Postres 21/04/2022

Qui es va inventar la recepta del pa de Sant Jordi?

La preparació es fa a partir de tres masses diferents

1 min
El pa de Sant Jordi s'elabora a partir de tres masses diferents de pans. A la imatge, el que prepara el forner Xavier Barriga, dels forns Turris

El desaparegut flequer Eduard Crespo Almela, de la Fleca Balmes, es va inventar el pa de Sant Jordi el 1988. Dos anys abans, el Gremi de Flequers de Barcelona li havia encarregat un pa creatiu, que tingués relació amb la diada de Sant Jordi. Ho explica la seva filla, Georgina Crespo, que assegura que actualment “el pa de Sant Jordi ja és una tradició com també ho són la rosa i el llibre”. El seu pare va morir aquest setembre d'una pneumònia.

El pa de Sant Jordi, amb les quatre barres, també es ven en altres dates, l'11 de Setembre i la Mercè

El pa que el flequer Eduard Crespo va crear, la recepta del qual va cedir al gremi, el va elaborar a partir d’ingredients naturals que, combinats, recreen els colors de la senyera, és a dir les quatre barres de color vermell i cinc de grogues. “El formatge emmental, la sobrassada i les nous són els tres ingredients, que introduïm en tres masses de pa diferents, les quals superposem una damunt de l’altra, perquè, tallades, conformin la senyera”, diu la fornera Georgina Crespo, que està al capdavant del forn de pa familiar que van inaugurar els seus besavis.

“El fet que els ingredients siguin naturals és molt important, perquè el pare no va voler fer servir colorants per recrear-ne els colors”, explica Crespo. Sobre el formatge, la fornera també assenyala que l’aposta del forner va ser per l’emmental.

El pa, que acostuma a pesar 300 grams, té un preu de 5 € per unitat.

 

stats