Ni un dia a casa
Restaurants 09/11/2023

Brabo: domadors del foc i les graelles

Un restaurant atractiu, sobri i amb la cuina oberta dirigit per un xef exitós com Rafa Panatieri

2 min
D'esquerra a dreta: el Rafa, el Iago i el Jorge a la cuina de llenya i carbó del restaurant.
  • Adreça: Carrer Sèneca, 28 08006 Barcelona
  • Carta: Brasa i fumats
  • Obligat: Carn i peix a la graella
  • Vi: Carta curta, però ben triada
  • Servei: Professional i proper
  • Local: Modern
  • Preu per persona: 70 euros

Rafa Panatieri va néixer al sud del Brasil en el si d'una família acomodada d'arrels italianes. La seva intenció de convertir-se en veterinari es va veure frustrada a les aules de la universitat. Allà es va adonar que no tenia prou vocació i ho va canviar per un curs de cuina. Aquella decisió el va fer feliç a ell i, amb el pas del temps, a milers de comensals.

Tot i que els primers passos els va fer a prop de casa, amb vint-i-un anys viatja a Itàlia, concretament a Sicília, per començar una vida dedicada professionalment als fogons. Roma, Florència i, gairebé per atzar, Barcelona, es converteixen en les localitzacions on en Rafa perfecciona l'ofici i es converteix en un cuiner respectat.

Barcelona en va tenir prou amb un Cap d'Any per enamorar-lo. Dos mesos després hi tornava, sense feina i amb pocs estalvis, però amb la intenció de quedar-se. Tenia poc temps per trobar-ne. Si no, el somni s'hauria acabat. Jordi Esteve (Nectari) i els germans Roca (Celler i Roca Moo) són els xefs que li obren la porta per poder-s’hi establir.

L'estiu que tanca el Roca Moo en Rafa ja té al cap l'obertura d'una pizzeria al barri de Gràcia. L'1 d'octubre de l'any 2018 s’inaugura la pizzeria Sartoria Panatieri. Des del primer moment va ser un èxit absolut i, a hores d'ara, és reconeguda com una de les millors pizzeries del món.

En Rafa és un cul inquiet apassionat per la seva feina. L’èxit no l’acomoda i quatre anys més tard, les ganes d’engegar un nou projecte el va fer obrir el Brabo. Som a un restaurant atractiu, sobri i amb la cuina oberta dirigit per un xef exitós que focalitza la mirada en la brasa, la flama i els productes de qualitat.

Comencem l’àpat seguint les recomanacions d’en Mihai Toma, la persona encarregada de donar-nos servei. Tastem el pa amb mantega, els cabdells a la brasa amb picada de fruits secs, les torrades de brioix amb mongetes i cansalada de coll i el fuet d'ànec. Deixem per la segona part del dinar l'examen més exhaustiu a les graelles del Brabo: mig quilo de vaca frisona i un imponent turbot són els màxims responsables del nostre gaudi. Ho rematem amb una coca amb figues i gelat. Tot l'àpat hem estat acompanyats per una ampolla de Bellmunt 2019 del celler Mas d'en Gil, un Priorat de les varietats cabernet, garnatxa i carinyena.

Un cop satisfet el compte, encara deliberem quin dels plats és el que més ens ha agradat o sorprès. És aleshores quan el Rafa ens acompanya. Ell és l'ànima i líder del Brabo i la pizzeria Sartoria Panatieri, però hi són peça clau Ana Carolina, la parella del Rafa, i el seu soci, Jorge Sastre.

"Tot està molt pensat i adequat a l'espai –ens afirma amb contundència–. Dominem i entenem el foc. Coneixem i sentim la flama i la brasa que necessita cada producte", nosaltres podem corroborar la traça i encert amb la qual treballa tot l'equip del restaurant.

El Brabo és viu i apassionant com el foc. En Rafa Panatieri aconsegueix que tothom que traspassa la porta del carrer Sèneca pugui entendre el que li passava pel cap en aquell nen de Rio Grande que, de ben petit, ja domava les graelles.

Recorda que la millor opció per gaudir d'aquesta proposta gastronòmica són els serveis de Renfe Rodalies

stats