Receptes 23/12/2020

Quin torró prefereixes: d’Alacant, de Xixona, de crema o d’autor?

Trinitat Gilbert Martínez
5 min
Assortiment de torrons tradicionals

BarcelonaHi va haver un temps que les converses sobre els torrons giraven entorn de tres tipus de torrons: el d’Alacant (amb ametlla marcona), el de Xixona (el tou) i el de crema cremada (popularment, el de gema). Avui hi ha un quart torró entre la tríada màgica, que és l’innovador o d’autor, el que busca barreges impensables, el que posa a prova la imaginació del mestre torroner. I tot això sense deixar de banda els de xocolata, que sempre han jugat una lliga a part entre la resta, i que la continuen jugant amb apostes més arriscades que els mateixos torrons innovadors. I per si no n’hi hagués prou, entre les postres dels àpats festius s’hi ha convidat un dolç nou, que ja no és tant el panettone, perquè està ben assumit per Nadal i tot l’any, sinó el pandoro. Per tot plegat, us fem una tria de dolços que destaquen per l’originalitat.

1. Torró de vermut de Reus i patates xips de Virginias

És el torró innovador de Virginias, amb què diu que vol retre homenatge a la capital del Baix Camp, a Reus, perquè és la ciutat on va néixer la marca el 1932. A més de posar-hi vermut de Reus, Virginias també subratlla l’embolcall, perquè hi ha imatges dels edificis més emblemàtics, com ara l’església prioral de Sant Pere de Reus. Una altra de les novetats de la marca són els torrons que conviden a viatjar a països diferents a partir dels seus ingredients, i que són fruit de la col·laboració amb el xef Pep Nogué, professor del Culinary Institute of Barcelona (CIB). Alguns d’aquests són el cremós de vainilla de Madagascar i nous de macadàmia; el de caipirinha, i el de carrot cake amb canyella de Ceilan i nou moscada, entre d’altres.

El Torró de vermut de Reus

2. Torró de Baileys de Torrons Vicens

Una altra innovació, la que aporta Torrons Vicens, amb la marca de licor juntament amb xocolata caramel, una barreja que busca sorprendre per la barreja dels dos ingredients i que es ven en rajoles de 140 i 300 grams. Per continuar, la marca continua la col·laboració amb el cuiner Albert Adrià, que acaba de guanyar el Premi Nacional de Gastronomia, i ha tret aquest Nadal vuit varietats noves, entre les quals destaca el torró Sacher, és a dir, el pastís mític de xocolata inventat a l’hotel homònim d’Àustria convertit en una rajola cruixent i tova amb melmelada a l’interior. Justament, Adrià, com el seu germà Ferran, és dels que opinen que la tradició està per replantejar-la sempre.

El torró de Baileys

3. Torró de fruits vermells de Marc Rodellas

El mestre pastisser i xocolater Marc Rodellas, de la pastisseria Rodellas de Sant Celoni, ha apostat també per capgirar els torrons, i per això ha creat els torrons de PetaZeta, de cervesa, de flor elèctrica, que és de xocolata blanca, o de fruits vermells. Marc Rodellas, juntament amb el seu germà, va ser impulsor per Setmana Santa de la campanya que va portar les pastisseries a difondre els seus serveis en línia per encarregar les mones per als fillols.

El torró de fruits vermells

4. Les novetats de Jordi Roca per Casa Cacao

El xocolater Jordi Roca, el germà petit del Celler de Can Roca, ha creat una línia de torrons de xocolata que destaca tant pel format com pel paper delicat que els embolcalla. Una de les propostes que el xocolater fa per a aquest Nadal és la col·lecció de tres torrons, amb faves de cacau d’origen de Los Bejucos, a la República Dominicana, i de fruits secs de les Garrigues. Els torrons indiquen l’any de la collita de la fava de cacau, que va ser el 2019. I les rajoles de Nadal que es venen en un paquet totes juntes són de gustos diferents: una és de faves de cacau; una altra d’avellanes i faves de cacau, i una altra d’ametlla i faves. El xocolater també ha creat boles de xocolata, de colors diferents (vermell, blau, verd i marró), que es poden penjar a l’arbre de Nadal i són comestibles tant per l’exterior com per l’interior. Estan fetes amb xocolata negra d’origen, concretament de Las Trincheras, Veneçuela, amb un 70% de cacau, i farcides de boletes amb festucs, nou pecana amb fruita de la passió i menta, entre altres gustos. I, per acabar, Jordi Roca ha creat un caganer de cartró amb un embolcall tan singular com la xocolata en forma de tifa que hi ha a l’interior, feta amb torró de pipes de gira-sol amb caramel del cítric japonès yuzu.

El caganer de xocolata de Jordi Roca

5. Pandoro i torró de festucs de la pastisseria Hofmann

El pandoro és el pastís en forma de flam capgirat d’origen italià que la pastisseria Hofmann ha proposat per Nadal juntament amb el panettone, del director de pastisseria Miquel Guarro. Les dues preparacions coincideixen en la complexitat de l’elaboració. Entre les novetats dels torrons, el xocolater Miquel Guarro remarca el de festucs, que és una ganache (crema de trufa de xocolata) tendra de festuc amb un pensament de sal i una pasta de fruita de taronja, que també té tocs de yuzu i mel.

El torró de festucs

6. Torró Open Arms i Eixample de l’Atelier

El xocolater i pastisser Èric Ortuño, de L’Atelier de Barcelona, proposa torrons per a causes solidàries. Es tracta del torró Open Arms, amb el qual destina el 50% dels beneficis a l’ONG que salva vides als mars. El torró està fet amb caramel amb ganache de xocolata blanca i praliné d’ametlla torrada. Per continuar, una altra de les novetats de L’Atelier és el torró anomenat Eixample, fet amb praliné de macadàmia, xocolata blanca i un toc salat. El pastisser és conegut pels seus croissants, que per Nadal també els proposa com a postres, però amb tocs de xocolata i amb formes originals.

El torró d'Open Arms

7.Torrons de xocolata i crema cremada de l'obrador de la Núria

Els torrons de crema cremada i de xocolata amb combinacions creatives, tant de gustos com de textures, són les propostes de l’obrador Ca la Núria d’Arbeca. A més, l’obrador artesà també aposta pels tradicionals troncs de Nadal.

Ho sabies?

El Gremi de Pastisseria de Barcelona espera vendre la mateixa quantitat de torrons artesans que l’any passat, que va ser de més de 2 milions. També remarca la tendència dels torrons d’autor, amb gustos diferents, però subratlla que els clàssics es mantenen. Tant en un cas com en l'altre, es prefereix que el format sigui petit, tant per una qüestió de preu com també perquè així se'n pode tastar més i de diferents.

stats