Per celebrar Sant Josep

Així es fa la crema cremada a casa

El pastisser Èric Ortuño, de L'Atelier de Barcelona, ens explica la manera de preparar les postres que no poden faltar per Sant Josep

2 min

La crema arriba puntual per al 19 de març, per celebrar Sant Josep. El pastisser Èric Ortuño, de L'Atelier de Barcelona, explica els passos per elaborar-la a casa i aconseguir aquella flaire que l'escriptor Josep Pla assegurava que impregnava les cases sempre que se'n fa.

Ingredients per a 8 cassoletes (de 9 cm de diàmetre cada una)

  • 500 g llet
  • 30 g maizena + 20 g de llet freda
  • 100 g sucre
  • 3 rovells d'ou
  • 1 branca de canyella 
  • 1 pell de llimona 

Per cremar la crema

  • Sucre (quantitat al gust)

Elaboració

  1. Porteu a ebullició en una cassola al foc la llet juntament amb els aromatitzants, és a dir, la canyella i la llimona.
  2. Mentrestant, diluïu la maizena amb la llet freda, el sucre i els rovells d'ou.
  3. Quan la llet arrenqui el bull, aboqueu-hi els ingredients anteriors, acabats de diluir. Han de bullir tots junts.
  4. Quan comproveu que l'ebullició no fa bombolles i que la barreja s'ha convertit en una massa compacta, apagueu el foc i deixeu-ho refredar.
  5. Quan la crema sigui freda, tireu-hi sucre per damunt i amb l'ajut d'un bufador de cuina o bé una pala de crema (elèctrica o de ferro, que prèviament haureu col·locat damunt els fogons perquè sigui roent), cremeu-la al gust.

La crema, a debat

1.
Crema, tradicional o innovadora?
Crema, tradicional o innovadora

La crema arriba puntual per Sant Josep, el 19 de març. Aquestes postres sempre s’han relacionat amb l'arribada del bon temps, l’augment d’hores de llum solar, l’inici de la primavera i l'augment de la posta d’ous de les gallines (la recepta en fa servir uns quants), però des de fa un temps la preparació ha evolucionat gràcies a diversos xefs que treballen per transformar-ne la textura. Tant és així, que avui la crema es pot menjar a mossegades i en qualsevol època de l’any. Per als amants de les innovacions culinàries i per als que, en canvi, prefereixen la preparació tradicional, us expliquem tots els secrets per preparar una bona crema.

2.
Crema, cremada o sense cremar?
Crema cremada

N'hi ha que prefereixen menjar-la sense la capa de sucre cremat per sobre i uns altres opinen que sempre n'hi ha d'haver. I entre els uns i els altres, encara hi ha més opcions de preparar-la a casa, com per exemple amb fruites de temporada, les que tot just comencen amb la primavera.

stats