Trinitat Gilbert

10 aliments que no has de deixar de menjar malgrat les vacances

Les verdures, les fruites o els llegums són aliments que es poden trobar als restaurants

10 aliments que no has de deixar de menjar encara que siguis fora de casa Zoom

Menjar de forma saludable fora de casa és possible. Tant la dietista-nutricionista Marta Planas com la doctora Maria Josep Martínez-Obiols sostenen que hi ha 10 aliments que han de ser presents als àpats, i que si es tenen en ment es trobaran a les cartes de tots els restaurants. Esclar que el temps de vacances està pensat per fer excepcions, com demanen totes les fórmules d'alimentació equilibrada, però si l'excepció dura 21 dies seguits potser ja no ho serà tant.

Sigui com sigui, la llista dels 10 aliments imprescindibles que s'han de menjar als àpats d'estiu són:

·Aigua mineral

·Fruita fresca, de temporada, que és preferible menjar amb pell (prèviament rentada amb agua)

·Verdura crua i cuita o bé gaspatxos

·Llegums (en amanides són ideals a l'estiu)

·Arròs integral

·Pa i pasta integrals

·Fruites seques crues

·Làctics sencers 

·Carn blanca (pollastre, gall dindi, conill) a la planxa o al forn

·Peix blanc i peix blau, a la planxa, al forn o cru

Els gaspatxos i els batuts de fruites d'estiu es troben a molts restaurants. Foto Isolda Delgado. Llibre Ama. Come. Vive. Brilla. Zoom

Els gaspatxos i els batuts de fruites d'estiu es troben a molts restaurants. Foto Isolda Delgado. Llibre Ama. Come. Vive. Brilla.

Sobre aquesta llista, la doctora M. Josep Martínez-Obiols comenta que les verdures, tant crues com cuites, són font d'antioxidants, minerals i vitamines, mentre que les fruites d'estiu (meló, síndria, préssecs) també són ideals per hidratar el cos a l'estiu. Per això, són tan riques en aigua, perquè és quan el cos més en necessita.

A l'hora d'amanir els 10 aliments, quan hi lliga, greixos saludables, com l'oli d'oliva extra verge. "I també les llavors", afegeix Martínez-Obiols. De fet, "les llavors com el llinet són ideals de portar-ne a la motxilla i menjar-ne, perquè combaten el restrenyiment habitual quan s'està fora de casa", diu la doctora.