Com es fa el pastís de polenta amb carbassa i bolets escabetxats? Recepta de la cuinera Teresa Carles
18/11/2021
2 min
La cuinera Teresa Carles revela com preparar a casa una recepta de tardor que recomana fer amb els bolets de temporada que hi hagi al mercat.
Pastís de polenta amb carbassa i escabetx de bolets
Per a 5 persones
- 500 g de carbassa
- sal
- pebre
- farigola
- oli d’oliva
—
Per a l’escabetx de bolets
- ½ kg de bolets de temporada (rovellons, rossinyols, ceps, gírgola negra, camagrocs)
- 1 ceba
- 2 pastanagues
- 3 grans d’all
- 2 fulles de llorer
- farigola
- sal
- 50 ml d’oli d’oliva
- 50 ml de vinagre de poma
- 1 culleradeta de pebre vermell
- uns grans de pebre negre
- 300 ml d’aigua
—
Per a la polenta
- 250 g de polenta
- 750 ml de brou vegetal
Elaboració
- Comenceu pelant la carbassa i tallant-la a daus. Amaniu-la amb sal, pebre, farigola i oli d’oliva i coeu-la al forn a 180º durant mitja hora.
- Mentrestant, peleu i talleu la ceba a juliana i aneu-la coent, en una paella amb oli d’oliva que cobreixi l’ingredient. Feu el mateix amb les pastanagues: talleu-les a rodanxes i aboqueu-les a la paella amb la ceba.
- Talleu els bolets més grossos; els més petits els deixeu sencers. Prèviament els haureu netejat amb un drap humit, cosa que us haurà servit per retirar-ne la terra que puguin tenir. Quan els tingueu tallats, els aboqueu a la paella, on teniu la ceba i la pastanaga caramel·litzades. Poseu-hi els tres grans d’all, les fulles de llorer, la farigola, una mica de pebre en gra, pebre vermell, sal, vinagre de poma i aigua. Remeneu-ho amb una cullera de fusta i deixeu-ho coure a foc mitjà durant deu minuts.
- Passada la mitja hora de cocció de la carbassa, retireu la safata del forn. Reserveu-ne alguns daus per decorar el pastís de polenta al final i la resta aboqueu-la al got de la batedora i moleu-la amb la batedora elèctrica. Reserveu-ho.
- En una cassola a part, bulliu brou vegetal (bo i fet, o que podeu preparar vosaltres). Quan estigui bullint aboqueu-hi la polenta en forma de pluja remenant constantment amb unes varetes. Tot seguit hi afegiu el puré de carbassa acabat de moldre. Remeneu-ho perquè es barregi tot bé.
- Passats uns minuts, aboqueu-ho en un motlle i deixeu-ho refredar.
- Un cop fred, feu servir un cèrcol metàl·lic per anar tallant la polenta amb carbassa. Col·loqueu-ho al mig d’un plat. Al voltant, poseu-hi els bolets escabetxats.
- Acabeu el plat amb els daus de carbassa que teníeu reservats. Poseu-los per damunt del pastís de polenta. De decoració, una branqueta de farigola.