El radar suculent

Així se sopa al restaurant on importen ingredients del Japó que no trobareu enlloc més

El Carlota Akaneya és el primer 'sumibiyaki' que va obrir a Europa i hi serveixen productes de luxe com el Matsusaka Beef i el Crown Melon

L'interior del restaurant Carlota Akaneya.
15/01/2025
3 min

BarcelonaÉs molt difícil passar pel carrer Pintor Fortuny i no fixar-se en la porta del restaurant Carlota Akaneya. Qualsevol que hagi estat al Japó sabrà veure que respira autenticitat. No estem davant d'un decorat, sinó de sòl japonès al bell mig del Raval de Barcelona. Per això és màgic, perquè et transporta al País del Sol Naixent sense necessitat de trepitjar l'aeroport de Narita. En aquest article us explicaré el menú Fukuroi que serveixen, on es tasta la millor carn del Japó (atenció perquè és pràcticament impossible d'aconseguir, fins i tot dins del Japó mateix), i com s'ho han fet per arribar fins aquí.

La façana del Carlota Akaneya.

Tot comença el 2009 amb el seu propietari, Ignasi Elías, passejant per Kyoto. Hi estava passant una temporada després d'haver sentit una connexió molt forta amb el país nipó. Un dia, a la vora del riu Kamo, veu el restaurant Akaneya Junshinken. Hi entra i descobreix el concepte de sumibiyaki, una mena de barbacoa que es fa el mateix comensal. Se n'enamora i pensa en el seu amic Felipe, que treballa en la restauració. Sap que això el farà al·lucinar. Torna del Japó i el va a buscar a la plaça Reial, on treballa. Apareix de sorpresa i li diu que l'ha d'acompanyar a Kyoto. Deuen ser molt amics, perquè el Felipe li fa cas. Van a l'antiga capital del Japó i sopen tants cops a l'Akaneya Junshinken que al final els treballadors els pregunten què caram estan fent. Fins i tot prenien mides. El que feien era plantar la llavor del projecte que seria el Carlota (en honor a la mare del Felipe) Akaneya (en honor al restaurant de Kyoto, que, per cert, ja ha tancat).

Ells no copien el restaurant, el que fan és portar la idea de sumibiyaki a Europa, on no n'hi havia cap, però amb producte de primera. La qualitat es percep en tots els aspectes, com per exemple els llums de paper que hi ha al restaurant. El romanticisme es veu en tot l'establiment, que té un caliu que no es pot superar. Va obrir el 2011 i la cosa no ha parat de créixer.

Hi ha tres fites que cal destacar abans de passar a parlar de la teca. Quan aconsegueixen importar el Crown Melon. Un meló petit, taronja per dins, gustós i que al Japó es regala com un producte de luxe. Cada peça va numerada. Importar-lo és gairebé impossible. Però ells ho fan. Sobretot perquè es conrea a la regió d'on és la Chiho Murata, la dona d'Ignasi Elías, que és japonesa i amb qui dirigeix els restaurants. Restaurants en plural, perquè la segona fita ha estat obrir-ne un a Madrid, el Pilar Akaneya, i un a París, el Marie Akaneya. I la tercera fita ha estat aconseguir el que no ha aconseguit mai ningú abans: tenir carn d'Ito Ranch, la millor del Japó i la més cara del món. Cal tenir en compte que allà només se serveix en quatre restaurants, i que la producció és limitadíssima. La carn d'Ito Ranch forma part de la denominació Matsusaka Beef, amb més prestigi que la de Kobe, però més desconeguda fora del país nipó.

Carn de Matsusaka Beef.
Un dels plats del menú.

Ells han pogut fer-la portar a Europa (motiu pel qual van haver de canviar les lleis, que no permetien treure Matsusaka Beef fora del Japó). L'atzar i la bona predisposició ho van fer possible. I ara es pot tastar a Barcelona al menú Fukuroi. Es comença amb un umeshu, un sake de pruna, i el segueixen deu plats més que són extraordinaris. Es poden tastar diversos talls de Matsusaka Beef, que cous al teu gust, i que permet veure com és de veloç el punt de cocció. El greix infiltrat fa que la fusió sigui molt ràpida. Hi ha altres passos, que et van preparant per a l'experiència, com el hotpot de verdures i bolets o el tonkatsu. Però realment el zenit absolut arriba amb el nigiri de llom baix d'Ito Ranch. Un mos inigualable. Un d'aquells plats que recordareu sempre. Com pot ser que una cosa tan petita pugui reportar tanta felicitat? Després vindran les postres, una mousse de te matxa i, finalment, coronant (valgui la redundància) l'experiència, arriba el Crown Melon.

Al Carlota Akaneya tenen dos menús, un que costa 79,90, que inclou Kobe Beef A5 i que, per tant, ja és extraordinari, i el que acabo de relatar, que en val 119,90, en què hi ha productes que és tot un luxe poder tastar. Un luxe discret, que cous tu mateix a la teva barbacoa, cosa que fa que l'àpat sigui molt distret. Si el comensal sap apreciar l'exclusivitat i el privilegi que és tenir aquests ingredients a Barcelona, serà un àpat memorable.

stats