Comiat a Juanito Bayén, Pinotxo
Restaurants 12/04/2023

Així serà el comiat de la Boqueria a Juanito Bayén, 'Pinotxo'

Vuitanta-vuit roses blanques i una fotografia el recordaran al bell mig del mercat

2 min
Juanito Bayén, a les primeres hores del matí, quan ho tenia tot preparat per servir esmorzars

BarcelonaLa Boqueria comença els actes d'homenatge a la icona universal del mercat, Juanito Bayén, Pinotxo, mort aquest dimarts als 88 anys. Aquest mateix dimecres, des de les 15 hores, vuitanta-vuit roses blanques (tantes com els anys que va viure) i una fotografia de grans dimensions recordaran la seva figura a la cuina de l'Espai Boqueria, al bell mig del mercat. L'espai està obert per a tothom qui hi vulgui entrar.

A partir de la mateixa hora comença també la vetlla de Juanito Bayén al Tanatori Sancho de Ávila, que acabarà dijous a les 13 hores, moment en què tindrà lloc el funeral, en el qual està previst que parlin amics i personalitats. Tan bon punt acabi, el cotxe fúnebre es dirigirà a la porta de la Boqueria, on s'aturarà perquè els comerciants del mercat, i també ciutadans, s'hi acomiadin. Durant el temps que el cotxe fúnebre estigui aturat, sonarà la cançó preferida del Pinotxo, la que li feia recordar els grans Jocs Olímpics en què va participar portant la torxa olímpica: Barcelona, de Freddie Mercury i Montserrat Caballé.

Els tallats, de tres colors, eren una de les màgies diàries de la feina de Juanito Bayén al bar Pinotxo

Per acabar, el 3 de maig, el Museu de Cera de Barcelona estrenarà la figura de Juanito Bayén, encarregada per l'Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria i que ha estat feta per l'artista Michael Wade. Quedarà situada a partir de llavors a la sala anomenada Mestres de la Cuina, on també hi ha la cuinera Carme Ruscalleda (a la qual pentina el mateix perruquer que la xef de Sant Pol de Mar), Ferran Adrià, Jordi Cruz i els tres germans Roca.

Allà mateix s'hi presentarà també el llibre inèdit La Boqueria del Juanito (Genco Editorial), que n'explica la història personal amb mil i una fotografies. De fet, les últimes les va fer un divendres, quan va anar al mercat acompanyat del seu amic Isidre Gironés, que després va explicar com havia anat la sessió fotogràfica al diari ARA. El llibre, que ja es pot adquirir al mateix Punt d'Informació de la Boqueria i a la pàgina web del mercat, està escrit per Inés Butrón, Àlex Aguilar, Carla Alpeñés i Félix Montero, mentre que les fotografies són de Josep Ródenas i els dibuixos de Javier Mariscal, Óscar Nebreda i Monse Fransoy.

stats