Salmorejo de cogombre amb amanida de tomàquets i ceba

La recepta del cuiner Jordi Asensio, del restaurant Can Culleres

Salmorejo de cogombre

El cuiner Jordi Asensio proposa fer un salmorejo de cogombre, que es menja amb tomàquets. Una barreja de plat de cullera i d'amanida, que a l'estiu es converteix en una opció ideal per combatre la calor.

Ingredients

Per preparar el salmorejo

  • 500 g de cogombre sense llavors 
  • 1 gra d’all 
  • 50 g de molla de pa 
  • 1 iogurt grec
  • 5 g d’oli d’oliva verge extra 
  • 10 g de vinagre chardonnay o de sidra 
  • 4 fulles d’alfàbrega 
  • Sal i pebre

Per acabar el plat

  • 100 g de salmorejo de cogombre 
  • 1 tomàquet d’amanida o cirerols 
  • 1 ceba vermella tallada a la juliana

Per a la decoració

  • Cibulet picat al gust
  • Flors d’all
  • Cogombre

Elaboració

  1. Comenceu pel salmorejo. Peleu el cogombre i retireu-ne les llavors.
  2. Tot seguit, col·loqueu tots els ingredients al got de la batedora i bateu-los fins que n’aconseguiu la textura desitjada. 
  3. Un cop tingueu el salmorejo, coleu-lo, i reserveu-lo en un bol a la nevera.
  4. Mentrestant, talleu els tomàquets i la ceba.
  5. Tot seguit, col·loqueu els talls al voltant d’un plat, com si féssiu en cèrcol.
  6. Aboqueu a la part central el salmorejo.
  7. I ara serà el moment de decorar el plat amb cibulet o alguna altra herba aromàtica.
  8. També hi poden anar bé flors d’all o de cogombre.

Vinagre

Beneficiós per a la salut cardiovascular i per a la pressió arterial, amanir amb vinagre també vol dir ingerir antioxidants, els aliats perfectes per combatre els radicals lliures, culpables de l'envelliment, entre altres conseqüències.

Iogurt grec

La seva ingesta va relacionada amb els probiòtics, que són els bacteris saludables que han de tenir els intestins per ser forts i no permetre que els virus entrin a l'organisme. També té altres propietats com ara l'aportació de calci, lligada amb la bona salut articular i també la dels ossos.

Molla de pa

Entre les propietats nutricionals destacables de la molla hi ha el fet que aporta aigua, i per això no és cert que doni moltes calories, com tradicionalment s'ha estès erròniament. A més, la crosta del pa també aporta aigua, i tots dos junts, energia per a l'organisme.

stats