Llibres
Mengem 31/05/2021

L’ARA ofereix dos llibres de cuina mediterrània

Els llibres es poden aconseguir a la botiga web de l’ARA del 29 de maig a l’11 de juny

2 min
Portada del llibre "L'odissea culinària"

“Sempre m’ha interessat la cuina mediterrània. Per documentar-me, durant una vintena llarga d’anys, vaig viatjar per tota la Mediterrània, de Portugal a Espanya, d’Occitània a Itàlia, fins a Grècia i les seves illes, de Turquia al Pròxim Orient, fins a Egipte i el Magrib. Aquests viatges van ser una veritable odissea, plena d’anècdotes, ja que solia anar sempre a les cases: m’interessaven les receptes tradicionals i la saviesa dels que les feien. Tinc records meravellosos de Xipre, Creta, Lisboa o Marràqueix, on van cuinar per a mi plats que no es troben als restaurants. A Creta, en Mimi, un exmariner que tenia un restaurant, em va presentar un conjunt de plats tradicionals de totes les illes que havia visitat. I no em va voler cobrar res! Això és l’hospitalitat mediterrània. Amb tant de material acumulat i amb tantes vivències em vaig adonar que moltes d’aquestes eren més interessants que les receptes. Per això quan el cuiner i amic Enric Herce em va oferir col·laborar al seu projecte de L’ odissea culinària no vaig dubtar ni un moment. Ell faria les receptes i jo n’explicaria el context cultural històric i fins antropològic”, explica Jaume Fàbrega, gastrònom, escriptor i historiador, exprofessor de gastronomia de la UAB. Així es va coure el llibre L’odissea culinària, viatges per la gastronomia de la Mediterrània

Jaume Fàbrega també és autor de La cuina de la Costa Brava i el Pirineu de Girona, un extens receptari que conté un munt de propostes a mig camí entre la tradició i la modernitat d’una cuina farcida, macerada o amanida amb olors i gustos que formen part de la nostra memòria col·lectiva. A més, aquesta publicació també inclou un estudi del turisme a la costa i el seu impacte en la gastronomia, informació de matèries primeres per cuinar, de les DO (Denominació d’Origen) i de les IGP (Indicació Geogràfica Protegida), de vins i campanyes enogastronòmiques per difondre plats i productes. “És un llibre de receptes amb valor afegit”, sintetitza l’autor, Jaume Fàbrega.

Els dos llibres, L'odissea culinària, viatges per la gastronomia de la Mediterrània (29,00 €) i La cuina de la Costa Brava i el Pirineu de Girona (26,50 €), publicats per Viena Edicions, es poden obtenir del 29 de maig a l'11 de juny en aquest enllaç

stats