Un plat de cullera per fer passar la calor
Sopes i cremes 08/09/2023

Ajoblanco amb granissat de tomàquet (i amb truc perquè ens quedi ben fi)

El cuiner Oriol Sabé, del restaurant Can Marc de Sant Esteve de Palautordera, explica com preparar-lo a casa

2 min

El cuiner Oriol Sabé, del restaurant Can Marc de Sant Esteve de Palautordera, explica com preparar un ajoblanco amb un granissat de tomàquet casolà, i amb un truc, que és el mango, que aconsegueix amorosir i maridar les ametlles amb el tomàquet. La seva textura suau i el seu gust dolç aconsegueixen lligar tota la resta d'ingredients.

Ingredients per a 4 persones

  • 300 g d'ametlla Marcona
  • 600 g d'aigua mineral freda
  • 100 g d'anguila fumada (o un altre peix fumat)
  • 80 g d'oli d'oliva extra verge
  • 25 g de vinagre de Xerès
  • 2 tomàquets
  • 1 gra d'all
  • 1 mango
  • Fulles d'alfàbrega
  • Sal

Elaboració

  1. Comenceu preparant els tomàquets. Renteu-los i tot seguit traieu-ne el peduncle amb un ganivet, i talleu-los a trossos. Poseu-los dins el got de la batedora, tireu-hi un pensament de sal i bateu-los fins que la textura resultant sigui líquida.
  2. Coleu-ho amb l'ajut d'un colador, perquè quedi ben fi. Congeleu-ho perquè quedi com un granissat.
  3. Tot seguit peleu el gra d'all. Traieu-ne la pell exterior i també el nervi interior. Amb el ganivet talleu-lo a trossets. Poseu-lo dins del got de la batedora, que haureu netejat prèviament.
  4. Afegiu-hi les ametlles Marcones.
  5. Bateu-ho tot junt una mica i afegiu-hi l'aigua mineral freda. Continueu-ho batent.
  6. Quan ho tingueu ben molt, aboqueu-hi l'oli d'oliva extra verge i el vinagre de Xerès. Poseu-hi també un altre pensament de sal.
  7. Bateu-ho de nou.
  8. Tasteu-ho i comproveu-ne la textura, que sigui del vostre gust.
  9. Reserveu-ho.
  10. Peleu el mango. Amb l'ajut d'un ganivet traieu-ne la pell exterior. Després feu-ne talls, i dels talls, trossets petits en forma de daus.
  11. Poseu-los al fons d'un plat soper, els uns al damunt dels altres.
  12. Trossegeu el filet d'anguila fumada, també a daus. I poseu-los al damunt del mango.
  13. Feu tires petites de les fulles de l'alfàbrega i poseu-les també per damunt del mango i de l'anguila fumada.
  14. Aboqueu-hi el preparat d'ametlles moltes.
  15. Poseu-hi ara cullerades del granissat de tomàquet. I ja estarà.

Bon profit!

Recepta enregistrada a l'Espai Cuina del Mercat de la Boqueria de Barcelona.

stats