El preu de l'oli d’oliva verge extra ja és la meitat que l'any passat
La baixada és d'un cinquanta per cent en totes les categories
La bona previsió de collita ja feia preveure a l’estiu que el preu de l’oli d’oliva cauria en picat. I aquest gener el ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha confirmat que tant l’oli d’oliva verge extra com el verge es venen a la meitat de preu que fa just un any. És a dir, hi ha un descens del 50% en totes les categories possibles d’oli, inclòs també el llampant, elaborat amb les olives que han caigut a terra.
Aquest fet ha provocat que el preu del litre d’oli verge extra ja se situï en els 4,39 euros, mentre que l’any passat era el doble (8,84). Això feia que al supermercat l’ampolla costés entre deu i dotze euros segons la marca. La baixada fa que l’oli costi menys que el gener de fa dos anys, quan s'elevava als 5,37 euros, però més que el del 2021, quan es pagava a 2,50. A la pràctica, ara mateix l’ampolla d’oli al supermercat pot costar entre cinc i sis euros segons la marca.
Amb l’oli verge (de categoria inferior al verge extra), les xifres són similars. L’any passat, en aquestes dates, es pagava a 8,03 euros, mentre que aquest any ha baixat a 3,98. També és, per tant, una baixada de la meitat del preu, malgrat que encara està lluny del del gener del 2021, quan costava 2,03 euros.
Amb tot, podria ser que el consumidor encara no trobi les rebaixes al lineal dels supermercats. Si encara hi ha a la venda les ampolles de la campanya anterior, els preus seran alts, i és probable que els supermercats no abasteixin els prestatges amb els olis de la nova collita fins que no esgotin les unitats de l’anterior. Té lògica, perquè amb tota seguretat les ampolles que es vendrien abans serien les del preu més econòmic.
A la DOP Siurana, “la pitjor collita" en 20 anys
A Jaén, productors com Paco González, de l’almàssera Guadalimar, explica la incertesa que provoquen els preus. Per una banda, es pregunta si tots els consumidors (especialment els restaurants) que van deixar de comprar oli d’oliva verge extra i es van passar a altres olis vegetals, com el de gira-sol, tornaran a comprar ara oli d’oliva. Per l'altra, relaciona la baixada de preus final amb tot el procés de producció, que és laboriós i que parteix del pagès, al qual cal valorar-li la feina com es mereix.
De fet, el director d’Olis Bargalló, Quico Bargalló, opina que pagar deu o dotze euros per un litre d’oli d’oliva verge extra no és tant si es té en compte la gran qualitat del producte i tots els passos que han estat necessaris fins que ha arribat a l’ampolla. El preu de l’any passat, a parer seu, feia revalorar el producte.
Mentrestant, la directora de la denominació d’origen protegida Siurana (DOP), Montse Gelonch, confirma la baixada de preus en general però considera que "no està ajustada a la realitat perquè no hi ha grans produccions". De fet, a la DOP Siurana no han abaixat els preus perquè no tenen producció; és més, tenen “la pitjor collita dels últims vint anys”, diu Gelonch.
A Catalunya, doncs, el preu no ha baixat a la meitat respecte a l’any passat, però el preu mitjà de l’Estat s’aconsegueix a partir de la ponderació de les cotitzacions en les regions productores de Jaén, Còrdova, Tarragona i altres mercats, com explica el ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.