Com podem menjar per tenir un estiu lliure de toxinfeccions alimentàries?
10 recomanacions per alimentar-se sense riscos durant els mesos de calor
Lluís Riera va decidir que s'especialitzaria en seguretat alimentària després que als 18 anys patís una salmonel·la. Era un mes de febrer. I recorda que un dia, per esmorzar, va obrir la nevera i va veure-hi uns flamets d'ou. "Hi havia més coses, però vaig agafar el flamet d'ou", recorda. I després de la ingesta va començar tot. Al cap de dues hores ja tenia tots els símptomes de la infecció (o toxinfecció) per salmonel·la: diarrees intenses, malestar general. I dir-ho sembla senzill, però els símptomes no són com els d'un virus qualsevol, que també pot provocar-ho, sinó com si el cos es volgués desintegrar.
Avui, anys després, Lluís Riera, com a director d'una consultoria de seguretat alimentària, SAIA, que assessora empreses alimentàries, recomana 10 consells sagrats per passar un estiu lliure de toxinfeccions alimentàries. El primer, i essencial, és rentar-se sempre les mans abans de menjar, perquè "les mans són portadores de microorganismes", assegura.
1- No trenqueu la cadena de fred. Mantingueu sempre la carn i el peix i altres aliments peribles a temperatures de refrigeració, a més de comprovar-ne sempre la data de caducitat.
2- Eviteu menjar preparat per emportar-vos que estigui cuinat amb ou o que en contingui, com ara la maionesa. Són aliments de risc, perquè el bacteri de la salmonel·la, a temperatures de més de 20 ºC, pot multiplicar-se a gran velocitat. I, sobretot, no consumiu ous trencats. Malgrat que els últims estudis asseguren que els ous són beneficiosos, hi ha precaucions que cal mantenir.
3- No deixeu mai els aliments cuinats a temperatures ambientals. Si no es consumeixen al moment, han d’estar per sota de 4 ºC o mantinguts per sobre de 65 ºC per assegurar que els microorganismes no hi proliferen.
4- Beveu aigua potable i feu-ne servir també per a les elaboracions per cuinar. No feu servir aigües de fonts o de manantials no controlats.
5- Compreu a l’últim moment els aliments refrigerats i congelats i, a més, traslladeu-los en bosses isotermes. Limiteu al màxim possible el temps entre la compra i l'arribada a casa. I, per continuar, emmagatzemeu-los tan bon punt arribeu a casa. Si hi ha aliments que es comencen a descongelar, consumir-los al més aviat possible. Un cop descongelats, no els torneu a congelar.
6- Si mengeu a l'aire lliure, vigileu amb el transport del menjar. És a dir, col·loqueu la nevera portàtil al lloc més fred del cotxe (si cal amb contacte directe amb l’aire condicionat) i, un cop siguem a lloc, traieu ràpidament la nevera del cotxe. Per traslladar aliments en neveres portàtils van bé les plaques de gel.
7- No obriu la nevera si no és necessari. Cada cop que ho feu perdeu fred de l’interior.
8- No barregeu mai carn crua amb carn cuita. Per tant, si feu barbacoes, espereu que tot estigui fet per reomplir la graella amb la carn crua.
9- Renteu i desinfecteu bé els vegetals crus i també les fruites [vegeu a la foto de dalt, vegetals del restaurant Bo.Tic. No oblideu de pelar-la si no l’heu rentada i assecada correctament.
10- Eviteu que els aliments entrin en contacte amb insectes o animals de companyia, perquè aquests últims poden ser portadors de patògens.
Per a més informació, l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària publica càpsules informatives sobre cadascun dels 10 consells.