Verdures i llegums 25/03/2022

Cabdells de col amb salsa cítrica mediterrània, la recepta de la cuinera Ada Parellada

La xef del restaurant Semproniana explica com preparar-los a casa

2 min
Cabdells de col amb salsa de llimona, porros i alls tendres

La cuinera Ada Parellada, del restaurant Semproniana, explica com preparar a casa una recepta que a ella li agrada anomenar bistec vegetal, i que té com a base les cols.

Ingredients

  • 1 col
  • 1 porro (la part més blanca)
  • 4 alls tendres
  • El suc d’una llimona
  • 300 g de mantega
  • 150 ml d’aigua
  • 1 cullerada de salsa Perrins
  • 20 g de tàperes
  • Un raig de conyac
  • Sal, cúrcuma i pebre

Preparació

  1. Talleu els cabdells de col, prèviament rentats, de manera que el tall quedi gruixut i les fulles ben enganxades.
  2. Tot seguit, poseu-los a la paella amb una mica de mantega i d’aigua. Saleu-los. I afegiu-hi el pebre i la cúrcuma. Tapeu la paella, perquè es cuini al vapor; l’aigua s’evaporarà.
  3. Mentrestant, prepareu la resta dels ingredients amb què menjareu els cabdells. Talleu el porro. Traieu-ne la primera pell, després feu-hi un tall per la meitat i tot seguit feu-hi talls de mitges llunes.
  4. Per continuar, talleu els alls tendres. Traieu-ne les pells externes. Totes aquestes pells i capes de les verdures que traiem les podeu desar per fer caldos. Aprofiteu la part verda dels alls tendres.
  5. Gireu les cols de tant en tant, perquè han de quedar cuites per dins i s’han de daurar per fora. Per aconseguir que quedin daurades per fora, apugeu el foc.
  6. Espremeu una llimona.
  7. Quan comproveu que les cols estan daurades per fora, retireu-les del foc. És important que vigileu que no es desfullin, perquè han d’aguantar la forma.
  8. A la mateixa paella poseu-hi mantega, que s’hi ha de desfer. I tot seguit aboqueu-hi les verdures que heu tallat, el porro i els alls tendres. Coeu-los a baixa temperatura. Remeneu-ho amb l’ajut d’una cullera de fusta.
  9. Per aromatitzar les verdures poseu-hi salsa Perrins i tàperes i remeneu-ho. Moleu-hi pebre i cúrcuma. Afegiu-hi un raig de conyac i deixeu un moment que s’evapori el conyac tot remenant-ho.
  10. Un cop s’ha evaporat el conyac, aboqueu-hi el suc de la llimona i sacsegeu-ho bé, perquè heu d’aconseguir una salsa ben lligada.
  11. Apagueu el foc i tireu a la paella una mica més de mantega, que l'hi heu de desfer tot remenant-ho bé.
  12. Munteu el plat: per començar, poseu-hi els cabdells de cols, i per sobre afegiu-hi la salsa que acabeu de preparar. El punt final poden ser uns tallets prims d’alls tendres. I ja estarà.

Bon profit!

stats