hi uns mesos més. En total, l’escumós brut Nature Arter del celler Demost té 2.165 ampolles, provenen de la verema del 2023, i es vendrà entre 25 i 26 euros. “Tinc pors i inquietuds, esclar, perquè em pregunto com reaccionarà el mercat”, diu Bages. Té la marca registrada, és dins de Corpinnat (després d’haver superat tres auditories el 2023, el 2024 i el 2025), i l’escumós arribarà als punts de venda al públic.

El vicepresicent de Corpinnat, Roc Gramona, i el viticultor Pep Bages, a les vinyes de Gelida.

Al seu costat, el vicepresident de Corpinnat, Roc Gramona, diu que el celler Demost treballava amb “l’esperit Corpinnat”, i que les auditories no van fer més que comprovar-ho. És a dir, continua explicant Gramosa, “el celler Demost ho complia tot sense saber que era Corpinnat”. L’expressió “esperit Corpinnat” vol dir en l’argot dels elaboradors de la marca que el viticultor té vinyes pròpies, les verema a mà, fa l’elaboració integral al celler (és a dir el premsatge i la vinificació a la finca) i que fa criances mínimes de divuit, trenta i seixanta mesos. El primer escumós del Pep en té vint-i-quatre, i amb el temps haurà de tenir-ne dos més de més temps de criança.

Per continuar, Gramona subratlla que la marca Corpinnat es va crear “per transformar el territori i no per crear una marca privada”. És la frase que també pronunciava l’antiga directiva, i que Gramona la repeteix una vegada i una altra, i l’exemplifica amb el cas del viticultor Pep Bages. “És una realitat del Penedès; tenim viticultors que volen fer-se el seu propi escumós, i no haver de vendre el seu raïm. És una figura rellevant, i ens en fan falta més com ell, com el Pep, que ha començat de zero”, diu Gramona, que afegeix que en el cas dels escumosos es podria entendre l’elaboració amb els mateixos termes que la gastronomia: “Hi ha menjar de cinquena gamma, i escumosos que també; en canvi, n’hi ha que s’ho fan tot al restaurant, de principi a final, igual que fem a Corpinnat”, assenyala Roc Gramona.

La marca col·lectiva Corpinnat accepta en el seu reglament que els cellers poden comprar raïm en un tant per cent concret, però aleshores ha de tenir un acord amb el propietari de la vinya de tres anys de compra, perquè el viticultor tingui una seguretat financera. “La figura del viticultor, que no és elaborador, voldríem que ho fos també, però l’hem de reconèixer perquè és una realitat del Penedès”, conclou el Roc.

Sobre la campanya de verema que han acabat, el vicepresident sosté que “Corpinnat ha estat l’únic que ha apujat els preus del quilo comprat, que ha estat un mínim de 0,92 cèntims, a partir del qual cada celler ha pagat més, però mai menys”. La marca busca un preu just, que aporti valor al raïm, i, al final, a tot el procés d’elaboració. Malgrat això, Gramona reconeix que encara estant lluny del que paga la regió de la Xampanya, que paga al voltant de sis euros el quilo. “Estem d’acord que estem lluny dels sis euros, però som els únics al territori que hem doblat el preu del raïm comprat en els últims anys”. I just ho han fet en un any en què “tothom al Penedès ha abaixat preus del quilo de raïm comprat”, conclou Roc Gramona.

stats