L'alimentació variada ha deixat de ser saludable?
La mala interpretació, amb la inclusió d'aliments de tot tipus, obliga a replantejar el concepte
L’alimentació variada ha deixat de ser la més saludable si s’entén que "cal menjar tots els productes envasats que hi ha al supermercat", afirma la dietista-nutricionista Martina Ferrer.
Seguint aquest fil, el dietista David Gasol apunta també a la idea de redefinir què vol dir "alimentació variada", perquè no s’interpreti que cal menjar de tot el que existeix. "La definició precisa és que cal menjar aliments de veritat, els que ens dona la natura: cereals, verdures, llegums, carn, ous i peix, i amb la proporció adequada", afirma Gasol.
A la Universitat de Ciències de la Salut de Houston, la professora d’epidemiologia Marcia de Oliveira Otto assegura, com relata un article publicat al 'Time', que els estudis que preguntaven a la població quin nombre d’aliments diferents menjaven demostraven que també incloïen els menjars no saludables, els snacks processats, els pastissos i els dolços.
La raó podria ser que la població entén d’una altra manera el concepte: "Hem passat del context d’una malnutrició a una sobrenutrició", diu la professora Otto. I és en aquest context en què es creu que "alimentació variada" vol dir incloure tot tipus d’aliments, inclosos els que no són saludables.
Dit amb altres paraules, el concepte continua sent correcte sempre que s’entengui que s’ha de menjar els grups d’aliments imprescindibles: vegetals, fruites, llegums, cereals integrals, greixos saludables (olis).
Per acabar, el 2011 la Universitat de Harvard va difondre de manera ben gràfica aquesta teoria, amb un dibuix que representava un plat [vegeu-lo a baix] i l'omplia amb els diversos aliments distribuïts. La meitat, vegetals i fruites. Un quart, per als cereals integrals. I l'altre quart, per als proteïnes de bona qualitat (peixos, pollastre, llegums i amb la recomanació de limitar la carn vermella i evitar les carns processades).