La teva 'foodie' de capçalera
Restaurants 18/05/2023

Dos restaurants mallorquins per transportar-se a les Balears

Na Mindona, al Raval, i Magatzem de ses Illes, a Gràcia, són dues propostes diferents i rodones a Barcelona

2 min
La façana de Na Mindona.

Un company del diari em va avisar que havien obert un lloc nou de tapes de les illes Balears a Barcelona. La boca se'm va fer aigua i vaig recordar que feia temps que tenia pendent anar a un restaurant mallorquí que també m'havien recomanat molt. Així que vaig decidir anar a menjar als dos locals. Són força diferents entre si i crec que les dues propostes tenen coses molt bones que els fan mereixedors d'almenys una visita.

Comencem pel més antic. Des del 2012 al cor del Raval, "allunyat del guirigall del turisme" -com ho descriuen ells-, hi trobareu Na Mindona (carrer de la Riereta, 8), on uns mallorquins molt trempats van decidir reproduir les receptes tradicionals de l'illa perquè, tot i que hi ha molt illencs vivint a Barcelona, la proposta gastronòmica no està equilibrada en la mateixa mesura. No cal dir que els mallorquins són habituals del local. Perquè una sobrassada amb mel (que serveixen i que és molt bona) és més fàcil de trobar, però ¿on sinó pots tastar un frit mallorquí tan deliciós i amb el punt picant que li correspon? O bé menjar coca de trempó acabada de fer. O sopes mallorquines. O espinagada de mussola. O llengua amb tàperes. I rematar-ho amb unes postres gens lleugeres, però que aporten tanta felicitat com la greixonera de brossat o el púding d’ensaïmada.

El local és senzill i acollidor. Els plats estan escrits en una pissarra que va saltant de taula en taula. El servei explica amb gràcia què és cada plat si no hi esteu familiaritzats. No tots els vins són mallorquins, això sí. En tenen també de catalans. Fan sopars de dimarts a dissabte. El dissabte també serveixen dinars. Com sempre, recomano que reserveu taula.

Fem ara un gran salt cap al barri de Gràcia. Al carrer Francisco Giner, 50, hi trobareu el novíssim Magatzem de ses Illes. Aquest local és un bar i està pensat per fer-hi tapes o el vermut. O bé un sopar informal a base de pa amb oli. Tenen diversos tipus de croqueta –cal destacar la de camaiot–, escabetxos diversos, sobrassada amb mel, trempó amb musclos en escabetx o tumbet (deliciós!). Si el que voleu és fer un pa amb oli, pot ser de moltes coses, com de carn i xua, de sobrassada picant, de sardina o de formatge fresc desfet amb tàperes.

Pel que fa a les postres, no fan curt tampoc. Si esteu tips, podeu optar pel sorbet de llimona amb gin Xoriguer. Però si us queda un racó, podeu tirar pel gató d'ametlla, el cardenal, l'ensaïmada de crema cremada o bé la cuina fusió que no sabíem que necessitàvem tant: el tiramisú d'ensaïmada.

Per als illencs que viuen a Barcelona són bones opcions per aplacar la nostàlgia. Per a molts barcelonins que estimen les Illes i la seva cultura, una manera de recuperar-ne els gustos i, si és el cas, descobrir-ne de nous.

Trempó amb musclos de Magatzem de ses Illes
Frit mallorquí de Na Mindona.

Declaració d'intencions

Aquest text no és contingut publicitari. Tots els llocs els he visitat com a clienta i he pagat el compte com qualsevol altra persona.

stats