Cabdells de col amb salsa cítrica mediterrània, la recepta de la cuinera Ada Parellada
La xef del restaurant Semproniana explica com preparar-los a casa
25/03/2022
2 min
La cuinera Ada Parellada, del restaurant Semproniana, explica com preparar a casa una recepta que a ella li agrada anomenar bistec vegetal, i que té com a base les cols.
Ingredients
- 1 col
- 1 porro (la part més blanca)
- 4 alls tendres
- El suc d’una llimona
- 300 g de mantega
- 150 ml d’aigua
- 1 cullerada de salsa Perrins
- 20 g de tàperes
- Un raig de conyac
- Sal, cúrcuma i pebre
Preparació
- Talleu els cabdells de col, prèviament rentats, de manera que el tall quedi gruixut i les fulles ben enganxades.
- Tot seguit, poseu-los a la paella amb una mica de mantega i d’aigua. Saleu-los. I afegiu-hi el pebre i la cúrcuma. Tapeu la paella, perquè es cuini al vapor; l’aigua s’evaporarà.
- Mentrestant, prepareu la resta dels ingredients amb què menjareu els cabdells. Talleu el porro. Traieu-ne la primera pell, després feu-hi un tall per la meitat i tot seguit feu-hi talls de mitges llunes.
- Per continuar, talleu els alls tendres. Traieu-ne les pells externes. Totes aquestes pells i capes de les verdures que traiem les podeu desar per fer caldos. Aprofiteu la part verda dels alls tendres.
- Gireu les cols de tant en tant, perquè han de quedar cuites per dins i s’han de daurar per fora. Per aconseguir que quedin daurades per fora, apugeu el foc.
- Espremeu una llimona.
- Quan comproveu que les cols estan daurades per fora, retireu-les del foc. És important que vigileu que no es desfullin, perquè han d’aguantar la forma.
- A la mateixa paella poseu-hi mantega, que s’hi ha de desfer. I tot seguit aboqueu-hi les verdures que heu tallat, el porro i els alls tendres. Coeu-los a baixa temperatura. Remeneu-ho amb l’ajut d’una cullera de fusta.
- Per aromatitzar les verdures poseu-hi salsa Perrins i tàperes i remeneu-ho. Moleu-hi pebre i cúrcuma. Afegiu-hi un raig de conyac i deixeu un moment que s’evapori el conyac tot remenant-ho.
- Un cop s’ha evaporat el conyac, aboqueu-hi el suc de la llimona i sacsegeu-ho bé, perquè heu d’aconseguir una salsa ben lligada.
- Apagueu el foc i tireu a la paella una mica més de mantega, que l'hi heu de desfer tot remenant-ho bé.
- Munteu el plat: per començar, poseu-hi els cabdells de cols, i per sobre afegiu-hi la salsa que acabeu de preparar. El punt final poden ser uns tallets prims d’alls tendres. I ja estarà.