Menjar 100 grams de crucíferes vol dir prendre més calci del que hi ha en un got de llet
Us expliquem 7 receptes per cuinar unes verdures molt preuades en la nutrició
Les crucíferes aporten a l’organisme més calci en una ració d'un plat que un got de llet. I el calci no és l’única propietat biodisponible, sinó que també ho són la vitamina C i el ferro, afirma la nutricionista i doctora Anna Costa, que es basa en dades de la plataforma BEDCA, que analitza amb detall aquesta família de plantes, de la qual formen part les cols, els bròquils o els bròcolis.
“Un percentatge molt alt del calci que aporten les crucíferes traspassa la barrera intestinal”, i per això se’n diu tècnicament “calci biodisponible”, diu la nutricionista. Amb dades concretes, Costa diu que del calci present en el bròquil (en 100 grams, 93 mg) se n'aprofita un 69%. Per tant, "si ens mengem la part comestible del bròquil com una ració de verdura d'un àpat del dia, n'aprofitem el doble de la quantitat de calci present en un got de llet, d'uns 200 ml, de la qual només 80 mg als ossos", afirma Costa, que afegeix que “això no vol dir que no estigui bé beure un got de llet, perquè certament pot ser més fàcil i ràpid, però sí que cal tenir en compte que no és l’únic aliment que aporta calci ni l’únic que n’aporta en quantitats importants, perquè les crucíferes n'aporten en més proporció”.
Per aquestes bones propietats nutricionals i també perquè és una verdura d'hivern, en plena temporada us revelem algunes receptes per cuinar-les a casa.
Mireu la recepta aquí
Mireu-la aquí
Mireu-la aquí
Mireu-la aquí
Mireu-la aquí
Mireu-la aquí
Mireu-la aquí