Meló o carbassa? Què és la fruita verda de la coca de Sant Joan?

La fruita confitada genera debat i confusió en una de les festes més populars de l'any

Una coca de Sant Joan tradicional
Thais Gutierrez
21/06/2018
1 min

BARCELONA"Això verd és meló". "Que no, que és carbassa". Aquest debat, al voltant de la coca de Sant Joan, és probable que es repeteixi aquest any. Fins i tot hi ha qui diu que "allò verd és pebrot". Però, realment, ¿què és la fruita verda que hi ha a la coca?

"Normalment és meló", explica Elias Miró, president del Gremi de Pastissers de Barcelona i Província. "Quan la fruita es confita, es bull amb aigua i sucre i perd el seu color, queda d'un to blanquinós, i per això després es tenyeix amb colorant alimentari per aconseguir aquest verd tan viu". Això passa amb la majoria de les coques, i sempre amb les que són artesanals. "En el cas de les coques industrials, moltes vegades utilitzen carbassa en comptes de meló, perquè és més barata, i després de confitar-la la tenyeixen igualment de verd: per això hi ha certa confusió", reconeix Miró.

A la seva pastisseria a Castellterçol, el president del gremi no hi posa ni una cosa ni l'altra. "Jo hi poso síndria perquè la part de la polpa continua vermella després de confitada i així no hi haig d'afegir colorants".

La fruita confitada és poc popular

Tot i això, el Gremi de Pastissers confirma la sensació que la fruita confitada no agrada gairebé a ningú. "De fet, la venda de les coques de fruita ha baixat els últims anys i puja molt la de crema, perquè a la gent jove no li agrada la fruita confitada, la troben massa dolça".

stats