Les figues, les ametlles i la mel són els tres ingredients de les postres de la Mercè
El cuiner d'Alkímia i Alkostat, Jordi Vilà, impulsa un nou dolç per a la festa barcelonina
Una galeta coberta amb crema d'ametlles, un cremós de mel, ametlles laminades i figues fresques. Aquestes són les postres que a partir d'aquest any van lligades a les Festes de la Mercè de Barcelona. El dolç, impulsat pel cuiner d'Alkímia i Alkostat, Jordi Vilà, compta amb la col·laboració del Gremi de Pastisseria, que preveu que enguany ja se'n venguin a les pastisseries de la ciutat. “Creiem que la temporalitat d’aquest pastís farà que els barcelonins l’esperin any rere any amb moltes ganes, perquè només podran trobar-lo durant un temps limitat”, afirma el portaveu del Gremi de Pastisseria, Olivier Fernández.
Curiosament, la idea de crear les noves postres va sorgir la Mercè de l'any passat, quan Vilà va cuinar un sopar de festa major per al pastisser Antonio Bachour, considerat un dels millors d'Amèrica. Bachour va improvisar unes postres amb productes de temporada, perquè va trobar sorprenent que Barcelona no tingués cap dolç lligat a les festes. Aquesta idea la va recollir Vilà, que va buscar col·laboracions per trobar finalment la millor opció.
El resultat és un dolç que té la figa com a protagonista, però també altres ingredients que hi lliguen. Resulta que hi va haver un any que el cartell de festa major de la Mercè va voler reproduir unes figues, com a fruita relacionada amb el mes de setembre, però no se'n va sortir. Es va considerar que podria provocar malentesos (i bromes) amb el sentit figurat que té la fruita en la llengua col·loquial: la vagina. Finalment, la figa recobra el lloc que es mereix, lligat amb dolçor a la festa major de Barcelona.
Receptes amb figues
Mireu les receptes aquí
Llegiu l'article aquí
Llegiu l'article aquí
Mireu la recepta aquí