Ni un dia a casa

Restaurant Sa Lola: el far gastronòmic de Blanes

Un establiment d'alta cuina a preus accessibles

3 min
L'equip del restaurant Sa Lola al passadís del local.
  • Adreça: passeig Pau Casals, 59 (Blanes)
  • Carta: menú degustació original
  • Obligat: els farcellets d’ou ferrat amb patates i bacó
  • Vi: varietat 
  • Servei: ràpid i eficaç
  • Local: amb grans vistes al mar
  • Preu per persona: 48 euros

Són tres amics amb trajectòries diverses al món de la gastronomia. L'Albert, tota la vida amb els germans Adrià. El Rafa va començar al restaurant familiar al Poble-sec i va agafar més bagatge també a les cuines dels Adrià. I la Michelle, amb passat hostaler, però amb feines diverses com a hostessa de vol o dissenyadora de roba vintage. Un dia, aquest trident va decidir fer alguna cosa junts. "Tenim una edat i si perdem la vida treballant, que sigui per a nosaltres", es van dir tots tres. Pels recursos econòmics que tenien, obrir un local a Blanes era el més factible. Així va néixer Sa Lola l’any 2012, i en ple passeig Marítim. La base del local es va gestar amb la idea de crear un restaurant on ells mateixos volguessin anar i gaudir-ne. El Rafa, com a xef principal, es va embarcar en la tasca d'idear una carta que desafiés les convencions i despertés els sentits. La Michele, amb la seva experiència en disseny, es va encarregar de donar vida a l'espai i va dotar cada racó d’un ambient acollidor. I l'Albert, amb la seva innata habilitat per a l'hospitalitat, sabia que la sala seria la seva zona de confort.

En començar també tenien clar que no volien ser un restaurant lligat als productes de temporada. "Així som més lliures, som atemporals", diu l'Albert, ja que els permet així la llibertat d'experimentar i sorprendre els seus comensals. I afegeix: "També volem ser un restaurant estrella Michelin de baix cost", un restaurant d'alta cuina a preus accessibles. Per això ofereixen un menú degustació per només 48 €, amb un festí de sabors i textures que comença amb l'amanida de tomàquets amanits amb granissat de xerris transparents, gelat de formatge idiazàbal i anxoves. Tot seguit arriben els llagostins arrebossats amb cornflakes i salsa dolça de xili. Un dels plats més emotius i simbòlics del Sa Lola és l'ou ferrat amb patates i bacó, i està presentat en forma de farcellets. "Quan els mossegues, t'han d'explotar a la boca", ens indica l'Albert.

Admirable el brioix de crema, que és l'avantsala d'un dels plats estrella: el jarret de xai al tenduri, una barreja d'espècies. Rematem el menú amb la costella de porc ibèric a la barbacoa i el cornet de patata amb bistec tàrtar. De postres, una versió de Ferrero Rocher, meravellós i original, que faria desfer la mateixa Isabel Preysler. La darrera copa de vi, un Torre del Moro de la Terra Alta, que acompanya el menú degustació, encén el foc de les confessions de tots tres. Assumeixen, sense vergonya, que el títol del restaurant va sorgir de pressa, espontàniament, gairebé sense pensar-hi. "Volíem que sonés bandarra, canalla i català, i com que estem a la terra dels articles salats, va sortir aquest. Teníem pressa per decidir el nom, ho vam pensar poc", assumeix l'Albert. Per a aquells que visiten Sa Lola, la pressa queda enrere. S'ha de gaudir de la ubicació, en ple passeig Marítim, des d'on veus Sa Palomera, una gran roca que entra al mar i que separa la badia de Blanes al nord i la platja de S'Albanell al sud. Es diu que aquí és on comença la Costa Brava i és just on va començar el somni de l'Albert Mir, el Rafa Salinas i la Michelle Olde Weghuis. Dotze anys després de la seva obertura, Sa Lola continua sent un far d'innovació gastronòmica a la Costa Brava, i un recordatori del poder de l'amistat i la passió compartida per la cuina.

Recorda que la millor opció per gaudir d'aquesta proposta gastronòmica són els serveis de Renfe Rodalies

stats