Vins i caves 26/08/2018

10 propostes d’enoturisme o com les vinyes atreuen turistes

Aquesta temporada de verema molts cellers organitzen activitats per a tota la família

Trinitat Gilbert
5 min
Cada vegada més persones s'interessen per l'enoturisme.

Si a les etiquetes dels vins hi cabessin més lletres, potser l’enoturisme no s’hauria inventat, perquè tothom llegiria com és el vi que beu. Com que no és així, l’enoturisme ha aconseguit en pocs anys atreure visitants a les vinyes, on coneixen la filosofia dels cellers, generen una activitat econòmica i alhora creen la “síndrome del celler visitat”, tal com l’anomena l’enòloga Anna Espelt, del celler Espelt de la DO Empordà. “És la síndrome que provoca il·lusió quan et trobes els vins que has conegut al mateix celler a les cartes dels restaurants”, explica Espelt. D’aquesta síndrome els experts en màrqueting en diuen fidelització de la marca.

Sigui com sigui, a casa nostra l’enoturisme va a l’alça “des de fa uns quatre anys”, segons el sociòleg Lluís Tolosa. Tant és així que els cellers organitzen activitats per a tots els gustos i públics, inclosos els familiars. Visites de les vinyes amb 'segways', quads, 4x4, bicicletes elèctriques, cavalls, carruatges, globus, avionetes, helicòpters, així com representacions d’obres de teatre, recitals de poesia i concerts en són algunes. Ara bé, "mentre a Catalunya els cellers es pregunten encara avui com atreure enoturistes, Napa Valley, als Estats Units, ja està en el debat de com frenar la saturació", continua Tolosa.

A continuació us proposem 10 activitats per practicar enoturisme a casa nostra durant aquesta temporada de verema.

DO EMPORDÀ

1- Celler Espelt

Celler EspeltCada matí el celler organitza un esmorzar entre vinyes amb els vins del celler. Qui vulgui, també es pot quedar a dormir en un apartament al mateix celler, envoltat de vinyes. I entre les pròximes activitats destacades hi ha la del 15 de setembre, quan el celler organitza una festa de la verema a l’antiga, que consistirà a recollir el raïm a mà, transportar-lo amb semals, trepitjar-lo amb l’ajut dels peus i, després, tastar-ne el primer most. Quan aquesta feina s’acaba, comença un esmorzar “de veremador”, tal com l’anomena l’enòloga Anna Espelt.

DO PLA DE BAGES

2- Celler Abadal

Celler AbadalEl silenci és una experiència, tal com el proposa el celler Abadal, que promou una activitat per disfrutar-ne mentre es degusta el vi i es contemplen les vinyes. Segons Anna Castillo, responsable d’enoturisme del celler, “és la màxima connexió entre el vi, les persones i la natura”.

Els cellers organitzen activitats per a tots els públics durant la verema.

DO CONCA DE BARBERÀ

3 - Vins de Pedra

Vins de Pedra“Les visites al nostre celler són molt especials, perquè les comencem als baixos d’una de les torres de la muralla medieval, que és el lloc on jo vaig començar a fer vins”, explica Marta Pedra, del celler Vins de Pedra de Montblanc. A partir d’aquí, la visita a la torre, de 7 plantes, combina vi, història i cultura. Tot plegat acaba al capdamunt de la torre amb el tast de vins. L’activitat està prevista per als dissabtes, diumenges i festius.

DOQ PRIORAT

4 - Celler Marco Abella

Celler Marco AbellaEntre les activitats que organitzen, que es personalitzen segons el que demana el grup, hi ha la dels tastos verticals d’un mateix vi, que vol dir que es tasta la mateixa referència de vi, fet en anys diferents. També hi ha una caminada entre les vinyes i per dins del celler amb el tast final, així com l'opció 'premium', que és el tast dels vins a la mateixa vinya juntament amb un pica-pica de productes de proximitat. “L’enoturisme agrada perquè els visitants s’emporten una experiència viscuda, que és la d’haver estat al teu celler, conèixer les persones que fan aquell vi i, sobretot, tastar els vins al mateix lloc on s’elaboren”, opina Olívia Bayés, copropietària del celler, juntament amb David Marco.

5 - Celler Vall-Llach

Celler Vall-LlachEls dissabtes són els dies de les activitats enoturístiques, que consisteixen a visitar els dos edificis de Vall-Llach, un celler que és referència a la DOQ Priorat i a Catalunya, i que va ser impulsat pel cantant Lluís Llach juntament amb el notari Enric Costa. “El més especial que fem és la visita a la sala de botes, dedicada al poeta i escriptor Miquel Martí i Pol”, explica l’enòleg Albert Costa. "Actualment estem arreglant un edifici del celler per fer-hi més activitats, com maridatges, i també treballem en el projecte d’un futur hotel que tenim projectat sobre les tines de fermentació”, explica Costa.

DO PENEDÈS

6 - Celler Albet i Noya

Celler Albet i NoyaQuan comença la verema, el celler organitza la visita 'Els racons de la verema', que consisteix a anar a la vinya, collir raïm perquè els visitants se l’emportin a casa i explicar, dins del celler, com es fa el vi, a més de tastar el most que s’està fermentant a les tines. Paral·lelament a aquesta activitat, pensada per a adults, les criatures també van a les vinyes, juntament amb uns monitors, cullen raïm, el trepitgen amb els peus i es fan la seva pròpia ampolla de most amb una etiqueta dissenyada per ells mateixos. L’activitat es fa tots els caps de setmana a partir del 25 d’agost, fins que s’acaba la verema a mitjan setembre.

La degustació de vins és una de les principals ofertes dels cellers.

DO COSTERS DEL SEGRE

7 - Celler Castell del Remei

Celler Castell del RemeiEntre les propostes més destacades del Celler Castell del Remei hi ha la gimcana, prevista per al diumenge 16 de setembre al matí, que consisteix a passar proves d’habilitat per descobrir misteris de la verema del celler. A més, el diumenge 14 d’octubre, també al matí, hi tindrà lloc la festa major: “L'hem mantingut i l'hem potenciat des del 2015, en record de l’antiga colònia agrícola que havia sigut Castell del Remei”, explica l’enòleg Tomàs Cusiné. Amb entrada lliure, totes les activitats habituals en les festes majors, incloses les sardanes, tindran com a escenari les vinyes. A part d’aquestes dues dates previstes, cada divendres, dissabte i diumenge fins al dia de la Diada es pot anar a tastar vins a la terrassa de l’estany del Molí a la 'gastrovan', una caravana de menjars i begudes.

8 - Celler Castell d’Encús

Celler Castell d’EncúsLa vinificació a l’exterior del celler, amb cups de pedra del segle XII, és l’atractiu principal de la visita enoturística al celler Castell d’Encús, que impulsen a partir del 15 de setembre fins a l’octubre durant els caps de setmana. “Ho fem amb el raïm veremat, tal com feien els monjos fa 900 anys”, explica Ignasi Pinedo, del celler. L’experiència, singular, fa entendre la història de la vinificació durant els diferents temps de la història.

ALTRES IDEES:

9 - Verema Solidària

El 22 de setembre la iniciativa Verema Solidària té previst una verema al celler Can Ràfols dels Caus (DO Penedès), a més d’una visita guiada i un tast dels vins del celler. “Els participants han fet una donació solidària, a través de la web, que els permet la possibilitat de participar en les veremes organitzades sempre que hi hagi places disponibles. Els diners van a parar a Càritas de Falset i als Amics de la Gent Gran del Garraf”, explica Jordi González, responsable de l’acció al territori. Verema Solidària va néixer el 2016, impulsada per l’enòleg Rubèn Parera, de Finca Parera, per donar suport a les persones vulnerables del territori.

10 - Un bany en una piscina de vi

The Wine Bath Experience és una de les experiències que suggereix l’'spa' urbà Aire Ancient Baths, que consisteix a submergir-se en un bany de vi, que omplen de raïm de la Ribera del Duero. La piscina és un antic pou de marbre del segle XVII, un espai ideal per nodrir-se la pell amb les propietats antioxidants del raïm. Aquesta activitat es pot fer cada dia de la setmana.

stats