On i què menjar a Nova York
Fins i tot els famosos 'food trucks', que s'han anat sofisticant, mostren la diversitat gastronòmica que no té rival en cap altra ciutat del món
Nova YorkNova York és una de les ciutats més cosmopolites del món, si no la que més. La seva diversitat de cultures es nota amb la gent, als carrers i en la gastronomia, ja que és possible degustar menjars tradicionals de gairebé qualsevol lloc del planeta. I això sense oblidar els plats típics de la Gran Poma com l’entrepà de pastrami, la pizza, el bagel o el pastís de formatge.
Dels carritos de 'hot dogs' a les camionetes i els mercats de menjar
Només trepitjar la ciutat, el visitant observa de seguida els carrets de hot dogs i d’esmorzar de tota la vida en les zones comercials i de treball. Però en els últims 15 anys, sobretot després de la recessió del 2008, també s’hi pot trobar camionetes amb menjar de molts països: de cuina xinesa, coreana, grega, mexicana, índia, etc. Aquestes camionetes, els food trucks, no han parat de proliferar per tot arreu i s’han convertit en una opció de menjar bona, barata i, a vegades, fins i tot saludable. Més enllà de menjar la greixosa salsitxa per viure una experiència novaiorquesa autèntica, és molt recomanable provar aquesta nova oferta gastronòmica.
Un es pot aventurar a menjar en el primer food truck que trobi o pot buscar alguns dels millors de la ciutat segons diverses llistes Top com l’italià Disos, el grec King Souvlaki o el belga Wafles and Dinges. La majoria de camionetes de menjar utilitzen les xarxes socials per informar els seus clients de la seva ubicació.
Quan arriba el bon temps, d'abril a octubre, també es pot trobar el menjar de camionetes i carrets a diversos mercats escampats per la ciutat. Alguns dels més famosos i concorreguts són el de Smorgarsburg, al World Trade Center, els divendres; el del barri de Williamsburg els dissabtes, i el de Prospect Park, a Brooklyn, els diumenges, com també el més caòtic i autèntic mercat de nit de Queens, al Flushing Meadows Corona Park, el dissabte a partir de les 5 de la tarda. A les seves parades de menjar s’hi poden degustar des de tacos mexicans, mee pok singapuresos, cebiche peruà o sega wat etíop fins a plats més originals com dònuts d’espaguetis o una hamburguesa de ramen, entre moltes altres coses.
El 'bagel', el 'pretzel' i l’entrepà de pastrami, essències culinàries d’una ciutat immigrant
Nova York és una ciutat d’immigrants i, per això, molts dels seus plats més icònics, com el bagel, el pretzel o l’entrepà de pastrami els van portar gent de fora. En aquests casos, concretament, immigrants de l’Europa Central i de l’Est. El bagel i el pastrami van començar a formar part de la cuina novaiorquesa amb l’arribada de jueus polonesos i romanesos a finals del segle dinou. I, en les mateixes dates, immigrants alemanys van importar els pretzels.
El bagel és un pa rodó amb un forat al mig, com els també estimats dònuts, que primer es bull i després es forneja. És un clàssic novaiorquès a l’hora de l’esmorzar, sobretot, amb formatge de crema o truita amb bacó, però es poden menjar a totes hores. N’hi ha de diversos gustos, poden portar llavors de sèsam i comí, entre altres espècies, i anar farcits amb embotits, peixos fumats, formatges o tomàquet. Alguns dels millors llocs per degustar-los són el Russ & Daughters (Lower East Side), el Bo’s Bagels (Harlem) o l’Absolute Bagels (Upper West Side).
El pretzel, un pa salat amb forma de llaç, es pot trobar en els carrets de menjar, al costat dels hot dogs, o a les fleques. En els últims anys es menja molt en les noves cerveseries que han sorgit per tota la ciutat, com la Greenpoint Beer & Ale (Brooklyn) o la Torch & Crown (Soho).
Pel que fa a l'entrepà de pastrami, que es fa amb pa de sègol i el pastrami –un embotit de carn de vedella adobada amb pebre negre–, es pot tastar a molts dels delis de la ciutat, però el lloc més famós és el Katz’s Delicatessen (Lower East Side), no només perquè és el deli més antic de la ciutat (va obrir el 1888), sinó també perquè és l’escenari del cèlebre orgasme fingit de Meg Ryan a la pel·lícula Quan en Harry va trobar la Sally.
Restaurants d’alta cuina amb estrelles michelin i les ‘steakhouses’ de tota la vida
Gràcies a la seva condició de gresol, l’escena gastronòmica de Nova York és una de les més innovadores del món. La ciutat compta amb 73 restaurants amb estrella Michelin, inclosos cinc amb tres estrelles, com l’elegant restaurant Eleven Madison Park, que l’any passat va mantenir la màxima distinció de la famosa guia després de convertir-se en 100% vegà. Alguns altres són el francès Le Benardin, especialitzat en mariscs i peixos, o el lloc de sushi Masa, un dels restaurants més cars del món. D’altra banda, hi ha restaurants d’una o dues estrelles una mica més assequibles, com el Gramercy Tavern, que serveix nova cuina americana, el mexicà Oxomoco o l’escandinau Aquavit.
Al costat dels restaurants d’alta cuina hi ha les steakhouses de tota la vida, com el llegendari Peter Luger (Williamsburg). Serveix bistecs des de 1887 i està considerat un dels millors restaurants de carn de la ciutat. Uns altres clàssics són el Keens, amb gairebé 140 anys d’història; el Gallagher’s, que va obrir primer com a bar clandestí el 1927, i l’Smith & Wollensky, establert el 1977 (tots tres situats a Midtown). Tanmateix, en els últims anys, s’han obert nous restaurants de carn que rivalitzen amb aquestes velles glòries com el St. Anselm (Williamsburg) o el Bowery Meat Company (East Village).
Un altre restaurant clàssic de la ciutat, tot i que no és de carn, és l’Oyster Bar. Està situat a la majestuosa estació de tren Grand Central i, com diu el seu nom, serveix ostres: més de cinc milions d'unitats a l’any. També ofereix gambes, pastissos de cranc i tota mena de mariscs i peixos. No és només un bon lloc per sopar, sinó també per contemplar l’adaptació de la volta catalana de l’arquitecte valencià Rafael Guastavino.
La pizza de Nova York i la típica hamburguesa americana
És gairebé impossible marxar de Nova York sense menjar un tros de pizza novaiorquesa –hi ha pizzeries per tot arreu– o una típica hamburguesa americana en un restaurant o diner. A més de ser plats barats, són part del menú diari de molts novaiorquesos i turistes que visiten la ciutat. No és una opció gaire sana, però cada vegada es poden trobar més versions menys greixoses o, fins i tot, veganes.
La pizza a l’estil de Nova York té una massa fina i cruixent que es plega fàcilment. Se'n pot comprar una porció a llocs com Joe's Pizza, situada molt a prop de John's of Bleecker Street, i que és tota una institució del Greenwich Village gràcies a Spiderman. També es poden menjar pizzes individuals a restaurants llegendaris com el Lombardi's, a Little Italy, considerada la primera pizzeria dels Estats Units, o Grimaldi’s, que durant molts anys va ser dels pocs restaurants que hi havia a prop de l’embarcador del pont de Brooklyn. L’antic propietari d’aquesta última pizzeria va vendre la marca, però decebut amb la qualitat de les pizzes va obrir un nou restaurant el costat, Juliana’s.
L’altre plat estrella de la ciutat és l’hamburguesa. Es pot tastar tant en restaurants elegants o de menjar ràpid com en bars o diners. Les hamburgueses de la cadena Shake Shack són una bona opció qualitat-preu i es troben per tota la ciutat. Una altra cadena amb aquests entrepans americans icònics és Five Napkin. En el seu menú també hi tenen la impossible burger, una hamburguesa vegana. Un altre bon lloc és el Burger Joint, situat en un lateral a l'esquerra de la recepció de l'hotel de luxe Le Parker Meridien (Midtown). També es pot optar per menjar-la en un diner com l'Empire Diner (Chelsea) o el Brooklyn Diner (Midtown).
Una ciutat plena de barris que acullen cultures i cuines del món
Una altra manera de gaudir de la gastronomia que ofereix Nova York és degustar els restaurants dels diferents barris ètnics de la ciutat. Es pot menjar els tradicionals dumplings o dim sum a Chinatown, o un plat de pasta a Little Italy, però també explorar la cuina russa, ucraïnesa o de l’Àsia Central a Little Odessa, a Brighton Beach (Brooklyn); la grega a Astoria (Queens); la coreana a K-Town (el carrer W 32th amb l’avinguda de Madison); la japonesa a Japan Town (el carrer E 9th amb Stuyvesant); l'índia a Jackson Heights; la senegalesa al carrer 116th de Harlem; i la pakistanesa a Coney Island, entre moltes altres.
Es pot menjar una barbacoa coreana al Let’s Meat o al Jongro BBQ de Koreatown. O sushi al Hasaki i sopa d'udon al Raku de Japan Town. Però també agafar la línia 7 de metro i arribar-se fins a l’última parada, Flushing (Queens), on hi ha un altre i més gran Chinatown, i menjar en algun dels millors restaurants xinesos de la ciutat, com el Chongqing Lao Zao o el White Bear. Allà també es poden degustar altres cuines asiàtiques com la vietnamita, la tailandesa o la taiwanesa. A prop d’aquest barri, hi ha Jackson Heights, que alberga Little India, molt més gran que la que hi ha a l'East Village. En aquest últim barri ja només queden sis restaurants, entre ells el Milon, però a Queens hi ha una bona concentració de restaurants de cuina índia, i un dels millors és Jackson Diner.
Queens també és un indret amb molta cuina llatina com els tamales colombians, les arepas veneçolanes, els tacos mexicans o la ropa vieja cubana. La Vecina Astoria ofereix un menú amb una fusió d’aquestes cuines. Seis Vecinos fa el mateix al Bronx i Cómodo a prop de Gramercy Park. És segurament impossible tastar totes les cuines que Nova York ofereix, però es pot xalar molt intentant-ho.