Vins i caves 16/11/2018

És l’hora del vi novell

Ja es pot tastar l’explosió de sabor de les primeres ampolles del raïm collit fa unes setmanes

Jordi Bes
5 min
Les ampolles de vi novell al Celler de Gelida

BARCELONAEls vins solen fer-se esperar. Cal ser pacients durant mesos, o fins i tot anys, fins que culmina el procés d’elaboració iniciat amb la collita del raïm, però hi ha una excepció. Ara al novembre és quan s’enceta el vi novell, que és el primer que es pot tastar després de la verema acabada tan sols unes setmanes abans. Aquest marge de temps tan curt s’experimenta directament a la copa. Quan es degusta, es percep una explosió de fruita i frescor al paladar, just al contrari que un vi envellit que ha madurat en una bota.

L’arribada del novell és tot un esdeveniment que a França han convertit en un ritual amb el Beaujolais Nouveau. A partir del tercer dijous de novembre, els supermercats de tot el país s’inunden d’aquest vi, que també és el que estrena la nova anyada amb el lema 'Le Beaujolais Nouveau est arrivé!'. Hi ha una gran expectació perquè és el primer resultat tangible de la verema.

Aquí també s'elabora vi nou. Tradicionalment les masies que ja tenien novell col·locaven una branca de pi acabada de tallar a l’entrada, un símbol que encara perdura. A Barcelona, al Celler de Gelida del barri de Sants, la renoven cada any pels volts de Sant Martí, l’11 de novembre. És una data assenyalada per al vi nou, com mostra la dita que diu que 'per Sant Martí mata el porc i enceta el vi'.

La branca de pi acabada de tallar ja penja a l'entrada del Celler de Gelida

S’havien celebrat moltes festes per Sant Martí, però ara no desperta la il·lusió que genera el Beaujolais. Tot i això, nou cellers catalans s’han conjurat amb l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) per trencar aquesta dinàmica i facilitar que tothom sigui partícip de l’anhelat moment d’obrir el primer vi de l’any.

Una de les poques oportunitats de tastar-ne diverses mostres és aquest dissabte al Palau Robert, on els nou cellers ofereixen degustacions del novell que embotellen. Tots són de denominació d’origen i els tiquets valen un euro. La fira se celebra per segon any consecutiu amb la idea de “traslladar l’eufòria del vi nou acabat” a tothom, detalla Jaume Martí, de la Cooperativa de Bot (DO Terra Alta), on elaboren els Sant Josep Vins. Defensa que el novell “és el sabor més primari del vi, el més genuí, el més original”. Hi sol predominar la sensació de fruita i habitualment té un grau alcohòlic més baix que un de convencional. Tot plegat el fa un vi sense complicacions i més fàcil de beure, sempre amb moderació.

Martí reivindica que tastar-lo pot ser una bona manera d’endinsar-se en el món del vi per a qui no s’ha atrevit encara a fer-ho, però també defensa que pot resultar interessant per a algú que ja ha fet el pas però el desconeix. “Si t’agrada el vi i no assaboreixes aquest primer escaló, t’estàs perdent alguna cosa”, sosté. A Sant Josep Vins participen en la festa del Palau Robert amb el Novell de Bot, que elaboren només amb garnatxa negra, una varietat autòctona amb la qual es pot apreciar perfectament la fruita. Per enllestir aquests vins es tarda entre 40 i 70 dies entre la collita del raïm i l’embotellament, i el moment òptim per gaudir-los és en els dos o tres primers mesos després de l’elaboració.

Conèixer el cicle del vi

Les bodegues també creuen que cal apostar pel novell perquè tothom tingui present “que el vi té uns cicles”, explica Josep Maria Tegido-Mallart, soci i un dels responsables del Celler Cooperatiu Espolla (DO Empordà). “El novembre tradicionalment és quan apareix el primer de l’anyada”, recalca. És una manera de promoure que un país que acumula segles elaborant vi no sigui aliè a les fases de la vinya i el celler.

En els últims anys s’havia perdut “una mica la il·lusió” pel novell, reflexiona Martí, pel fet que a vegades no s’havien tingut gaires contemplacions a l’hora de vendre’l. Ara els cellers aposten per oferir un vi nou que sigui de qualitat, sovint embotellat, i que resisteixi el pas dels mesos. A la masia de Can Calopa de Dalt, a Collserola, l’únic indret dins del municipi de Barcelona on hi ha vinya i es fa vi, ja van celebrar una festa del novell el cap de setmana passat. Els assistents han pogut degustar dos novells negres: un de garnatxa i un de samsó. Per a Íñigo Haughey, que és enòleg i responsable de producció a Can Calopa, celebrar l’arribada del novell “és un començament” amb la idea de “marcar el camí” a seguir. Recorda que els últims anys l’estrena del vi nou s’havia posat en pràctica també aquí amb el Beaujolais francès. “Per què no fem el mateix que abans es feia sempre per Sant Martí?”, es pregunta.

Ser els primers d’Europa

El bodeguer del Celler de Gelida, Toni Falgueras, defensa que queda molt de recorregut per aprofitar l’atractiu del novell. Queden enrere els anys en què fins i tot es va celebrar una festa a El Molino per donar-li la benvinguda, o es feia un acte a la Generalitat, però creu que a Catalunya hi ha un tret diferencial que podria permetre situar-se al capdavant del continent. “El vi novell està en millors condicions per poder ser el primer vi d’Europa”, assevera.

Tastant el vi novell amb porró

El Beaujolais francès cada any arriba amb una exitosa campanya de màrqueting al darrere. Catalunya podria instituir com el tret de sortida de la venda del novell l’11 de novembre, uns dies abans que el tret de sortida del Beaujolais. Les condicions climàtiques també faciliten que aquí el raïm es culli abans i, per tant, el vi es pot enllestir amb anterioritat. “Podem tenir el primer vi d’Europa perquè estem a baix de tot, i això ho podem explicar a tot el món”, subratlla Falgueras, si bé creu que caldria posar tothom d’acord per no oferir-lo abans de Sant Martí.

Al Celler de Gelida ja fa dies que anuncien que tenen vi nou. Amb els castellers de Sants van penjar la branca de pi a l’entrada de l’establiment el 9 de novembre i s’hi estarà tot l’any, fins que la renovin. A més de Sant Josep Vins i el Celler Cooperatiu Espolla, al Palau Robert deixen tastar el novell aquest dissabte Carles Andreu, Portell Vins i Caves i Vins Petxina (amb vins de la DO Conca de Barberà), Celler Masroig (DO Montsant, al Priorat) i el Celler Cooperatiu La Granada, Maset i Covides (DO Penedès). Aquest últim s’ha afegit aquest any a la convocatòria, que no és l’única per celebrar l’arribada del vi nou: aquest mateix dissabte fan la seva pròpia al Celler Masroig i l’Embutada a Tarragona. Vila Viniteca també organitza des del 1994 una altra festa que enguany serà el pròxim dijous al barri de la Ribera de Barcelona amb una trentena de cellers.

stats