Com es fa el pastís de polenta amb carbassa i bolets escabetxats? Recepta de la cuinera Teresa Carles

2 min
Pastís de polenta amb carbassa cuita al forn i bolets en escabetx

La cuinera Teresa Carles revela com preparar a casa una recepta de tardor que recomana fer amb els bolets de temporada que hi hagi al mercat.

Pastís de polenta amb carbassa i escabetx de bolets

Per a 5 persones

  • 500 g de carbassa
  • sal
  • pebre
  • farigola
  • oli d’oliva

Per a l’escabetx de bolets

  • ½ kg de bolets de temporada (rovellons, rossinyols, ceps, gírgola negra, camagrocs)
  • 1 ceba
  • 2 pastanagues
  • 3 grans d’all
  • 2 fulles de llorer
  • farigola
  • sal
  • 50 ml d’oli d’oliva
  • 50 ml de vinagre de poma
  • 1 culleradeta de pebre vermell
  • uns grans de pebre negre
  • 300 ml d’aigua

Per a la polenta

  • 250 g de polenta
  • 750 ml de brou vegetal

Elaboració 

  1. Comenceu pelant la carbassa i tallant-la a daus. Amaniu-la amb sal, pebre, farigola i oli d’oliva i coeu-la al forn a 180º durant mitja hora.
  2. Mentrestant, peleu i talleu la ceba a juliana i aneu-la coent, en una paella amb oli d’oliva que cobreixi l’ingredient. Feu el mateix amb les pastanagues: talleu-les a rodanxes i aboqueu-les a la paella amb la ceba.
  3. Talleu els bolets més grossos; els més petits els deixeu sencers. Prèviament els haureu netejat amb un drap humit, cosa que us haurà servit per retirar-ne la terra que puguin tenir. Quan els tingueu tallats, els aboqueu a la paella, on teniu la ceba i la pastanaga caramel·litzades. Poseu-hi els tres grans d’all, les fulles de llorer, la farigola, una mica de pebre en gra, pebre vermell, sal, vinagre de poma i aigua. Remeneu-ho amb una cullera de fusta i deixeu-ho coure a foc mitjà durant deu minuts.
  4. Passada la mitja hora de cocció de la carbassa, retireu la safata del forn. Reserveu-ne alguns daus per decorar el pastís de polenta al final i la resta aboqueu-la al got de la batedora i moleu-la amb la batedora elèctrica. Reserveu-ho.
  5. En una cassola a part, bulliu brou vegetal (bo i fet, o que podeu preparar vosaltres). Quan estigui bullint aboqueu-hi la polenta en forma de pluja remenant constantment amb unes varetes. Tot seguit hi afegiu el puré de carbassa acabat de moldre. Remeneu-ho perquè es barregi tot bé.
  6. Passats uns minuts, aboqueu-ho en un motlle i deixeu-ho refredar.
  7. Un cop fred, feu servir un cèrcol metàl·lic per anar tallant la polenta amb carbassa. Col·loqueu-ho al mig d’un plat. Al voltant, poseu-hi els bolets escabetxats.
  8. Acabeu el plat amb els daus de carbassa que teníeu reservats. Poseu-los per damunt del pastís de polenta. De decoració, una branqueta de farigola.

Bon profit!

stats