Xavier Petràs: “Tanco temporalment la parada de bolets de la Boqueria per reinventar-la"
Xavier Petràs relata l'esgotament que suposa intentar vendre fruites i verdures mentre quaranta turoperadors amb desenes de turistes es planten davant de la seva parada cada dia


BarcelonaLa parada Fruits del Bosc Petràs del mercat de la Boqueria de Barcelona, coneguda popularment com a Bolets Petràs, ha tancat “de forma temporal”, com explica Xavier Petràs, fill del reconegut Llorenç Petràs, que es va jubilar fa 17 anys i va traspassar als tres fills el negoci de compra i venda de bolets, verdura i productes de qualitat. Des de llavors, el Xavier i la seva germana Mercè s’encarreguen de la parada al mercat de la Rambla de Barcelona i també de l’hostaleria, mentre que el seu germà gran, l’Isaac, en porta la distribució a supermercats.
“Remarco que he tancat de manera temporal, no me l’he venuda, perquè la tornaré a obrir, i estic pensant la manera de reinventar-la quan l'obri de nou”, explica el Xavier quan just ha plegat de treballar aquest divendres a la tarda. “Sí, avui no he parat de treballar en tot el dia, i he acabat a la tarda; no he apujat la persiana del mercat, però he estat a la nau que he estrenat avui a Olesa de Montserrat des d’on repartiré a partir d'ara els productes als restaurants”, comenta, i afegeix que no vol avançar les idees que té pensades per reobrir la parada.
Tancar temporalment la parada històrica de la Boqueria vol dir per al Xavier tenir temps per pensar i reflexionar sobre el que voldrà fer quan obri de nou, però també poder trencar amb la dinàmica en què estava immers. “Cada dia em barallo amb turoperadors que em porten un grup de turistes davant de la parada, i els comencen a explicar que des de la nostra parada sortien els ingredients dels plats a cuiners coneguts”, assenyala el Xavier. S’hi baralla perquè, primer, el grup li bloqueja la parada, i ningú més pot veure què és el que hi ven, i segon, perquè el Xavier sosté que ell no ha volgut mai relacionar la seva feina amb cap cuiner per treure’n un profit propi, "i llavors ho fan els turoperadors sense cap permís". La dada és que en un dia pot arribar a tenir davant de la seva parada fins a quaranta turoperadors amb desenes de turistes cada un, i a aquestes xifres cal afegir els turistes passavolants que hi van pel seu compte. “Com es pot treballar així? Com puc intentar vendre els tomàquets boníssims que tenia aquesta setmana?”, diu Xavier Petràs.
Olor de fregit
També hi ha més motius que l’han portat a fer una parada temporal de la seva parada a la Boqueria. "El menjar cuinat, preparat per menjar, que és a moltes parades; és tant així, que quan arribo a casa, la roba em fa olor de fregit". Per continuar, al mercat, el turista ho toca tot i no compra gairebé res. “Aquesta setmana, torno a dir-ho, he tingut uns tomàquets molt grossos i bons. Més de vint-i-cinc vegades al dia havia de dir als turistes que no els toquessin, que els tomàquets es compren i no es toquen”, explica Petràs. I el cas és que mentre els toquen, “s’estan menjant fregits i bevent sucs a sobre dels aliments”.
Per tot això, Xavier Petràs sosté que el mercat de la Boqueria ha evolucionat cap a un camí que no és el seu, que és el del producte de qualitat. Els temps també han canviat. “Quan el meu pare treballava, només tenia un repartidor i ja està, perquè eren molts els cuiners els que venien a la mateixa parada a comprar; ara els cuiners passen a saludar-me, però nosaltres ja els hem portat els productes al restaurant, així que jo he de tenir tres comercials, tres furgonetes i cada dia he de caçar noves vendes a restaurants”, relata Xavier Petràs.
No són temps fàcils, però Xavier Petràs té moltes idees i ganes de continuar lluitant. “Quan torni a obrir, tindré un lineal de producte de qualitat, i en voldria un altre, que no vol avançar quin serà, però que serà inèdit fins ara a la seva parada, perquè no ho havia fet mai.
El que té molt clar Xavier Petràs és que no vendrà ni crestes ni sucs ni macedònies perquè per sobre de tot hi ha la seva dignitat, comenta, i subratlla que ell no està en contra del turisme, però sí de la massificació.
Per acabar, la tancada temporal de Bolets Petràs s'emmarca en una crisi del mercat de la Boqueria. Una crisi soterrada i silenciada, que no s'encara, però que a poc a poc hi ha un degoteig de parades emblemàtiques que han dit adeu per sempre, com l'emblemàtic bar Pinotxo –que va tancar fruit d'una baralla familiar– i també del bar Direkte, del cuiner Arnau Muñío. Mentre tot això passa a la Boqueria, al mercat proper de Santa Caterina els veïns i els restauradors fan esforços perquè es mantingui com ha de ser un mercat: amb parades amb producte en cru, que s'ha de cuinar a casa, amb bars de tota la vida, com l'emblemàtic bar Juanito, i amb locals nous que s'han obert com el dels germans italians Colombo, que van obrir el Brutal. Tots dos van explicar a ARA MENGEM que havien triat instal·lar-se davant el mercat de Santa Caterina per comprar el producte a les parades.