Les verdures com no les has menjat mai

Com cuinar una crema de bròcoli

El cuiner Oriol Sabé, del restaurant Can Marc de Sant Esteve de Palautordera, explica com fer-la a casa

Ingredients per a 4 persones

  • 1 bròcoli i mig
  • 1 ceba dolça
  • 1 porro (la part verda)
  • 1 patata i mitja
  • Mitja cabeça d’alls
  • Mitja branca d’api
  • 1 litre d’aigua mineral
  • Sal i pebre
  • Oi d'oliva suau

Per a la guarnició (optativa)

  • Fulles d’agrella (o vinagrella)
  • Un grapat d’avellanes
  • 2-3 arbrets de bròcoli cuit

Elaboració

  1. Feu una infusió de verdures amb mitja ceba, el porro, la mitja cabeça d’alls i una branca d’api. Poseu totes les verdures en una cassola amb un raig d’oli, tombeu-les volta i volta amb una espàtula de fusta i després cobriu-les amb aigua mineral. Quan l'aigua comenci a bullir, compteu quinze minuts de rellotge, i tot seguit retireu-les del foc. Coleu-les i reserveu-les.
  2. En una paella o a la mateixa cassola on heu preparat la infusió, coeu l'altra meitat de la ceba amb un bon raig d'oli d'oliva suau. Quan estigui transparent, afegiu-hi la patata i mitja i aboqueu-hi la infusió, que ho cobreixi tot. Quan la patata estigui gairebé cuita, que li falti uns vuit o deu minuts perquè estigui tova del tot, poseu-hi el bròcoli. I si per cobrir el bròcoli hi fa falta més infusió, poseu-n'hi més, perquè el líquid ha de cobrir tots els ingredients.
  3. Quan el bròcoli sigui cuit, apagueu el foc i reserveu la barreja uns pocs minuts fora del foc perquè baixi la temperatura. Retireu-ne uns arbrets de bròcoli cuits, i reserveu-los per a la guarnició final del plat.
  4. Tot seguit, col·loqueu la barreja en una batedora i bateu-la perquè quedi una crema de textura ben fina. Tasteu-la i rectifiqueu-la de sal i pebre. Torneu a batre-la una mica més. 
  5. Emplateu en un plat fondo: aboqueu-hi la crema, uns arbrets de bròcoli que teníeu reservats, unes avellanes picades a trossos i, finalment, per donar-hi un toc cítric, piqueu unes fulles d’agrella i tireu-les-hi pel damunt, que hi aportaran més sabor. 

Bon profit!

Nota: La recepta ha estat enregistrada a l'Espai Boqueria del Mercat de la Boqueria de Barcelona.

stats