Sequera

Comença la verema més primerenca de la història

La vinya ha patit de manera molt profunda els estralls de la sequera i això s'ha traduït en raïm sense polpa i collites avançades

2 min
Treballadors i temporers del celler Gramona el segon dia de la verema mes primerenca de la historia de la DO Penedès.

El celler Gramona (escumosos Corpinnat i vins tranquils a la DO Penedès) ha començat aquesta setmana la verema de les varietats pinot noir i chardonnay. Concretament, ha començat el 26 de juliol, just un dia abans que l’any passat. Cada any l’ha anat avançant, perquè en els últims tres anys la vinya ha patit com mai els estralls de la sequera, perquè la pluja ha estat escassa.

Les dates d’inici de la verema ho justifiquen, però és que encara hi ha més senyals del patiment de la vinya. Ho explica l’enòleg Roc Gramona: “El gra de raïm és tan petit que gairebé no té polpa. Tot és pell i pinyol”, explica. Aquest fet vol dir que quan els gotims de raïm arriben al celler, les dificultats per elaborar-ne vins serà màxima, perquè si no hi ha polpa, no se’n pot treure suc. Gramona assegura que “serà molt difícil poder fer vins i escumosos de la qualitat que nosaltres busquem, si no hi ha polpa de raïm”, i afegeix que, amb una visió realista, hi ha varietats de raïm que tenen plantades que saben que les han d’arrencar, perquè no aguanten la climatologia. “Amb tota la pena, les vinyes de pinot noir les arrencarem després d’aquesta verema, perquè queda clar que no aguanten aquesta climatologia que estem vivint: el seu rendiment és molt petit”. Tan petit que Gramona preveu que enguany la verema tindrà un 50% menys de rendiment i que, per contra, serà molt intensa, perquè amb la calor el raïm madura amb rapidesa, de manera que a finals d’agost preveuen tenir enllestida tota la verema de les 150 hectàrees de vinyes que tenen.

A la mateixa DO Penedès i d’escumosos Corpinnat, Toni de la Rosa, del celler Torelló, explica que ells començaran la verema la setmana vinent, també uns dies abans que altres anys. Veremaran les vinyes de chardonnay i també de malvasia, una altra de les varietats que també pateixen la sequera. En el seu cas, la previsió és que enguany cullin entre un 30% i un 50% menys de raïm que altres anys. Tot just ara ho preveuen, quan tenen els ulls posats en la setmana vinent, quan es posaran a collir el raïm.

Diferències entre denominacions d'origen

Per continuar, l’Institut Català de la Vinya i el Vi afirma que la falta d’aigua, per la falta de pluja en la tardor del 2022 i en la primavera del 2023, varia segons les denominacions d’origen. Les vinyes de les DO Costers del Segre, Terra Alta, Conca de Barberà i la part nord de la DO Tarragona no estan tan afectades per la sequera, i les pluges del maig i el juny hi han tingut un efecte més positiu que a la resta de les denominacions d’origen. Malgrat tot això, està clar que la verema del 2023 estarà marcada per l’estrès hídric que ha patit la vinya.

stats