Mengem  /  Receptes 15/12/2020

Francesc Font, cofundador i director general d'Incapto Coffee: “Els joves prefereixen cafeteres sense càpsules per ecologia; la població gran, per l'aroma"

La cafetera automàtica busca el seu públic en un mercat en què les càpsules s'han imposat

Trinitat Gilbert Martínez
4 min
FRANCESC INCAPTO 2

Fer cafè pot ser fàcil i net sense haver de recórrer a la càpsula, sigui d'alumini o de compostatge. Aquesta és la premissa de l'empresa Incapto Coffee, que ven màquines per a les llars que molen el cafè al moment just de fer-lo, i que lliguen la venda amb la subscripció al seu gra de cafè.

A l’estiu vau treure al mercat la cafetera Incapto, que mol el cafè al moment de fer-lo. ¿Creieu que teniu lloc en un món en què les càpsules de tot tipus sembla que sigui l’única manera de fer cafè?

Sí, i no ha sigut fàcil. Som tres socis, dos que venim del comerç electrònic, el Joaquim March i jo, i una, la Beatriz Mesas, que és barista, experta en cafè. I repeteixo no ha sigut fàcil perquè sabem que juguem contra gegants. El cas és que per crear la cafetera vam aconseguir 96 inversors, que ara tenen accions en el producte, perquè entre tots junts l’hem finançada. L’inversor més petit hi va posar 3.000 €.

La cafetera automàtica Incapto va aparèixer al mercat l'estiu passat, i està pensada per a les llars/INCAPTO

Abans d’analitzar números i cafès, per què Incapto?

En llatí voldria dir lliure; per tant, per a nosaltres dir-li Incapto Coffee és dir-ne cafè no capsulat. Buscar-hi un nom també ha estat una tasca ingent, perquè topàvem amb noms reservats, que no podíem fer servir.

La cafetera, doncs, no necessita càpsules, perquè funciona amb el gra, que en el moment que et fas el cafè es mol al moment.

Així és. Tot va venir perquè la indústria del cafè ha agafat el camí de la càpsula, i nosaltres creiem que ha de canviar. De fet, la Incapto l’hem dissenyat amb la premissa que el cafè acabat de moldre és bo per a un mateix, perquè desprèn aroma i té més sabor. A més, és bo per a la teva butxaca, perquè el preu és més econòmic que el que costa una càpsula, i, finalment, és bo per al medi ambient, perquè no generem residus.

Però ara moltes càpsules són compostables. I les d’alumini, les empreses que en fan diuen que també les reciclen. Fins i tot en fan bicicletes.

Nosaltres tenim estudis d’Ecoembes que ens indiquen que només 4 de cada 100 càpsules es reciclen. I és així, perquè és molt difícil reciclar-les per culpa del marro que hi queda a dins. Per tant, amb les càpsules d’alumini tenim un problema mediambiental important. Perquè es poguessin reciclar totes caldria fer una tasca manual que consistís a separar el marro de l’alumini.

Però les càpsules compostables es degraden i es converteixen en orgànic.

Sí, però d’entrada causen residus. I a més fan malbé el cafè, perquè l’oxiden. Per això un cafè d’una càpsula compostable no té aroma ni sabor.

Llavors només la vostra cafetera fa un bon cafè. El model de cafetera italiana tampoc no el salves?

No, la nostra cafetera no és una innovació, perquè les cafeteres automàtiques ja existeixen al mercat des de fa temps. Només és que es venen a un preu que no és el nostre, que costa 249 €. Fins ara eren molt cares, tenien un disseny molt gran, eren difícils de tenir a les llars. La nostra està pensada per a les cases. I li asseguro que l’aroma i el gust que desprèn un cafè fet amb la Incapto és incomparable amb les altres cafeteres. Només cal tenir en compte l’olor que queda a casa quan s’ha acabat de fer. ¿Amb quina cafetera aconsegueixes olor de cafè? Pel que fa al model italià, la idea amb què treballa és semblant a la nostra, només que ja tens molt el cafè quan fas la cafetera. La Incapto mol al moment al gra.

Abordem el preu. Dius que hi ha diferències de preus importants.

Amb les càpsules estem pagant entre 0,40 € mínim per cafè. Amb el cafè en gra que nosaltres oferim, amb la venda de la cafetera, 0,15 €. Per tant, en un quilo de cafè en càpsula pagues 70 €, mentre que amb el cafè en gra, entre 20 i 25 €.

Dius que el cafè en gra el veneu juntament amb la màquina?

Sí, perquè s’hi ha de fer una subscripció amb la cafetera, que inclou comprar-nos el cafè. Considerem que la població ha augmentat el seu coneixement sobre la varietat de cafès, que l’aprecien, i volem ajudar en aquest aprenentatge amb la venda també de varietats aràbiques, que estan cultivades a més alçada i just per això contenen menys cafeïna, perquè el gra no li cal protegir-se tant dels insectes, com passa amb altres varietats.

Per tant, la cafetera té un cost de 249 € però després cal sumar-hi el preu de la subscripció per la compra del gra de cafè?

Sí, però la subscripció és de 20 € al mes, en què entra un quilo de cafè, de disset especialitats diferents amb què comptem, i per tant et permet 120 consumicions. També tenim subscripcions de 12 € per als que fan més cafès fora de casa.

Els números els tens clar.

Esclar. Mira, si prens quatre cafès al dia a casa et dic que en un any t’estalvies aproximadament 300 € respecte a les cafeteres de càpsules.

Per acabar, quin és el públic que té la vostra cafetera?

Tenim població de 50 anys cap amunt, i també aspirem a la gent jove, que ha començat a prendre cafè amb càpsula i, per consciència mediambiental, s’ha passat a la cafetera italiana. En canvi, la població més gran sabem que aprecia la cafetera per l’aroma, pel sabor. La gent jove la prefereix per protegir el medi ambient. És curiós, però hi ha un xoc intergeneracional d’interessos diferents, perquè els joves prefereixen cafeteres sense càpsules per ecologia; la població gran, per la qualitat de la beguda.

stats