Nutrició i salut 11/04/2022

La xocolata, endorfines que generen plaer (i protecció per al cervell i el cor)

L'aliment, protagonista de la Pasqua, també pot crear dependència fisiològica si se'n fa un consum excessiu

2 min
La xocolata és la protagonista de la Pasqua

La xocolata, protagonista de la Pasqua, és el dolç amarg que pot fer millorar l’estat anímic. Els culpables són dos compostos químics, la feniletilamina i l’anandamida, que estan relacionats amb “l'efecte plaent, la relaxació i la sensació de benestar, creats per l’alliberament d’endorfines”, afirma la doctora en nutrició Anna Costa. Així doncs, recórrer a la xocolata per combatre l’avorriment o la tristesa té base científica, “perquè quan consumim un derivat del cacau es pot combatre puntualment una emoció negativa”, diu Costa. El cacau també conté uns compostos que tenen funció antioxidant, els flavonoides, que contraresten la presència a l’organisme de radicals lliures i, per tant, “el seu consum ajuda a protegir-nos de malalties cardiovasculars i també de les cerebrovasculars”.

La feniletilamina i l'anandamida, com també dos components més, el magnesi i la teobromina, es relacionen també amb la dependència fisiològica que causa el consum de cacau, i els seus derivats, com és la xocolata. El magnesi, present en quantitats importants al cacau, “pot contribuir a una estabilització dels nivells de glucosa en sang”, i també podria reduir “la intensitat dels símptomes premenstruals en les dones”. Per la seva banda, la teobromina es considera semblant a la cafeïna del cafè, però amb una potència estimulant del sistema nerviós molt inferior. “En una tauleta mitjana n’hi ha uns 200 mg mentre que en una tassa de cafè entre 85 i 100 mg”.

Sobre els beneficis per al cervell i el cor, l’explicació està en els flavonoides, que tenen funció antioxidant i, per tant, ajuden a lluitar contra la presència de radicals lliures. Dit amb altres paraules, “el consum de cacau podria ajudar a protegir-nos de malalties cardiovasculars i cerebrovasculars, a més de malalties neurodegeneratives”, comenta la doctora en nutrició.

Perquè el consum de xocolata sigui beneficiós en lloc de perjudicial (els sucres i els greixos també són dos components ben presents, i coneguts), la recomanació és triar xocolata amb un alt percentatge en cacau, que tindrà pocs sucres afegits; consumir-lo de forma setmanal, “i no diària”, i en el cas que se’n vulgui menjar cada dia, “el consell és ingerir-ne d’uns 8 a uns 20 o 25 grams com a màxim”, conclou Anna Costa.

stats