Nutrició i salut 14/07/2018

Per què la cervesa (com tot l’alcohol) fa passar la set al moment però deshidrata?

Les begudes alcohòliques provoquen diüresi i actuen com a vasodilatadors

Trinitat Gilbert
1 min
Per què la cervesa (com tot l’alcohol) treu la set al moment però deshidrata?

La cervesa fa passar la set momentània. Malgrat això, aquest poder instantani que té la beguda, com que és una beguda alcohòlica, "el que fa en realitat és deshidratar", afirma el dietista nutricionista David Gasol.

Per què deshidrata a llarg termini? Perquè "estimula la diüresi. És a dir que necessitarem fer miccions constants i, per tant, perdrem líquids". I alhora "perquè la cervesa actua com a vasodilatador, i per la sudoració també perdrem líquids", sosté Gasol.

Com totes les begudes alcohòliques, la cervesa també afecta fetge i ronyons, "i per això no seria una opció de beguda saludable si se'n fa un abús", matisa el dietista. I el terme 'abús' és important, perquè els estudis sobre les conseqüències negatives sempre es fan quan hi ha una ingestió excessiva.

Sobre l'alcohol, en general, dos coneguts germans bessons metges i presentadors del programa de ciència de la BBC, Christopher i Alexander Van Tulleken, van voler demostrar el 2015 que beure'n diàriament dos gots o, de cop, el cap de setmana, els 14 gots acumulats, provocava el mateix, que el fetge Ara bé, d’entrada qui s'emborratxava era el germà que es bevia les 14 copes de cop.

Per conscienciar sobre el valor cultural de les begudes alcohòliques i contra les borratxeres gratuïtes, el sommelier Josep Roca, d'El Celler de Can Roca, és un dels que més ha apostat per ensenyar a beure des que es neix. Llegiu un article sobre això aquí.

stats