Ni un dia a casa

Bar del Pla: cuina, vins i rock and roll

Plats contundents però presentats d’una forma perfecta per compartir sucant-hi pa i gaudint d’un bon vi

3 min
L'equip del Bar del Pla a la barra del local.
  • Adreça: Carrer de Montcada, 2, Barcelona
  • Carta: catalana tradicional a base de tapes i platets
  • Obligat: peus de porc amb foie
  • Servei: informal, proper i eficient
  • Local: bar-restaurant amb barra i taules tan altes com baixes
  • Preu per persona: 40 € amb vi

El Jordi contagia energia i vitalitat a tothom qui es creua a la seva vida. Sempre ha estat un home actiu, li va la marxa, i des de fa quinze anys tot l’esforç el dedica a gestionar i fer créixer un local que dona menjar a centenars de persones cada dia. Jordi Palomino és un dels tres socis del Bar del Pla. Ell és el responsable de la sala, el Jordi Peris és el cap de cuina i el Jaume Pla l’administrador i qui controla que tot estigui en ordre, ara des de la talaia de la jubilació. Anys enrere, el Jaume era el propietari del mític restaurant Pla de Barcelona i tenia un altre espai gastronòmic al carrer Montcada, el Repla, que amb la crisi del 2008 es va haver de reformular. Va ser aquí quan van aparèixer els Jordis, amics des de ben petits, que havien estudiat hostaleria junts i buscaven un local per explotar. De seguida es van entendre, perquè tots tres tenien molt clara la norma més important del projecte: havia de ser el restaurant on ells voldrien anar. 

El Bar del Pla viu en una ebullició constant de clients, però sempre s’hi pot trobar un racó per dinar o sopar. Obren de dilluns a dissabte amb cuina sense interrupció durant dotze hores, del migdia a la mitjanit. “Pots venir a les dotze del migdia o a les cinc de la tarda i et pots fotre un arròs amb cansalada o uns peus de porc”, explica el Jordi davant la nostra cara d’incredulitat. Parla amb una passió admirable de la seva feina i amb la mateixa velocitat que gestiona el seu personal. Coneix al detall la proposta de la carta, tot i que deixa clar que la cuina és propietat exclusiva del seu amic: “És molt personal del Jordi, que hi té una mà espectacular. Fem una barreja de cuina tradicional catalana i de mercat, però tampoc ens tanquem a productes forans”, resumeix. 

La carta la formen una vintena de plats del dia, és força curta però molt atractiva. Obrim boca amb una ració de braves, tastem l’amanida russa i hi afegim un entrepà de garrinet per anar escalfant. La Patricia, mà dreta del Jordi a la sala, ens ha obert i decantat una ampolla d’A Plena Veu, una de les joies d’HeriCamps, el projecte dels germans Cubells, que produeixen vins i olis ecològics enmig d’un entorn envejable com el de La Figuera, al Priorat. És un vi natural, com el 70% dels que es poden tastar al Bar del Pla. “Fuck sangria, drink natural wine”, es llegeix a les samarretes d’alguns cambrers. I amb aquesta proclama, que subscrivim, inaugurem els segons: mandonguilles amb calamar; caneló de rostit; pop amb patata i ceba confitada, i peus de porc amb foie. Plats contundents però presentats d’una forma perfecta per compartir sucant-hi pa i gaudint d’un bon vi. Encara ens hi caben les postres, que també compartirem seguint al peu de la lletra la filosofia del local: maduixes al vermut amb gelat de crispetes i crema catalana cremada. Pensem que no hi ha res millor que la senzillesa feta amb criteri. Plats aparentment sense complicació però elaborats de manera magistral amb un gran producte.  

El Jordi ens ofereix uns glops de ratafia perquè la conversa amb ell sigui encara més agradable. Són gairebé les quatre de la tarda i el ritme del servei ha baixat, però hi continua havent activitat. El Bar del Pla és un temple per als turistes i una sort per a la gent d’aquí que busca viure una experiència intensa amb la bona teca com a fil conductor. “Us diria que és el reflex perfecte dels tres propietaris”, sentencia el Jordi. Algunes taules compartides, bon menjar, vins de qualitat (fins a 25 referències a copes), música, soroll i diversió. Això és el Bar del Pla. Pur rock and roll gastronòmic. 

Recorda que la millor opció per gaudir d'aquesta proposta gastronòmica són els serveis de Renfe Rodalies

stats