Coca de Sant Joan: la recepta més popular per estrenar l'estiu que comença
El pastisser Èric Ortuño, de la pastisseria L'Atelier de Barcelona, explica com preparar-la amb una massa molt fàcil
Amb la coca de Sant Joan estrenem l'estiu, el ritual que arriba fix cada 23 de juny. El pastisser Èric Ortuño ens explica com fer-ne a casa, mentre a la seva pastisseria L'Atelier acaba d'estrenar per al Sant Joan del 2024 dues coques noves. Una és la Coca Llaminera, que ha creat amb la col·laboració de la botiga del mercat de la Boqueria Ramos Boqueria. Es tracta d'una coca de pasta de full, feta amb greix ibèric, pinyons i pernil ibèric de Jabugo. L'altra és la Coca Reus 4.0, que consisteix en una actualització de dos dels premis que ha aconseguit la pastisseria dirigida per Ximena Pastor i Èric Ortuño, així que està feta amb massa de panettone de xocolata i després farcida de crema d'avellanes i caramel salat.
Ingredients per a una coca de 800 grams
Per fer la massa
- 250 g de farina de força
- 100 g de llet sencera
- 50 g de sucre
- 1 ou
- 30 g de mantega
- 30 g de llevat
- 5 g de sal
- 1 pell de llimona ratllada
- 1 pell de taronja ratllada
- 30 g de sucre perlat (per a la decoració)
- 30 g de pinyons
Per pintar la coca
- 15 grams de farina d’ametlla
- 15 grams de sucre
- 2 clares d’ou
Per a la crema pastissera
- 500 g de llet sencera
- 100 g de sucre
- 4 rovells d’ou
- 40 g de Maizena
- 1 branca de canyella
- 1 pell de llimona
Elaboració
- Comenceu preparant la crema pastissera, perquè necessitareu temps suficient per refredar-la abans de fer-la servir per damunt de la coca. Porteu a ebullició en una cassola la llet amb la canyella i la llimona. A part, en un bol, barregeu la Maizena amb els rovells i el sucre, i afegiu la barreja a la cassola quan estigui bullint. Ha de bullir amb tots els ingredients junts durant trenta segons, que és el temps que es necessita perquè espesseixi. Després retireu la cassola del foc, col·loqueu-la en una safata i deixeu-la refredar. Un cop estigui freda, poseu-la a la nevera durant trenta minuts.
- Per preparar la massa, pasteu, en un bol gran, la farina amb el sucre, el llevat, la sal, la mantega, l’ou, les pells de llimona i de taronja i, tot seguit, afegiu-hi la llet.
- Treballeu amb les dues mans la massa fins que aconseguiu que sigui molt elàstica. És a dir, que quan l’estireu la massa no es trenqui.
- Traslladeu la massa al taulell de cuina, poseu-hi per sobre el bol (a l'inrevés) i deixeu-ho reposar durant 20 minuts. La massa ha de duplicar el seu volum.
- Passats els 20 minuts, estireu la massa damunt del taulell amb un corró. Heu d’aconseguir que tingui uns trenta centímetres de llarg, i procureu que no es trenqui.
- Un cop estirada la massa, poseu-hi una safata que la cobreixi sencera però que no la toqui. Ha de fermentar novament durant una hora de temps. D’aquesta manera aconseguiu de nou que dupliqui el volum.
- Passada l’hora, barregeu la farina d’ametlla amb el sucre i la clara d’ou, i amb un pinzell de cuina, ben sucat en la barreja, pinteu ben bé tota la massa.
- Traieu la crema de la nevera i col·loqueu-la dins d’una mànega pastissera. Feu una decoració tipus enreixat, en forma de creus, per damunt de tota la coca.
- Tot seguit, poseu-hi el sucre perlat i els pinyons.
- Poseu-la a la safata del forn i coeu-la al forn durant deu minuts, màxim quinze, a 185 graus.
- Comprovareu que estarà cuita perquè estarà daurada per fora. I ja estarà.
Quatre consells per a una nit d’estiu
Per seguir el ritual de l'inici de l'estiu, i amb permís de l'escriptor William Shakespeare, de qui hem manllevat a mitges el títol d'una de les seves comèdies romàntiques (El somni d'una nit d'estiu), us expliquem com podeu assaborir al màxim la vostra coca de Sant Joan.
- Si la coca de Sant Joan que elaboreu (o compreu) té crema com la que us hem proposat a la recepta, el millor consell és que us la mengeu el mateix dia.
- Si no, deseu-la a la nevera i consumiu-la en un màxim de vuit hores, i sempre vigilant que no s'hagi trencat la cadena del fred.
- Si sou dels que us agrada la fruita confitada, heu de tenir en compte que als forns la podeu adquirir bo i preparada al vostre gust. I la curiositat és que el meló és originàriament meló, i no carabassa com de vegades s'ha dit. És meló però pintat amb colorant comestible de color verd fosc.
- Si la coca de Sant Joan no té crema i us en sobra, no caldrà desar-la a la nevera. I, a més, l'endemà us la podreu menjar després d'haver-la torrat prèviament a la torradora o al forn.
Bon profit!