Calçots
Com fer calçots a casa, la recepta de la cuinera Ada Parellada
La xef del restaurant Semproniana revela la seva proposta de "calçots urbans"
12/02/2024
2 min
Ara és època de calçots, però més enllà de la manera tradicional de cuinar-los al camp, n'hi ha d'altres per poder-los gaudir a casa, a la ciutat. La cuinera Ada Parellada, del restaurant Semproniana, explica com preparar a casa una recepta que anomena "calçots urbans".
Ingredients
- 1 pasta de full
- 4 calçots
- 1 botifarra
- 1 carxofa (en xips fregides)
- Olives negres
- Melmelada de taronja, diluïda en aigua mineral
- Pinyons torrats
—
Per a la salsa romesco
- 50 g d’avellanes
- 2 tomàquets
- 3 grans d’all
- 1 nyora
- 200 ml d’oli d’oliva
- 1 cullerada de vinagre de vi
- 1 culleradeta de pebre vermell
- Una mica de sal
Elaboració
- Talleu la pasta de full en rectangles i pinteu-la amb ou batut. Poseu-la al forn després de punxar-la amb l'ajut d'una forquilla, tapada per un paper sulfuritzat i per una altra safata, durant 15 minuts a 180°. Un cop hagi passat aquest temps, destapeu-la i coeu-la 10 minuts més perquè agafi color. D'aquesta manera quedarà cruixent, ben feta per l'interior i no pujarà, cosa que volem perquè l'hem de fer servir com a coca.
- Com que el forn està encès, netegeu els calçots i reserveu-ne les tiges verdes. Coeu-los al forn havent-los posat una mica de sal, oliva extra verge i una mica d'aigua, que farà que la part superior no quedi resseca. Han de estar al forn durant 40 minuts a 180°.
- Per fer el romesco també fareu servir el forn. En una safata, poseu-hi els tomàquets i els grans d’all, ruixeu-los amb oli d'oliva extra verge i escaliveu-los 15 minuts al forn.
- Tot seguit, talleu la nyora i bulliu-la coberta d’aigua uns minuts. Deixeu que es refredi en l’aigua de cocció.
- Peleu els tomàquets i els alls, escalivats i freds. Tritureu els tomàquets i els alls juntament amb les avellanes, la polpa de la nyora remullada, pebre vermell i una mica de sal, juntament amb oli i vinagre. Guardeu-ho tot en un pot de vidre a la nevera.
- Un cop ho tingueu tot cuit, munteu la coca. Poseu una cullerada de salsa romesco sobre la pasta de full, i a sobre, els calçots. Talleu uns trossos de botifarra i també els hi poseu. Enforneu-ho durant 10 minuts perquè es cogui la botifarra.
- Per emplatar, dissoleu dues cullerades de melmelada de taronja amb un raig d'aigua i poseu-la a la base del plat.
- Per acabar, poseu la coca al plat. Acabeu la recepta amb una carxofa tallada a làmines i fregida, unes olives negres, tallades a rodelles, i unes rodanxes crues de les tiges verdes del calçot. També podeu acabar-ho amb pinyons torrats.