Traspàs d'un establiment mític
Restaurants 21/02/2023

Tanca per sempre el mític Bar Pinotxo de la Boqueria per una disputa familiar

Juan Bayén, el propietari, l'ha traspassat al Bar Central, que serà el nou titular de la parada

3 min
230220VC PINOTXO BAR003

El Bar Pinotxo, del Mercat de la Boqueria, ha tancat per sempre. Durant les últimes setmanes de les sis que han durat les obres de la primera fase del mercat, tothom a les parades n’anava ple. El Pinotxo es traspassava, no tornarà a obrir després de les obres, que ja estan acabades. Però no va ser fins a la setmana passada que el gerent de la Boqueria, Òscar Ubide, en va rebre la notificació oficial de part de l’àrea de Mercats de l’Ajuntament de Barcelona: Juan Bayén, el Pinotxo, havia traspassat el bar al Bar Central.

“De traspassos de parades en tenim sempre, però, esclar, el Pinotxo és l’emblema del mercat, i hem de reconèixer que la notícia ens va agafar a contrapeu”, diu Òscar Ubide. “I mira que les obres donen maldecaps, perquè avui s’ha inaugurat la primera fase, però n’ha començat una de segona, i gestionar un mercat obert en obres és molt complex”, afegeix. Els paradistes propers del Bar Pinotxo, alguns dels quals just han reobert avui, i d’altres que ho faran demà, afirmaven que la notícia la van rebre fa uns dies “com una galleda d’aigua freda”. Preferien refugiar-se en l’anonimat, no volien dir els seus noms, ja que coneixien molt el Pinotxo, el seu nebot, el Jordi Asín, i tota la família, el fill i la dona del Jordi, i preferien no posar-se ni a favor ni en contra de cap banda. 

“Esclar, cadascú té simpatia per alguna banda, i en temes de disputes familiars ningú no s’hi pot posar, perquè el que ha passat entre ells ha de quedar entre ells”, diu el gerent de la Boqueria, que afegeix que com a mercat “el millor desig que tenim és que el nou establiment continuï amb la bona línia de sempre”. De Pinotxo només n’hi ha un, “i a nosaltres ens hauria agradat tenir-lo sempre a ell, però arribar gairebé als 90 anys al peu del canó, com ha fet ell, és una proesa, i jo mateix confesso que voldria poder jubilar-me abans d’aquesta edat”.

En Pinotxo, sempre fotogènic, al bar de la Boqueria.

Un nou propietari

Al Bar Central, els responsables declinaven fer declaracions sobre el traspàs, com també ho han fet Juan Bayén i Jordi Asín, que no han respost les trucades repetides per part d'aquest mitjà. “En una conversa informal, de passadís, em van comentar els del Bar Central que la intenció que tenien era continuar amb la carta actual del Bar Pinotxo, però subratllo que aquestes frases me les van dir com a conversa informal, i no tant com una declaració d’intencions”, continua explicant el gerent de la Boqueria, que assenyala que també li van assegurar que, quan l’inaugurin de nou, “treballaran per fer-ho tan bé com ho saben fer”. El gerent relata que tampoc li van fer cap referència sobre el nom que tindrà el nou bar. 

Ara bé, el que sí que és segur, continua explicant Òscar Ubide, és que la Boqueria retrà un homenatge a Juan Bayén. N'hi hem fet abans, sí, i l’últim va ser el del consell de savis, que són els homenatges que fem en petit comitè per a figures representatives de la cuina catalana, però ara n'hi prepararem un altre, perquè el bar està tancat”.

Juan Bayén, Pinotxo, es va jubilar a l’octubre de l’any passat després de tota una vida dedicada a la parada que va obrir la seva mare, que va arribar caminant des d’Almeria fins a Catalunya. La mare va començar al mercat venent cabeces d’all, al carrer, però a poc a poc va poder aconseguir la concessió d’una parada. El Pinotxo va guanyar-se el respecte i l’admiració de tothom per la seva manera única de servir i atendre. Tant feia les sumes dels comptes com servia les copes de cava (sempre Torelló, de Corpinnat) com preparava els cafès i els tallats marbrejats en gots de vidre de tub. El seu nebot, com a cuiner, Jordi Asín (fill de la seva germana Maria); la dona del Jordi, la María José; el fill de tots dos, el Dídac, i el seu amic, el Javi, eren els que treballaven actualment a la parada, i portaven molts anys fent-ho amb el Pinotxo. Entre els plats en què destacava el Bar Pinotxo hi havia els cigrons, el capipota, les tripes, les croquetes. I en els esmorzars, els entrepans i els croissants, sempre planxats prèviament perquè fossin calents.

stats