I si la ciència assegurés que menjar xocolata dona felicitat?
Menjar-ne augmenta els nivells de serotonina, l'anomenada popularment 'hormona de l'humor'
Si sou dels que mengeu xocolata per ser feliços o més feliços, la ciència us dona la raó. La xocolata negra (atenció!, la negra) "augmenta els nivells de serotonina", afirma la professora del Màster de Nutrició i Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Sílvia de Lamo. La serotonina es coneix popularment com 'l'hormona de l'humor', i per això ingerir xocolata negra augmentaria el sentiment de felicitat.
Però els beneficis de la xocolata negra no s'acaben aquí. De totes, és la que es considera saludable perquè té un percentatge més alt de cacau. I, per la seva banda, el cacau és ric en polifenols, que tenen un gran poder antioxidant.
Per entendre la importància d'aquesta qualitat antioxidant cal valorar un altre concepte, els radicals lliures, que diàriament envelleixen les cèl·lules de l'organisme. I ho fan per mil i un motius: per l'exposició al sol, per mals hàbits alimentaris, per beure alcohol, pel tabac i, fins i tot, per un exercici esportiu desmesurat. Si ingerim aliments antioxidants combatem els radicals lliures. Dit amb altres paraules, menjar aliments antioxidants seria com lluitar contra l'envelliment prematur.
Seguint amb els tipus de xocolata, el xocolater Enric Rovira explica que la xocolata blanca conté cacau i també greix, que prové de la mantega de cacau. Per la seva banda, la xocolata negra de 90% de cacau “conté un 45-55% de mantega de cacau, un 10% de sucre i opcionalment hi ha vainilla o bé un emulgent”, diu Enric Rovira, creador de les rajoles de xocolata en forma de l’anomenada flor o rosa de Barcelona (la rajola dels carrers, creada per l'arquitecta Josep Puig i Cadafalch, en un primer moment per a la casa Amatller de Barcelona).
Per la seva banda, el dietista-nutricionista David Gasol alerta que la xocolata "té un punt addictiu perquè és un estimulant".
De fet, perquè la xocolata fos saludable s'hauria de menjar cacau pur, que "és amarg", i "no és el que la gent busca en una xocolata", diu el nutricionista. Fins i tot en una xocolata amb un 90% de cacau hi ha un 10% de greixos i sucres: "Puntualment no passa res, però menjar-ne de forma constant no ho recomanaria", afirma Gasol.
Per acabar, la CNN va assegurar recentment que a l'hora de menjar xocolata negra la mesura és important. "És cert que és saludable, però menjar-ne massa també és ingerir greixos i sucre", afirmava.
Per tot plegat, la proporció d'ingesta recomanable ideal seria de 20 grams al dia, és a dir, 2 quadrats d'una rajola.
Per a més informació sobre el poder nutritiu de la xocolata, recupereu la lectura de l'article "Xocolata nutritiva".
Mossegades nutricionals
Segons Lluís Riera, director de la consultora de seguretat alimentària SAIA:
- La mantega de cacau no provoca colesterol, perquè és un greix d’origen vegetal, que, al seu torn, conté proporcions altes d’àcid esteàric, que és un àcid gras que té poc efecte a l’hora d’augmentar els nivells de colesterol.
- Aporta minerals com el magnesi, el fòsfor, el ferro i el zinc (en quantitats considerables en rajoles a partir d’un 70% de cacau).
- També aporta vitamina E, que també aporta antioxidants, com els polifenols.
- A l’hora de triar la rajola de xocolata negra, la recomanació és la que té el sucre al final de la llista d'ingredients. Malgrat això, l’aportació calòrica tant en un cas com en l’altre, “serà molt semblant”.