Embotit
Receptes 21/11/2022

La cansaladeria La Perla, de la Garriga, guanya el premi a la millor botifarra catalana

També han estat distingides les botifarres catalanes de l’Antiga Casa Jaume de Bellver de Cerdanya, de Can Cerilles de Manlleu i de Ca l’Estevet d’Ordal

ARA
3 min
Millor botifarra de Yolanda Presseguer de La Perla (La Garriga).

Catalunya ja té la primera guanyadora de la millor botifarra catalana: Yolanda Presseguer, elaboradora de la Carnisseria Cansaladeria La Perla, de la Garriga (Vallès Oriental), s’ha endut la distinció en aquesta primera edició del Concurs Nacional de Botifarra Catalana celebrat en el marc de la Fira Orígens d’Olot i que ha comptat amb el suport de la Gastroteca.

El certamen s’ha dut a terme per distingir la millor botifarra catalana elaborada d’acord amb el receptari i les referències tradicionals citades a l’Inventari de Productes de la Terra, editat pel departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El primer premi ha estat per la Cansaladeria La Perla

El concurs ha comptat amb la participació de 25 elaboradors de 18 comarques i s’ha obert a tots els professionals que treballen a les cansaladeries i xarcuteries o als petits establiments que disposessin de les corresponents autoritzacions o registres per l’elaboració de productes carnis i que fossin microempreses o petites empreses.

Un jurat format per experts en embotits i en gastronomia i per mestres xarcuters ha valorat, en el tast de deliberació, els atributs organolèptics i de qualitat puntuant-ne l’aspecte tant exterior com interior, la textura i la mossegada, a més del gust i l’aroma amb un total de 100 punts. El portaveu del jurat, Josep Dolcet, director de l’Escola de la Carn, ha comentat que els resultats del concurs han estat força ajustats i que la botifarra de Yolanda Presseguer ha superat la resta per petits matisos sobretot relacionats amb l’aroma i gust final de les botifarres, cosa que demostra que els cansaladers i xarcuters del país cuiden molt el producte i ofereixen als clients uns productes d’alta qualitat.  

Yolanda Presseguer, que ha rebut el premi de mans de Ramon Sentmartí, director gerent de Prodeca, ha presentat una botifarra amb un toc d'espècies, nou moscada, canyella, llorer, un marinat amb licor de xerès i elaborada "amb passió des de fa 28 anys quan la primera mocadera em va ensenyar a fer-la". La guanyadora ha remarcat: "És un orgull ser distingida amb aquest guardó i espero que la ciutadania s’acosti a la cansaladeria per degustar el nostre producte".

També han estat distingides les botifarres d’Antoni Vigo Pubill, de l’Antiga Casa Jaume de Bellver de Cerdanya (Cerdanya); Josep Terradellas Delgar, de Can Cerilles de Manlleu (Osona); i Enric Rosell Gili, de Ca l’Estevet d’Ordal (Alt Penedès), amb les mencions especials del jurat.

Què és la botifarra catalana?

La botifarra catalana és un embotit cuit elaborat exclusivament a Catalunya. Es tracta d’un producte fet amb les carns magres més nobles del porc, crues, ben triades i seleccionades, picades o trossejades amb ganivet i que han estat sotmeses a l’acció de les sals de curat. Després són embotides en budell gruixut de porc i posteriorment cuites en brou o en forn al vapor. La utilització de sals de curat proporciona un característic color rosat al tall.

El concurs ha estat impulsat per la Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn d’acord amb els seus objectius de promoció, foment i difusió dels oficis relacionats amb la carn i els productes carnis a Catalunya, així com pel seu propòsit de vetllar per la qualitat i la millora dels productes carnis tradicionals.

stats